Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Tänään 20.1.2021 klo 18.59 [Suomen aikaa] se päättyy, päättyy se, mikä alkoi neljä vuotta sitten valtaan tulolla ja vähemmällä äänimäärällä kuin kilpailijansa, sillä Hillary Diane Rodham Clinton sai tuolloin 65 844 954 ääntä [48,2%] ja kilpailijansa, joka voitti, ja josta tuli Yhdysvaltain 45. presidentti Donald John Trump 62 979 879 ääntä [46,1%] ja hänen valtakautensa päättyy tänään klo 18.59.
Hesarissa Anna-Sofia Berner kirjoittaa [20.1.2021] Trumpia käsittelevässä esseessään mm: ”Jos ette taistele hullun lailla, teillä ei pian ole enää kotimaata”. Edellä kerrottu liittyy Trumpin loppiaisena pitämään puheeseen, jonka jälkeen Trumpin kannattajat ryntäsivät Capitolille tappelemaan ja valtasivat kongressirakennuksen.
Toisessa Hesarin uutisessa [Pekka Mykkänen] käsitellään tänään klo 19.00 [Suomen aikaa] virkavalansa vannovaa presidentti Joseph Robinette ”Joe” Bidenia [äänimäärä 2020 vaaleissa 81 268 867 ääntä (51,3%) ja Trumpin 74 216 747 ääntä (46,9%)]. Artikkelissa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Markku Henriksson sanoo ”On siinä vanhalle miehelle hommaa”. Viitaten tällä valtaan nousevan presidentti Biden Jr:n olevan 78-vuotias eli Yhdysvaltain historian vanhimman presidentin. Henriksson toteaa myös ”Senaatissa melkein kaikki jäsenet ovat olleet tekemisissä Bidenin kanssa. Ja hänellä on taitavan, rauhallisen ja diplomaattisen neuvottelijan maine”.
Luettuani kokonaisuudessaan Hesarista edellä mainitut artikkelit tuli, jostain syystä, mieleeni joistakin johtamiskirjoista tuttu toteamus: Yritykseen, jonka ilmapiirissä on toivomisen varaa [kriisejä] tilataan yleensä ilmapiiritutkimus. Nyt Bidenin valtakauden alussa amerikkalaisen yhteiskunnan ilmapiirissä on varmaan sen verran toivomisen varaa [kriisejä], että ilmapiiritutkimukselle olisi ehkä tarvetta?
Näin arkijärjelläni, kun muuta ei ole, ajattelen ilmapiiritutkimuksen tekoa hyvin ongelmakeskeisenä. Yleensä ihmiset eivät halua ilmapiiritutkimuksia, mutta kun on pakko, niin he alkavat miettiä mm. miksi meillä on asiat pielessä, he väistämättä joutuvat loukkaamaan toinen toisiaan, he loukkaantuvat itse ja kokevat, että heitä syytetään epäoikeudenmukaisesti. Tämä johtaa helposti lisääntyviin ongelmiin. Tästä voin vetää johtopäätöksenä: mitä enemmän me haemme syitä, sitä kauemmaksi me joudumme varsinaisen ongelman ratkaisusta - se on vaarallista puuhaa!
Hesarin artikkelin [Mykkänen] mukaan Bidenin kauden alussa hänellä on kuusi alkua vaikeuttavaa kriisiä: korona, virastojen koronamaskipakko, koronarokotukset, Pariisin ilmastosopimus, WHO, Keystone XL -öljyputkihanke … itse lisään luetteloon seitsemänneksi Trump. Näitä kriisejä ei korjata ilmapiiritutkimuksilla, mutta muutos on aina mahdollista. Lycka till!