Onko älykkyydellä ja viisaudella eroavuuksia?


Olen lukenut, tässä tuonnoin, jonkun filosofin ajatuksia viisaan ja älykkään ihmisen eroavuudesta. Muistelisin tämän filosofin (nimeä en juuri nyt muista, jostain syystä?) ajatuksen - tässä asiassa - menevän jotensakin näin: ”Älykäs ihminen on persoona, joka suoriutuu sellaisesta tilanteesta johon viisas ei edes joudu.”

Pari määritelmää (Wikipedia), jotka määrittelevät älykkyyttä ja viisautta:

Älykkyys on hyvin yleinen mielen kyky, joka käsittää kyvyn järkeillä, suunnitella, ratkaista ongelmia, ajatella käsitteellisesti, ymmärtää monimutkaisia ajatuksia, oppia nopeasti ja oppia kokemuksesta.”

Älykkyydestä puhuttaessa vilahtelee termit:
-        - loogis-matemaattinen
-        - musikillinen
-        - kielellinen
-        - visuaalis-spatiaalinen --> avaruudellinen päättelykyky
-        - kinestis-liikunnallinen
-        - interpersoonallinen --> kyky tulla toimeen ihmisten kanssa
   - intrapersoonallinen --> kyky ymmärtää ja tuntea itsensä

Viisas on tiedon suhteen nöyrä. Viisaus on laajasti käyttökelpoista tietoa. ”Viisaus tarkoittaa yleensä kykyä tehdä sellaisia päätöksiä ja tekoja, jotka pitkällä aikavälillä tuottavat - yleisesti hyvän -  lopputuloksen.”

Viisaus kuvastaa oppineisuutta, laajoja tietoja, kykyä ajatella ja/tai harkita, mutta termiä käytetään myös uskonnollisena, filosofisena sekä tieteellisenä käsitteenä.

Viisaustutkija Eeva Kallion mukaan viisaus on erittäin harvinainen piirre ihmisessä, moni juuttuu omaan näkökulmaansa, eikä osaa ajatella viisaasti. Kallion mukaan viisaus edellyttää:
-        - korkeatasoista ajattelua
-        - tunne-elämän tasapainoa
-        - vahvaa kokemuspohjaa eli elämänkokemusta
-        - kykyä myötätuntoon
-        - eettistä pohdintaa
Puhutaan myös tunneälystä ja systeemiälystä. Kaikilla meillä on älykkyysprofiilimme, joka on aivan ihka oma - meillä jokaisella. Voinkin ajatella näin: olisiko meidän hyvä – ainakin joskus – pohtia, varsinkin työelämän rekrytointitilanteessa: valitaanko tehtävään viisaita ja/tai älykkäitä ihmisiä vs. opettaako tehtävä - johon valitaan - viisauteen ja/tai älykkyyteen vai valitaanko sitten muuten vaan hyvä tyyppi ajatuksella: ei se, mitä tiedät vaan se, keitä tunnet???!!!

Elikkä: käsittämättömän käsitteellisesti käsitelty käsittämätön käsite, siis se viisauden ja älykkyyden eroavuus :).

Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) on sanonut: "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku." Niinpä, hyvä Juho Kusti!

Valta, se on muutakin kuin sukunimi!

Valta voi nousta päähän ja tätä olotilaa voidaan kutsua myös sanonnalla: sinulla on kusta päässä. Tässä kerran keväällä, jo vuosikymmeniä sitten, seisoin asuinkerrostalon toisen kerroksen parvekkeella ko. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa. Keskustelimme tuolloin alapuolella näkyvän nurmialueen lannoittamisesta. Siinä keskustellessamme nurmialueelle saapui myös yksi taloyhtiön hallituksen jäsenistä ja osallistui keskusteluumme, sieltä alhaalta käsin. 

Kohtuullisen pitkän keskustelun aikana hallituksen ihmiset eivät päässeet keskenään yhteisymmärrykseen nurmialueen lannoittamisesta ja sen tarpeellisuudesta. Keskustelu muuttui pikkuhiljaa äänekkäämmäksi ja ajautui viimein pois aiheesta. Sitten yllättäen, alapuolella oleva hallituksen jäsen pyysi parvekkeella olevaa hallituksen puheenjohtajaa kallistamaan päätään. - Joo, näyttää silmä menevän keltaiseksi, kyllä sinulla on kusta päässä. Siihen loppui keskustelu lannoittamisesta, joka taisi sinä kesänä jäädä tekemättä.

”Valta tarkoittaa yleisesti jonkun tai jonkin oikeutta tai mahdollisuutta hallita jotakuta, määrätä tai päättää jostakin.”

Olen lukenut, jostakin lähteestä, vallalla olevan saman vaikutuksen ihmisen käytökseen ja päätöksentekoon kuin vakavalla aivovammalla. Tämä on aika kova vertaus, mutta vertaus saattaa osua joiltakin osin kohdalleen – mene ja tiedä?

Valtaan liittyviä huomioita: itsekeskeinen, impulsiivinen, saa tuntemaan itsensä todellista pidemmäksi ja viehättävämmäksi, antaa tunteen, että on ”vapautunut sosiaalisista normeista”, ei tee sinällään valehtelijaa, mutta antaa valehteluun taipuvaiselle vapauden puhua höpön höpöjä, on kuin jalka kaasupolkimella ja kädet ohjauspyörässä. Valtaa voidaan pitää myös todennäköisyytenä saada oma tahto toteutumaan. Tällöin yhteiskunnassa/organisaatiossa vallitsee pahimmillaan yksi Totuus.

Vanha sanonta kuuluu: huipulla tuulee ja valta sokaisee. Kun valta sokaisee, niin sitä pitää rajoittaa. Näin teki Winston Churchillin (1874-1965) vaimo Clementine, kun hänen mielestään puolisonsa Winston teki jotain mitä hän vaimona ja Winstonin ykkös kriitikkona ei hyväksynyt, sanomalla "Rakas, et ole enää oma ystävällinen itsesi."

Onko resilienssistä apua, kun sukunimi muodostaa ongelman?


Ongelmia ovat ongelmat ja ongelmia käsitellään ongelmina siihen saakka kun ongelmaan on keksitty ratkaisu. Sen jälkeen ongelma muuttuu haasteeksi. Ongelmien olemassaolot ovat, yleisesti ottaen, yhteiskunnalle yleensä hyödyllisiä. Ongelmat ja niihin haettavat ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden lähteä analysoimaan ongelmia ja niiden syitä ja seurauksia – yhdessä. Yleensä tämä johtaa parempiin toimintatapoihin, jopa uusien toimintamallien kehittämiseen. Jonkinasteisena vaarana on tietenkin uusien ongelmien muodostuminen!

Eräs sukunimi näyttää tuoneen mukanaan Suomen hallituksen hallituspuolueille tai pikemminkin kahden hallituspuolueen puheenjohtajalle ja samalla myös Tasavallan Presidentille ongelman – siis yleisen arvopohjaongelman.

Nyt tarvitaan päättäjiltä uudenlaista ilmiötä: resilienssiä eli selviytymiskykyisyyttä. Eli sitä, miten ihminen kykenee selviämään häntä kohdanneesta vastoinkäymisestä. Tätä vastoinkäymistä - tässä yhteydessä – voidaan mielestäni kutsua hallituksen pääpuolueiden puheenjohtajien näkökulmasta sukunimiongelmaksi, jonka kautta muodostuu arvopohjaongelma.

Resilienssi on jotakin, mistä voi ottaa/hakea oppia, olipa sitten kyseessä millainen poliittinen peli tahansa. Mielestäni resilientti ihminen ei perinteisessä mielessä ole sisukas, sillä hän ei yritä kärsiä tai niellä ongelmiaan vaivaamatta muita. Lähipäivät näyttävät voidaanko resilienssin avulla ratkaista hallitusta koetteleva ongelma. Ratkaisun jälkeen ongelma muuttuu haasteeksi ja yleensä politiikassa niitä haasteita riittää ihan ongelmiksi asti, vaikka kyseessä ei olisikaan pelkästään arvopohjaongelma. Toivottavasti kehissä on resilientti ihmisiä, joilla on sisua.

Turvallisuuden tunne hakusalla – ainakin joskus!!!

Sisäministeri Paula Risikon mukaan (Kotimaa 20.4.2017) Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti aiempaa huonommaksi. Tähän ministerin näkemykseen vaikuttavat kriisit eripuolilla maailmaa, kuten myös lisääntyvä vastakkainasettelu ja voimistuneiden väkivaltaisten ääriliikkeiden käyttäytyminen.

 

Poliiseja oli Suomessa vuonna 2010 lähes 7 900 nyt vuonna 2017 noin 7 300 ja, jos nyt voimassaolevat hahmotelmat toteutuvat, niin vuonna 2020 poliiseja on noin 6 500 – 6 600. Tosin valtiovarainministeri Petteri Orpo on antanut kyllä viime aikoina ymmärtää voimassaolevan hahmotelman olevan liian rajua poliisien vähentämisen suhteen.

 

Poliisikysymys on asia, jota ministerien ja hallituspuolueiden on ajateltava tilannetajua käyttäen, ennen kaikkea turvallisuus edellä, eikä pelkästään eurojen näkökulmasta. On asioita, joiden on oltava jollakin tasoisella tasolla, maksoi se sitten enemmän tai vähemmän. Tämä kansalaisten turvallisuus ja turvallisuuden tunne kuuluvat mielestäni em. kategoriaan ja tasolle hyvä.

 

On nimittäin huolestuttavaa kun/ja jos kansalaiset joutuvat yllättävissä ja nopeasti kehittyneissä uhkatilanteissa ottamaan oikeuden omiin käsiinsä. Näin kävi SS:n (29.5.) kirjoittaman uutisen mukaan, kun uhkatilanteessa kauppias otti juoksemalla varkaan kiinni Tervossa tai eräs mies löi riimulla uhkailijoiden auton kylkeen, kun ”joukko” uhkaili vanhempia ihmisiä Vesannolla. Huh, huh!!!

 

Tänä aamuna kuulin julkisen yhtiön tuottamissa uutisissa, että sote-uudistus tuo mukanaan lisää viiveitä ambulanssin odotusaikoihin. -Näin se vaan valtiovalta kehittää julkishallinnon toimintoja ja toiminnanlaatua? Vastavanlainen ”kehitys” ei tulisi kysymykseenkään kilpailuilla markkinoilla - yritystoiminnassa. Yleisesti puhutaan julkisen hallinnon tehottomuuden parantamisesta – mm. näillä toimenpiteillä se paranee 😊. Raha ratkaisee ja kansalainen ”mukautuu” tilanteeseen.  

Digitalisaation vallankumous jälkeen Koiviston


Juuri edesmennyttä Presidentti Mauno Koivistoa on muisteltu viimepäivinä hyvin monesta eri näkökulmasta ja hyvin monin eri tavoin – eikä suotta, sillä Koiviston presidenttikaudella 1982 – 1994 tapahtui Suomessa, Euroopassa ja maailmalla globaalisti hyvin monenlaisia asioita. Tässä muutamia ”mullistuksia”: Suomi liittyi Euroopan unioniin, Viro itsenäistyi, Neuvostoliitto hajosi, Suomi ajautui 1990–luvun lamaan, Suomen yliopistojen tietoverkot kytkettiin Internettiin ja koteihin alettiin myydä yksityisiä Internetyhteyksiä jne.

Yhtenä talousmies Koiviston lausahduksista tulee mieleeni: ”Joka ei saa talouttaan kuntoon, saa varautua riippuvuuteen niistä, jotka saavat taloutensa kuntoon.”  Tämä toteamus sopi hyvin Koiviston ajalle – yhtä hyvin myös tähän päivään. Kyseessä on ns. ajaton toteamus, jonka paikkansapitävyys on kiistaton. Minulla on tästä omakohtaista kokemusta, toteamuksen paikkansapitävyys on 100 %.

Laaja kyberhyökkäys tapahtui viikonloppuna 12. – 14.5.2017 kohdistuen noin sataan eri maahan. Myös Suomessa olevia organisaatioita ja niiden tietokoneita oli kohteena. Tämä on huolestuttavaa, sillä nykyään yhä suurempi osa yritysten toiminnoista muuttuu digitaalisiksi kun järjestelmät siirtyvät Internettiin. Digitalisoituminen on nähtävänä mahdollisuutena, uusien liiketoimintojen mahdollistajana, mutta samalla on myös huomioitava digitalisoitumisessa oleva vaara altistua kyberhyökkäyksille. Uhriksi voi joutua mikä tahansa organisaatio ja organisaatiot ovat aina vastuussa tiedoista, esimerkiksi henkilötiedoista, riippumatta siitä, säilytetäänkö tietoja omassa palvelinkeskuksessa vai pilvessä.

Haasteita riittää jatkossakin, sillä EU:n tietosuoja koventaa vaatimuksia: ”EU:n uuden tietosuoja-asetuksen General Data Protection Regulation (GDPR) siirtymäaika päättyy 25.5.2018, johon mennessä yritysten on varmistettava tietosuojasääntöjensä lainmukaisuus. Asetus kiristää sääntöjä siitä, miten EU:ssa toimivat organisaatiot voivat kerätä, luovuttaa, säilyttää ja käsitellä henkilötietoja. Jos yrityksessä tapahtuu tietoturvaloukkaus, siitä on ilmoitettava 72 tunnin kuluessa. Mikäli laissa määritettyjä vaatimuksia ei noudateta, siitä voidaan määrätä sakko, joka on neljä (4) prosenttia organisaation maailmanlaajuisesta liikevaihdosta tai enintään kaksikymmentä (20) miljoonaa euroa.

Digitaalisen turvallisuuden ajantasaistamisessa ei ole kyse ainoastaan tekniikasta. Siihen on panostettava kuin mihin tahansa turvallisuusprosessiin, on laadittava digitaalisen turvallisuuden strategia. Teepä se!

Nämä kyberyökkäykset eivät olleet näin yleisiä tai niistä ei ainakaan puhuttu kovin julkisesti vielä Koiviston presidenttikaudella 1982- 1994.

”Kyltymätön rahanhimo, jolle mikään ei riitä, on paljon suuremmaksi turmioksi kuin äärimmäinen köyhyys, sillä mitä suurempi on himo, sitä suurempi on puute.” (Demokritos).

Tarina se pitää olla - itselläänkin

Nykyään lähes kaikella pitää olla tarina. HS:n (7.5.) mukaan sunnuntaina Ranskan presidentiksi valitun Emmanuel Macron puolueliiton tarina sai alkunsa noin vuosi sitten 2016 Marcon perustaessa puolueliittonsa. Puolueliiton tarina, ajallisesti mitattuna, on vielä kokolailla lyhyt. Menen takuuseen, että Macron ja puolueliiton tarina jatkuu ja jatkuu ja ….

 

Kaikella, myös omalla elämälläni on tarinaja tämä tarina on tosi”, Tapio Rautavaaraa lainatakseni. Omaan elämäntarinaani ei liity millään tavalla tuo ensimmäisen lauseeni tarina – ei sitten ei millään lailla. Näin kvartaalitalouden asiantuntijana olen ajatellut elämäntarinani muodostavan kvartaaleja, jotka ovat noin 20 vuoden mittaisia ajanjaksoja. Viimeisen kvartaalin, jota ei ole vielä eletty, muodostaa futurikvartaali, jonka aikajanaksi arvioin niin ikään varovaiset 20 vuotta.

 

I kvartaali saa alkunsa syntymästäni -vaippaiästä” (tosin tuolloin ei ollut vaippoja) - ja kestää nuorukaiseksi kasvamiseeni saakka. Varttumiseni tapahtui tuolloin kasvuperheeni ympäristössä: äiti, isä, kaksi veljeäni, isovanhempani ja koko muu kylä.

 

II kvartaali sisältää yrittäjyyttä, perheenperustamista, puolisona ja perheenisänä olemista. Tähän kvartaalin sisältyy paljon rakkautta, hyviä ja iloisia asioita, jotka ovat värittäneet elämääni ja antaneet hyviä muistoja ja hyvän maaperän ponnistaa elämässäni eteenpäin. Tämän kvartaalin sisälle mahtuu myös pettymyksiä, luopumista, tuskaa ja surua, mutta ennen kaikkea koen sen ihmisenä kasvamisen ja vaikeuksien voittamisen kvartaalina.

 

III kvartaali on mennyt pääsääntöisesti kunnallisen alan virkamiehenä viedessäni elämääni eteenpäin. Elämä on jossain mielessä ollut jopa stabiilia. On jäänyt aikaa omalle opiskelulle ja menneiden pohdiskelulle. Toisaalta ko. kvartaali näyttäytyy paljolti ”sulatteluvaiheena”: olen sulateltu II kvartaalin aikana eteeni tulleita haasteita, joita en ole toki vielä voittanut - enkä kai tule koskaan voittamaan. Kvartaalin loppuvuosina pieneksi yllätyksekseni ihmissuhteet (suhtkoht läheisetkin) ovat näyttäytyneet moninaisina. Ihmissuhteissa esille tulleita kaikkia ilmiöitä en kykene ymmärtämään, enkä kaikkien edesottamuksia voi millään hyväksyä – lienee molemminpuolista, kyseessä on tarina lähes kolmenkymmenen vuoden takaa.

 

Todettakon tässä yhteydessä ihmissuhteista seuraavaa: ihmissuhteita tuhoavia käyttäytymis- ja puhetapoja amerikkalaisen psykologian emeritusprofessorin John Gottmanin mukaan ovat neljä seuraavaa: 1) kriittisyys, 2) halveksunta, 3) suojautuminen ja 4) muurin rakentaminen. Gottman on tutkinut 20 vuoden ajan (kvartaalin verran) parisuhteita (em. omat ihmissuhdeprobleemat eivät liity parisuhteeseeni tai ydinperheeseeni), joista nousi esiin nämä neljä edellä mainittua erityisen tuhoisaa käyttäytymis- ja puhetapaa. Kysynpähän vaan - hyvät ystävät - kuinka saadaan ihmissuhteita pahasti haittaava tilanne haltuun? Vai saadaanko koskaan ja onko se ylipäätään tarpeen? Haittaa siitä kyllä näyttäisi olevan tilanteessa jos toisessakin, ainakin itse näin koen. Näkisin tasapainon syntyvän tilannetajusta, jolloin intuition syvempi merkitys kasvaa ja tuolloin ihmissuhteet nousevat uuteen arvoon!

 

IV kvartaali/futurikvartaali elämässäni on alkamassa kuluvan vuoden 2017 loppupuolella. Kvartaali alkaa jälleen yrittäjyydellä - II kvartaalin tavoin. Kaikkia niitä asioita, joita sain kokea II kvartaalin aikana, en voi elää uudelleen, eikä ole tarpeenkaan, eikä kaikilta osin toivottavaakaan! IV kvartaalin loppupäässä odottaa jälleen ”vaippaikä”. Toivoisin kvartaalin kestävän samat noin 20 vuotta, kuten edellisetkin kvartaalini. Tarina jatkuu ja jatkuu ja …

 

Onnea huvittaa vaihtaa omistajaa: vuoroin se meitä seuraa ja vuoroin taas välttää. Jos osaksesi on tullut vastoinkäymisiä, joilla sallimus koettelee kuolevaisia, niin kestä ne kärsivällisesti äläkä kapinoi kohtaloa vastaan.” (Pythagoras)

Yritysmaailma vaatii jatkuvaa muutosta - vain muutos on pysyvää

Ajattelen muutoksen onnistumisen fokuksessa olevan yrityskulttuurin ja siltä kautta tapahtuvan muutoksen. Kun yritysjohtajat haluavat muuttaa yritystä/yrityskulttuuria on heidän muutoksen moottoreina (=esikuvapersoonina) itse, omalla toiminnallaan ja esimerkillään, heijastettava muutosta – ja luotava esikuvaa siitä millaisena he itse haluavat nähdä tulevaisuudessa johtamansa yrityksen ja sen yrityskulttuurin.

Vanhemman sukupolven johtajista – aika moni – kietoutuu vanhaan ajattelutapaan: ”Meillä on vastaukset kaikkiin muutostarpeisiimme, emme lioin tarvitse ulkopuolisia mielipiteitä.”

Nykyajassa johtajan on oltava suora ja hänen on kehdattava sanoa, jos ei tiedä.  Johtajan on luotava maaperä, josta yrityksen henkilöstö voi ponnistaa omaa työsuoritustaan tehdessään. Johtajat keskustelevat sosiaalisessa mediassa ja tulevat ”kasvollisiksi” persooniksi – tulee tunne ”minähän tunnen hänet”. Johtajan on laitettava itsensä peliin ja hänen on kokoajan luotava sitä ilmapiiriä ja sitä yrityskulttuurimuutosta, jota hän tavoittelee.

Johtajan tehtävä yrityskulttuurimuutoksen vetäjänä on haastavaa, mutta myös antoisaa. Yrityskulttuurimuutoksessa on myös sallittava ympäristö, jossa ihmiset voivat kunniakkaasti epäonnistua. Kun tulee virhe, jumaloidaan virhettä ja nostetaan tehty virhe ”jalustalle” – otetaan virheestä kaikki irti ja opitaan siitä – annetaan mahdollisuus kokeilukulttuurille.

Erityisesti kokeilukulttuuria tarkoittava – ”Lean enterprise” –käsite keskittyy innovaatioyrityksen rakentamiseen leanin ja ketterien menetelmien keinoin. Se kattaa yritystoiminnan businessmallit, samoin kuin kaikki muut yrityksen osa-alueet ja toimintatavat henkilöstöpolitiikkaa ja taloutta myöten. Tällä tavoin voidaan luoda kokonaisuuksia ja samalla jotain uutta – uutta yrityskulttuuria.

On ajateltava näin: omaa tietoaan ei voi suojata panttaamalla tietoaan - tieto on yksinkertaisesti tehty jaettavaksi. On hyvä tapa oppia toisten arvomaailmaa ja ajattelua. Laajentaa samalla omaa ajatteluaan ja pystyä näin vastaamaan paremmin yrityskulttuurin muutoksesta.

Presidentti Obama muistutti jäähyväispuheessaan: ”että muutos onnistuu vain, kun tavalliset ihmiset ottavat osaa ja ryhtyvät toimeen.”

Siis muutos ei ole mikään automaattinen toiminto. Voin helposti yhtyä Obama puheeseen kuin myös Mike Murdock’in ajatukseen: ”et koskaan tule muuttamaan elämääsi, ellet muuta jotain mitä teet päivittäin.”

24.4.2017
Kuopioon muutto 2016
Nyt vuotta myöhemmin moni asia on toisin, mutta entistäkin on jäljellä. Kun vuosi sitten tulimme myyneeksi Pappilan Wanhan Navetan, tuon navetan, joka oli ollut kotimme Vesannolla pidempään kuin ensimmäisen vuosikymmenen – navetta on toki muutettu nykyajan vaatimustasoa myötäileväksi omakotitaloksi, joka sijaitsee Vesanto-järven rannalla.
Omakotitalomme myynnin myötä keväällä 2016 muutimme kerrostaloon Kuopioon satama-alueelle ja vielä toinen muutto saman vuoden elokuun lopulla, niin ikään, kerrostaloon Satama-Väinölänniemi alueelle. Kallavesinäkymät molemmista asunnosta, siis lähijärvi vaihtui Vesanto-järvestä Kallavedeksi - järvinäkymä säilyi.  Tekemämme ratkaisun näemme hyvänä vielä – näin - vuosi jälkeen muuton. Muutot sinällään olivat kokolailla mieleenpainuvia – vaatien sekä henkistä, että fyysistä ponnistelua. Olemme molemmat vesantolaissyntyisiä ja asuneet pisimpään juuri Vesannolla. Ei lähtö Vesannolta ollut mitenkään itsestäänselvyys, mutta ei muutto Kuopioon tuntunut myöskään mitenkään kaukaiselta.
Työmatkat pyörähtivät vaimon kanssa täysin eritahtisiksi tai paremmin roolit vaihtuivat ja pendelöinti, eli kuntarajat ylittävä sukkulointi kodin ja työpaikan välillä jatkuu perheessämme. Jatkuu toisin kuin aikaisemmin: kuljettajaroolit puolisoiden välillä vaihtuivat, kuten myös ajosuunta välillä Kuopio-Vesanto vaihtui päinvastaiseksi Soilin aloittaessa ajaa työmatkaa Kuopio-Vesanto-Kuopio, kun taas minä olen työssä kotipaikkakunnallamme. Molempien työpaikat säilyivät ennallaan.
Suomessa tehdään päivittäin yli 2,4 miljoonaa työmatkaa. Noin kolmasosa työmatkoista – 760 000  – suuntautuu asuinkunnan ulkopuolelle. Voin vain veikkailla mitä sote- ja maakuntauudistuksen myötä tapahtuu pendelöinnille. Veikkaukseni on: pendelöinti lisääntyy ja työmatkoja tehdään entistä enemmän naapurikuntiin ja sitä kauemmaksikin tehtävien työmatkojen määrän näkisin kasvavan entisestään.
Liikenneviraston selvityksen (2013) mukaan 75 prosenttia työmatkojen kilometreistä taittuu omalla autolla, 22 prosenttia julkisilla liikennevälineillä ja vai kolme prosenttia kävellen tai polkupyörällä. Osa vaihtaa paikkakuntaa pysyvästi työn takia, osa on valmis pitkään työmatkaan työllistyäkseen.
Olemme varmaan jonkinlaisia tilastomuuttujia, sillä kummankaan meidän työpaikat eivät ole vaihtuneet, vaikka olemme vaihtaneet paikkakuntaa ja toinen käy työssä kotipaikkakunnalla kuten ennenkin ja perheessämme pendelöinti jatkuu - silti moni asia on toisin.

Vuosi 2016

Lokakuun 6. päivänä 2016

Olemme muuttaneet toukokuussa 2016 vaimon ja kissan kanssa Vesannolta Kuopioon. Asustellaan täällä Satama-Väinölänniemi -alueella kerrostalossa, josta on Kallavesinäkymä. 
Vesanto merkitsee minulle edelleen hyvin paljon: vaimo käy työssä Vesannolla, isäni asuu Vesannolla samoin appivanhempani asuvat Vesannolla. Käyn itse Vesannolla noin viikoittain. Seuraan Vesannon kunnallispolitiikkaa jatkuvasti. Keskustelen tapaamieni vesantolaisten kanssa Vesannon tapahtumista ja olen kiinnostunut muutenkin vesantolaisuudesta.
______________________________________________

 Väitöspäiväni oli 12.8.2016/UEF

LECTIO PRAECURSORIA                                                                                                         
Elokuun 12. päivänä 2016/Raimo Kovanen
Arvoisa kustos, arvoisa vastaväittäjä, arvoisat kuulijat
tervetuloa väitöstilaisuuteeni. Väitöskirjaani kosketteleva aihe - perheyrittäjyys – on hyvin relevantti aihe tämän päivän suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta ajatellen. Suomalaisesta yrityskannasta 80 – 86 % on perheyrityksiä, jotka työllistävät koko yrityssektorin työllisestä väestöstä n. 42 %. Näistä yrityksistä hyvin moni, määrällisesti ajatellen noin 70 - 80 tuhatta, on sukupolvenvaihdoksen kynnyksellä.

Omakohtaista kokemuksellista näkemystä perheyrittäjänä toimimisesta allekirjoittaneelle on kertynyt lähes kahdenkymmenen (20) vuoden ajalta. Kyseessä olevaan yrittäjyysaikaani liittyy monenlaisia kokemuksia – kokemuksia, jotka ovat pääsääntöisesti olleet hyviä. Hyviä muistoja ja monia taitoja kerryttäneitä kokemuksia. Olen toki yrittäjänä ollessani paljon kokenut myös sitä vähemmän hyvää. Tuota vähemmän hyvää osaa – valitettavasti - myös osa henkilökohtaista sidosryhmääni on joutunut rinnallani kokemaan.

Ehkäpä juuri nämä yrittäjyyskokemukset ovat johdatelleet minut – ja nyt meidät kaikki tässä auditoriossa tänään - tämän päivän tapahtumiin, jossa pääosassa on sidosryhmät ja niihin kohdistuvat ajatukset perheyritysten toimintakenttään kiinnitettyinä.

Tunnen ja koen näkemyksellisen kokemukseni mukaisesti sidosryhmien olemassaolon elämässä ja meitä ympäröivässä maailmassa tärkeänä; sidosryhmien, joista olemme oppineet henkilökohtaisella tasolla tutummin käyttämään nimitystä  läheiset,  tukiverkko, ja erilaiset henkilötekijät ja teot,  jotka olemassaolollaan ja käyttäytymisellään vuorovaikutteisesti vaikuttavat meihin, käyttäytymiseemme ja tekemiimme valintoihin, kehitykseemmekin, samalla tavalla kuin yritysmaailmassa sidosryhmät -termillä kulkevat eri ryhmät: tekniset-, sosiaaliset-, taloudelliset-, jne. ryhmät , joista myöhemmin kuulemme lisää, ja jotka vaikuttavat yrityksen tekemiin valintoihin, yrityksen päätöksentekoon, yrityksen kehitykseen jne.

Meitä ympäröivässä maailmassa on paljon asioita, joiden toivoisi jostakin näkökulmasta katsoen olevan kenties toisin kuin ne nyt ovat. Useista asioista tiedetään tai ainakin luullaan tietävän kuinka niiden kuuluisi olla, mutta ne vaan ovat niin kuin ovat – monestakin syystä.

Näihin toisella tavoin oleviin asioihin olen törmännyt – kokolailla useasti – tätä väitöskirjaanikin tehdessäni. Tässä muutamia esimerkkejä niistä.

Luonnehdittakoon kuitenkin ensin yrittäjyyttä ja yrittäjänä olemista Englannissa syntyneen ja sittemmin amerikkalaistuneen runoilijan Edgar A. Guestin tekstin avulla:

” Ainut este tielläsi olet Sinä itse.
Sinun on tehtävä omat valintasi.
Sinun on päätettävä mitä haluat.
Luoja muovasi Sinut ja jätti loput Sinun huoleksesi.
Rohkeuden täytyy nousta syvältä sielusta.
Sinun täytyy päättää, että onnistut.
Sinulla on kaikki, mitä tarvitsee.
Pääset mihin vain, kun uskot itseesi.”
Niihin toisella tavoin menneisiin asioihin palatakseni…

Kun vuosikausia yrittäjänä elantonsa hankkineelle ja yrittäjänä elämäntyönsä tehneelle yrittäjälle esitetään vaikkapa kysymykset:
Keitä ovat yrityksesi sidosryhmät?
Kuinka tärkeänä näet sidosryhmien merkityksen yrityksellesi? 
saadaan kysymyksiin saman verran toisistaan poikkeavia vastauksia, kuin on vastausten antajiakin. Vastausvariaatio ei ole mikään ihmeellisyys sinänsä, onhan pelkästään jo sidosryhmäteoriasta ja sidosryhmäajattelusta olemassa – monilla alan tutkijoillakin – toisistaan poikkeavia näkemyksiä.
Yksiselitteisesti ei voida myöskään todeta sitä, pitäisikö käyttää sidosryhmäteoria- vaiko sidosryhmäajattelu -termiä. Tämä problematiikka on tullut varsin selväksi tutkimukseni lähdeaineistoon perehtyessäni.

Yrittäjälle esitetyt kysymykset:
Onko yrityksesi perheyritys?
Onko yritykselläsi olemassa sukupolvenvaihdossuunnitelma ja tai/
onko yritystoiminnallesi jatkajaa tiedossa?                                                                                                                                        saavat edelleen yhtä heterogeeniset vastaukset.
Tämän väitöstutkimuksen tutkimusaineisto muodostuu perheyritysten vuosikertomuksista. Vuosikertomus sisältää tavanomaisesti yhtiön esittelyn, toimitusjohtajan, hallituksen puheenjohtajan tai hallituksen katsauksen, johdon henkilöstöesittelyn ja tilinpäätöksen. Tavallista on myös liittää vuosikertomukseen osakkeenomistajille - siis omistajille yleensä - tarkoitettuja tietoja.

Tutustuessani tutkimusaineistona käyttämääni kolmeenkymmeneen kuuteen (36) eri ja erilaiseen vuosikertomukseen voin todeta vuosikertomusten olevan yrityskohtaisesti ajatellen hyvin samalla formaatilla toteutettuja, mutta kun tarkastellaan vuosikertomusten toteutusformaattia eri yritysten välillä, niin tällöin ollaan jokseenkin eri maailmoissa keskenään. Kansanomaisesti sanoen eri yritysten vuosikertomukset ovat keskenään ”veistetty aivan eri puusta”. 

Tutkimustyöni edetessä tieteelliseen aineistoon paneutuessani ja perheyrityksiä sekä niiden sukupolvenvaihdoksia pohtiessani, jouduin toteamaan tutkijoiden erilaiset, toisistaan poikkeavat määrittelyt, sekä hyväksymään sen tosiasian, etteivät alan tutkijat ole vielä tänä päivänä päässeet perheyrityksiä ja sukupolvenvaihdoksia koskevissa määrittelyissään yksimielisyyteen.

Pohtiessani tutkimukselleni asetettuja tutkimuskysymyksiä sekä lukiessani tutkimusmetodologiaa käsittelevää kirjallisuutta olin jälleen maailmassa, jossa mielestäni mikään ei ole itsestäänselvyys.

Näillä edellä mainitsemillani ja esille nostamillani tutkimukseni työstämiseen liittyvillä haasteilla ja kokemuksillani haluan nostaa esiin akateemiseen tutkimukseen kuuluvan vapauden, kuin myös tuon – vapauden - mukanaan tuoman rajoitteen.

Puntaroimallani eri vaihtoehtoja ja pohtiessani eri tilanteissa käytettävissäni olevaa valintamahdollisuutta pystyin tutkijana – uskoakseni – välttämään ajatusteni ajautumista umpikujaan.

Tunne umpikujasta – sekä suuresta kuin pienestä - ilmaantuu usein odottamatta itse kunkin meidän elämään silloin tällöin. Näin kävi myös allekirjoittaneelle, niin aikoinaan, suuresti, yrittäjänä ollessani, kuin nyt tätä tutkimusta tehdessäni – vieläpä useamman kerran!, mutta joista umpikujakokemuksista loppujen lopuksi sentään on koitunut ( ainakin kun ne sellaisena haluaa elämänilonsa säilyttääkseen nähdä ) jälkikäteen ajatellen myös jotain hyvääkin.

Tästä esimerkkinä olkoon tutkimuksentekovaiheessa saamani ja tuolloin minua hätkähdyttänyt, pysäyttänyt, ja jos rehellinen haluan olla, hieman silloin minua myös loukannutkin, työtäni ohjaavaksi kommentiksi lähetetty sähköpostiviesti, erityisesti sen aloitus: On äärimmäistä uppiniskaisuutta, ettet suostu tajuamaan…

Mikä tunne umpikujasta, kun jo luulin päässeeni työssäni pitkälle, ja jouduin palaamaan taas – kun sen jo niin monesti olin tehnyt – jäljilleni korjatakseni jotain ehdotettua! Umpikujaan joutumisen tunne oli toki tullut tutuksi monta kertaa jo aiemminkin tutkimusta tehdessäni. Mutta näin jälkikäteen juuri tuo tuollainen sähköposti siis pitikin saada, se tuli siis sittenkin oikeaan paikkaan! Lempeämmin ilmaistuna tuo asia olisikin kenties jäänyt minulta huomioimatta, …emmekä ehkä olisi tässä tilanteessa nyt…. Joidenkin asioiden edessä on siis hyvä myös nöyrtyä, pysähtyä, jotta näkisi asiat laajemmin. Voitaneen puhua myös itsensä likoon laittamisesta.

Yrittäjyys, jos jokin, on itsensä likoon laittamista. Allekirjoittaneelle yrittäjänä toimiminen, kuin myös tämän väitöstutkimuksen tekeminen ovat olleet itsensä likoon laittamista sanan varsinaisessa merkityksessään. Kuvattakoon yrittäjänä olemista ja sen edellytyksiä Juhani Töytärin sanoja apuna käyttäen ja vapaasti mukaillen:

” Kun olet jossain – ole siellä. Keskity kuhunkin käsillä olevaan tehtävään tai tilanteeseen niin hyvin kuin taidat. Kun puhut puhelimessa, puhu. Älä tee mitään muuta – keskity. Kun olet lomalla, ole lomalla. Kun päätät heittäytyä unelmiesi maailmaan, tee se niin hyvin kuin ikinä osaat. Kun kuuntelet asiakasta tai olet asiakaspalvelutilanteessa – keskity. Kun päätät asettaa tavoitteesi ja kun ne ovat piirtyneet paperille ja mieleesi ja uskot ne saavuttavasi, niin keskitä siitä eteenpäin kaikki toimesi saadaksesi ne todeksi. Yksi varoitus on paikallaan: et koskaan voi saada kaikkea sitä mitä haluat, mutta halua kaikkea sitä minkä voit saada”.

Digimaailmassa, ajan hengen mukaan, yrittäjät luovat erilaisten algoritmien avulla – itsensä likoon laittamalla - digitaalisen strategian ja pyrkivät löytämään sen avulla kehityskohteet joihin aika, osaaminen ja investoinnit kannattaa keskittää. 

Niin. Tämän päivän yritysmaailmassa vilahtelee useasti sana digitalisaatio. Digitalisaatio, joka kehittyy lainsäädäntöä nopeammin, mullistaa yrityksen ja ylipäätään organisaatioiden perinteisiä toimintamalleja, ja pakottaa yritykset määrittelemään mitä ne voivat tehdä ja mitä ne voisivat tehdä niin, että se olisi myös eettisesti hyväksyttävää. Kyseessä on digitaalinen etiikka, siis digietiikka. Vielä tänään digietiikan käytön ja tason määrittelevät yritykset itse, koska lainsäädäntö tulee hitaammin kuin yritysten päätöksentekoprosessit edellyttäisivät.

Kun prosessit ovat automatisoituneet, älykkäät laitteet tuottavat edellä mainittujen erilaisten algoritmien avulla entistä yksilöllisempiä asiakastietoja ja asiakaskokemuksia. Ja, kun yrityksissä tätä tekoälyä ja kerättyä dataa hyödynnetään päätöksenteossa, on päätöksentekotilanteessa huomioitava yrityksen sidosryhmät.

Automatisoituneet prosessit tuovat mukanaan riskit sidosryhmien unohtamisesta ja sen seurauksena riskit sidosryhmien luottamuksen pettämisestä. Näin ajatuksellisesti - esimerkiksi voitaneen tässä yhteydessä nostaa päivittäistavarakauppojen ja terveysalan yritysten kasvava yhteistyö. Voisikin olettaa, että kyseessä olevien yritysten sidosryhmät haluavat valita itse, ketkä heidän tietojaan käyttävät ja miten niitä hyödynnetään – jos hyödynnetään.

Ettei riskit realisoituisi, on eritasoisten sidosryhmien huomioiminen yhä kasvavassa yritysten verkostoitumisen maailmassa ensiarvoisen tärkeää.

Riskien myötä ollaan jälleen meitä ympäröivässä maailmassa, jossa ilmenee asioita, jotka voisivat jostakin näkökulmasta katsoen olla toisin.

Nyt tarkastettavana oleva väitöstutkimus pohjautuu sidosryhmäteoriaan ja käsitykseen primääri- ja sekundaariryhmien olemassaolosta. Tässä tutkimuksessa näiden sidosryhmien sisälle on muodostettu useampia sidosryhmäympäristöjä.

Tutkimukseni pohjautuu sidosryhmäteoriaan, jonka mukaan yrityksen tavoitteena on kasvu ja selviytyminen. Se nähdään myös vastapainona neoklassiselle teorialle yrityksestä, jonka ytimessä on ajatus siitä, että yritykset toimivat itsenäisten tuottajien ja asiakkaiden maailmassa, jossa vallitsee avoin ja vapaa kilpailu. Neoklassinen teoria painottaa taloudellisia arvoja ja olettaa yrityksen toimivan vain ja ainoastaan voiton saavuttamiseksi.

Kuten totesin, sidosryhmäteorian mukaan – johon myös väitöskirjatutkimukseni pohjautuu – yrityksen tavoitteena on kasvu ja selviytyminen.

Digitalisaatio ja siihen liittyvä digiloikka tulee nähdä vahvuutena, eikä digitaalisen kehityksen esteenä. Mielestäni digiloikan mukanaan tuomaan digietiikkaan on hyvä sisällyttää sidosryhmäteorian mukaiset vaatimukset yrityksen kasvusta ja selviytymisestä ajatuksella – mikä on eettisesti hyväksyttävää.

Olen väitöskirjaani tehdessäni pyrkinyt parhaaseeni ja aito kiinnostukseni yrittäjyyttä kohtaan on kannatellut ja säilynyt koko matkan ajan. Väitöskirjan tekeminen on vaatinut paljon myös omilta sidosryhmiltäni, perheeltäni, ystäviltäni. Nuorin sidosryhmäläiseni on hiukan yli vuoden ikäinen pojanpoikani Felix – hän ei taida olla nyt tässä salissa – ja vanhin sidosryhmäläiseni on jo yli 90 -vuotias isäni Matti, joka kunnioittaa läsnäolollaan tätä tilaisuutta. Voidaan siis todeta meitä ympäröivän maailman olevan moninainen, myös tutkimustyöni sidosryhmien suhteen. Ilman näiden heterogeenisten sidosryhmien olemassaoloa tämän tutkimukseni toteuttaminen olisi ollut merkittävästi haasteellisempaa ja koenkin osan sidosryhmistäni muodostaneen todella tärkeän tukijoukon tutkimustyöni työstämisen aikana – ja muutoinkin elämässäni. Kiitos siitä teille!

Pyydän teitä, arvoisa professori Marja-Liisa Tenhunen, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan määräämänä vastaväittäjänä, esittämään ne muistutukset, joihin katsotte väitöskirjani antavan aihetta. Olkaa hyvä!

vuosi 2011

27. päivänä lokakuuta 2011

Yrittäjyyttä tarvitaan – jatkajista pulaa
Yrittäjyys on nähtävä kokonaisvaltaisena asiana ja siihen liittyy useita tekijöitä. Yrittäjyyden taustalla ja siihen liittyen on havaittavissa yksilöllisten tekijöiden lisäksi laajempi käsite ympäristöllisiä ja yhteisöllisiä tekijöitä.

Suomalaisessa perheyritysmaailmassa eletään toisen vuosituhannen alkupuolella suurta sukupolvenvaihdosten aikaa. Perheyritysten liiton mukaan joka toinen suomalainen perheyritys on sukupolvenvaihdoksen kynnyksellä. Määrällisesti arvioiden sukupolvenvaihdos on ajankohtainen 60 - 80 000 yrityksessä lähivuosina.

Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnalle on yleisesti tunnustettu suureksi ja yrittäjiä tarvitaan kokoajan lisää. Jotta yrittäjävetoisille yrityksille saadaan jatkajia ja että uusia yrityksiä syntyisi riittävästi, tarvitaan hallituksen toteuttaman yrittäjäystävällisen talouspolitiikan lisäksi paljon tutkimusta ja sitä kautta uutta tietoa yrittäjyydestä. Potentiaalisille uusille yrittäjille, niin yritysten jatkajille kuin uusien yritysten perustajillekin, tulee tarjota aina vaan lisää tietoa tästä uramahdollisuudesta ja tiedon tulee erityisesti olla realistista ja tuoda esiin myös yrittäjyyden positiivisia puolia. Lähipiirissä koetut suotuisat esimerkkitapaukset kannustavat yrittäjyyteen ja kielteiset tapaukset vaimentavat yrittäjyysalttiutta.

Ammattijohtajan, managerin ja yrittäjän välinen käsitteellinen raja on vaikea hahmottaa. Yrittäjää ja yrittämistä ei voida helposti ahtaa tiukkojen rajojen sisään, joista voitaisiin erottaa yrittäjät ja ei yrittäjät. Yrittäjä eroaa ammattijohtajasta kuitenkin siinä, että yrittäjä sitoutuu yritykseensä myös taloudellisesti ja hänen saamansa rahallinen korvaus työstä on suoremmin riippuvainen omasta työpanoksesta kuin se on ammattijohtajalla.

Yrittäjyydestä on tullut merkittävä retorinen ase voittamaan havaitut puutteet ja rajoitukset julkisentalouden hallinnassa. Palvelujen tuottamisen taloudellista ajattelua hallitsevat kapitalismi, vaikutusvaltainen vapaiden markkinoiden talous ja perustellut perustelut pilkotuista teollisuuden ja julkisten palvelujen tarjoamisesta. Maan hallitus yrittää omaksua roolia henkilökohtaisesta vapaudesta ja taloudellisesti vakaiden olosuhteiden hallinnasta, jossa yrittäjyys voisi kukoistaa ja lisätä kansallista kuten myös kansainvälistä kilpailukykyämme.

Viimelopuksi kuitenkin yrittäjien tulee itse osoittaa - vapaasta tahdostaan - huolehtien omasta hyvinvoinnistaan, mutta silti hallitus vaatii, että vapaa tahto on toteutettava tavalla, joka hyödyttää julkista taloutta ja yhteiskuntaa.


Edellä olevan tekstin olen lähettänyt Savon Sanomien lukijansanomien mielipideosastolle julkaistavaksi ... saas nähdä.

Hyvää Syksyä

 

24. päivänä elokuuta 2011
Tulevaisuus näyttäisi olevan kokolailla haastavaa, mutta koskapa se ei olisi sitä ollut?

Tiedotusvälineet pursuavat uutisia talouden haasteista, haasteita joita riittää niin kotona kuin maailmalla. Tässä vaan piilee se paha peikko; ihmiset alkavat turtua jatkuvaan tuutintäydeltä tulevaan uutistulvaan talousongelmista ja sen seurauksena varsinainen ongelman ratkaisu kärsii inflaation.

Saatetaanpa heittää kehiin myös ajatus; onko näiden talousongelmien ratkojien ajamalla talouspolitiikalla osuutensa myös ko. talousongelmiin ... siis onko kyseessä syy vai seuraus?
Haasteita ratkovat ihmiset joutuvat käytännössä haastamaan itsensä aina vaan yhä uudelleen ja uudelleen, siis heidän täytyy tehdä uudelleenbrändäys, sekä ratkottavan asian suhteen, kuten myös henkilökohtaisen brändin hallinnan suhteen. Kummankaan brändin hallinta  ei ole helppoa. Ei varsinkaan sen henkilökohtaisen brändin hallinta, sillä siihen heijastuu voimakkaasti  hoidettavana olevissa talousongelmissa onnistuminen tai epäonnistuminen, kuten myös oma uskottavuus ongelman ratkaisijana ja julkisuudessa esiintyjänä.
Yleensä uudelleenbrändäys on vaikeaa, ja jos suunnitelmasta tulee epäselvä ja se jää "puolitiehen", asia jää hämäräksi sekä brändääjille itselleen, mutta  myös muille.

Toivotan onnea globaalin talousongelman ratkaisussa - uudelleenbrändäyksessä - niin Barack Obamalle, Angela Merkelille, Nicolas Sarkozynille, Olli Rehnille kuin myös Jyrki Kataiselle ja Jutta Urpilaiselle itseäni unohtamatta henkilökohtaisella tasolla uudelleenbrändäyksessä samojen asioiden suhteen, mutta mikrotasolla :).

22. päivänä kesäkuuta 2011

Maaliskuussa kirjoittelin ja ”kauhistelin” tässä blogissani n. 430 sivuisen englanninkielisen kirjan – Sociological Paradigms and Organizational Analysis – ymmärtämisen ja kirjoittamisen tuskaa.


Homma on viety finaaliin. Haastavaa ja mielenkiintoista, sanakirja oli kovassa käytössä, eipä tarvinnut … tai olisi ehkä jossain vaiheessa tarvinnutkin ... pyydellä apua perheen kielitaitoisilta, mutta sitkeys palkittiin.

Ohessa muutama kommentti proffalta, joka suoritukseni arvosteli:

- ”Oletkin kirjoitellut ihan pitkästi. Asiat on ymmärretty ja käsitteet kääntyvät oikein”

- ”Hyvin käännelty. Hyvä pohdinto, ja hyvät artikkelianalyysit ovat oivalliset monine lähteineen”

- ”Olet tsempannut hyvin koko kurssin ajan”

- ”Olet havainnut, että on eri tapoja katsoa tutkimuskohdetta, ja sinulle on ehkä jo myöskin selvinnyt mitkä laatikot sinulle sopivat. Umpikujan tunne yllättää aina joskus, mutta siitä on monta tietä ulos”

- ”Kirjoita oikein hyvin, väikkäri kyllä valmistuu tuolla otteella”

Kurssiarvosana: Hyvin tiedoin (HT)

Seuraavat haasteet odottavat … mm. kesärakennusmiehenä oleminen.

Hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesää!


1. päivänä toukokuuta 2011

Jotain jäi huomioimatta
Ben Zyskowicz ampui valtiopäivien avajaisissa kovilla suuryritysten johtajien kohtuuttomia etuja. Zyskowiczin mielestä johtajien vaatimilla optioilla ei ole mitään tekemistä maltin, kohtuuden tai oikeudenmukaisuuden kanssa. Ehkä asia on näin kun katsotaan sitä vaikkapa tavan meikäläisen tallaajan subjektiivisesta näkökulmasta huomioimatta koko kokonaisuutta ja keskittymällä vain johtajien optioihin. Ottamatta kantaa yksittäisten yritysjohtajien optiotasoon yritän sidosryhmäajattelun ja -teorian avulla ymmärtää optioiden merkitystä ja sitä tahoa, joka päättää optioista. Tämä taho on yrityksen sidosryhmät.

Yritys on sidosryhmien muodostama yhteistyöjärjestelmä, joka pyrkii sille asetettuihin tavoitteisiin, sidosryhmien tarpeiden tyydyttämiseen ja vielä mahdollisimman tehokkaasti. Yrityksen vastuullisuutta ja suorituskykyä tarkasteltaessa yrityksen eri sidosryhmien näkökulmasta arvoperusteet ja käytettävät mittarit voivat olla hyvinkin erilaisia tarkasteltaessa yritystä eri suunnilta. Mielestäni yritysjohtajien optiotasoa ei voida pitää kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden mittarin, vaikka se pääministerin palkkatasoon verrattuna näyttäisikin siltä - aliarvioimatta millään tavalla pääministerin työtä.

Tämän päivän osakkeenomistajat, joka on keskeinen sidosryhmä, ohjaavat yhä useammin yritysten toimintaa pyrkiessään voittojen maksimointiin ja ovat valmiita siirtämään liiketoiminnan tuotoista sivuun sen euromäärän, jolla maksetaan heidän tavoitteet täyttävien yritysjohtajien optiot. Optiot eivät siis toteudu automaattisesti, vaan yritysjohtajien täytyy huolehtia niiden toteutumisesta niin, että sidosryhmät ovat jokseenkin tyytyväisiä. Tyytyväisyys ei tarkoita pelkästään taloudellista tyytyväisyyttä.

Yritysten tulee kyetä löytämään ne oikeat avainmittarit, joilla yrityksen toimintaa voidaan läpivalaista, sekä saada yrityksen sidosryhmät vakuuttuneiksi siitä, että yritys toimii vastuullisen toiminnan periaatteiden mukaisesti. Sidosryhmät ovat osa yritystä, niiden huomioiminen tuo tehokkuuden yrityksen toimintaan ja auttaa yritystä menestymään. Liiketoiminta pitää sisällään myös sen, että toiminta on tuloksellista ja jotta yritys ylipäätään säilyy hengissä ja menestyy.

Yhteiskunnan kannalta yritysten säilyminen hengissä on elintärkeää ensinnäkin siksi, että yritykset ovat olennainen osa yhteiskunnan rakennetta. Toiseksi yrityksen on ansaittava paikkansa yhteiskunnassa, mikä taas tarkoittaa vastaamista sidosryhmien odotuksiin. Yrityksen ulkoinen ja sisäinen tarkastelu, suoriutumisen ja suorituskyvyn analysointi ovat ensiarvoisen tärkeitä arvioitaessa yritysjohtajien optioita ja ennen kaikkea niiden kohtuuttomuutta.

Tarkasteltaessa yritystä ja sen toimintaa, suoriutumista sekä suorituskykyä ulkoapäin keskitytään tällöin pääasiassa kuvaamaan yrityksen suoriutumista itsensä ulkopuolella, toisin sanoen yrityksen suoriutumista ympäröivässä yhteiskunnassa. Kun tarkastellaan yritystä sisältä käsin keskittymällä yrityksen eri osien tarkasteluun, on silloin kyseessä sisäisen suoriutumisen ja suorituskyvyn analysointi, tällöin analysoinnin suorittaa yritys itse tai yrityksen uskotut henkilöt ja tämän analysoinnin tulosten perusteella määritellään myös johdon optiot. Päätöstä optioista eivät voi yritysjohtajat tehdä itse, kuten Zyskowicz vihjaisi.

Erilaiset tarkastelukulmat korostava eri asioita ja tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten on nykyään analysoitava toimintaympäristönsä huomattavasti aikaisempaa huolellisemmin ollakseen valmiita erilaisiin mahdollisuuksiin ja uhkiin. Haasteena onkin, että yrityksen ensisijaiset sidosryhmät saavuttaisivat omat tavoitteensa ja yrityksen muita sidosryhmiä kohdeltaisiin eettisesti oikein ja mahdollisimman tyydyttävästi. Se, että yritystä johtaa johtaja, joka täyttää sekä sisäisten, että ulkoisten sidosryhmien odotukset ei tehtävänä ole helppo ja juuri tämä on yksi syy siihen, miksi ollaan valmiita maksamaan. Eikä tässä vielä kaikki, jotain jäi huomioimatta.

Raimo Kovanen organisaatiotutkija, Vesanto
______________________________________________________



30. päivänä maaliskuuta 2011

Näin ylioppilaskirjoitusten, kevään 2011, päätöspäivänä yritän - jälleen kerran - saada selvää englanninkielisestä kirjasta, siitä useampi satasivuisesta (n. 430 sivua), joka tunnetaan nimellä: Sociological Paradigms and Organizational Analysis. Yksistään kirjan nimi on minulle niin vaikea, että sen kirjoittaminen englanninkielellä on vähintäänkin haasteellista, saatikka sen lausuminen, puhumattakaan nimen ja ennen kaikkea sisällön kääntämisestä Suomen ja Savon kielelle. 

Miksi tekstissäni ylioppilaskirjoitukset? No tietenkin siksi, että itseltäni ovat jääneet lukio ja siihen liittyvät ylioppilaskirjoitukset ”väliin” ja joka kerta, kun tulee eteeni tarve käyttää vieraita kieliä; sanoin, kuvin tai tekstein - tunne aikamoista haasteellisuutta kieliosaamiseni suhteen. Tämä vieraiden kielten käyttötarve näyttää kasvavan jatkuvasti. Katsonkin lukion käyneiden olevan kieliosaamisessaan aivan toisella tasolla kuin lukion käymättömät ovat - toki poikkeuksiakin on!

Hyvät ihmiset lukekaa kieliä jo nuorena, joskaan ei se myöhäistä ole aikuisenakaan, mutta silti ... minkä nuorena oppii, niin sen vanhana taitaa!

Onneksi lähipiirissäni ovat hyvän kielitaidon omaavat ”muksut”, heidän kaverinsa, vaimo ja sanakirjat (manuaaliset ja sähköiset). Ilman tätä ydinsidosryhmää kieliosaamiseni olisi vieläkin haasteellisempaa.

Olen opiskellessani - jopa lukenut - saksaa, englantia ja ruotsia :) ja minulla on niistä olemassa todistusarvosanatkin ... niinpä!

Suomalaisten kielitaito on yleisesti ottaen hyvällä tasolla (en kuulu tähän joukkoon), mutta monien asiantuntijoiden mukaan se heikkenee pikkuhiljaa, lieneekö syynä ”pakkoruotsista” luopuminen? Omalta osaltani voin todeta kielitaitoni muokkautuvan parempaan suuntaan – uskallanko sanoa - Lite Bättre!

Niin siitä ”paksusta kirjasta” - tehtävänäni on kirjoittaa sen sisällöstä noin 35 - 40 liuskaa suomenkielistä tekstiä ja vieläpä aiheesta ja ymmärrettävästi (=proffa arvostelee sisällön).

No, kyllä se siitä, sillä olenhan tehtäväni tekemisessä sentään vähintään samalla tasolla kuin siinä kuuluisassa savolaisessa projektissa ollaan, joka on aloittamista vaille valmis.
__________________________________________

11. päivänä maaliskuuta 2011

Tänään tuli sähköpostiini pari viestiä (anonyymejä), joissa otettiin kantaa alla olevaan kirjoitukseeni (11. helmikuuta 2011), jossa kerrotaan aamupostinkuljetuksesta.

Tulleissa säköpostiviesteissä toisessa ihmeteltiin sitä, että kuinka paljon yhteensattumia kirjoituksessani on Fonectan Hit-lehdessä maalsikuussa 2010 kirjoitettuun tekstiin, jossa kerrotaan jääkiekosta ja liiketoiminnan johtamisesta. Toinen sähköposti tuli joltain Karilta, jossa hän totesi, että aika noloa Raimo ...

Olen tänään vastannut sähöpostehin ja kertonut, että olisi enemmän kummaa, jos yhteensattumia ei olisi, sillä olen joskus lukenut ko. tekstin ja ominut sieltä sanat lite bättre, tavoite, lähtötavoite, tavoitetasot ja henkinen tavoite.

Edellä mainitut sanat lukuunottamatta lausahdusta lite bättre, joka on muuten Curre Lindströmin oivallus ja lausahdus, ovat hyvin yleisiä termejä ja joita käytetään mm. talodellisissajulkaisuissa tuon tuosta - päivittäin, eikä tietääkseni niille sanoille ole kukaan hakenut käyttämisen yksinoikeutta. Ymmärtääkseni ne ovat vapaata riistaa :).

Se, että ko. lehtijutussa kerrotaan jääkiekosta ja liiketoiminnan johtamisesta ja blogissa myös jääkiekosta ja  liiketoiminnan johtamisesta (lienee sama kirjoittaja), kun minun jutussani taas kerrotaan aamupostinkannosta ovat jokseenkin eri asoita. Tosin termit; tavoite, lähtötavoite, tavoitetaso ja henkinen tavoite ovat näyttäneet sopivan kaikkiin juttuihin mekolailla mukavasti.

Se asia, jos tämä lehtikirjoittaja tai hän, joka on omaan blogiinsa liiketoiminnan johtamisesta kirjoittanut tuntee minun loukanneen heidän sananvapauttaan ja näkevät, että olen vienyt heiltä jotain, olen tietenkin hyvin pahoillani ja pahoittelen tekemääni loukkausta.

Olen myös mielissäni siitä, että blogitekstejäni analysoidaan ja ylipäätään luetaan ... kiitos hänelle, joka löysi nämä yhtäläisyydet olisi hienoa vaihataa muutenkin mielipiteitä ihan face to face (eihän tämä lainaus vaan loukkaa ketään) - eikä pelksästään anonyyminä yksipuolisesti ... uskallusta Lite bättre.

_______________________________________________________


11. päivänä helmikuuta 2011

Voi hitsin hitsi! Jokaisen pienenkin asian voi aina tehdä vähän paremmin "lite bättre".

Tarvitaan tavoitteita, mutta myös tavoitetasoja. Etenkin tämän talviset sääolosuhteet tarjoavat loistavan mahdollisuuden jatkuvaan kehitykseen - mahdollisuuden tehdä kaikki myös tienpäällä tapahtuva aina "lite bättre" ja asettaa samalla tavoitetasoja.

Tästä päästään ainakin toiseen - sääolosuhteet huomioiden - "lite bättre" asiaan, joka on aamupostin tuleminen postilaatikkoon. Jotta tietäisin, onko tämän asian eteen tehty jotakin "lite bättre", on tiedettävä lähtötaso ja tavoitetaso sekä pystyttävä mittaamaan viimeisin suoritus - joka oli tänä aamuna klo 7.30.

Tämä yleinen lähtötaso täällä on ollut (vuosia) klo 6.00. Tavoitetasoa ei ole kukaan kertonut - lieneekö tuota? Vai onko se vaan postinjakajan omassa aikataulussa ... lieneehän tuo jossain, mutta sitä ei ole suurelle yleisölle kerrottu tai se ei ole ainakaan kantautunut meidän osoitteeseemme - siis se tavoitetaso.

Onhan tässä vielä se henkinen tavoitetaso. Kun postinjaon tekisi koko ajan vähän paremmin, onnistumisiakin tulisi koko lehdentilaajakunnalle tasaisesti - joka aamu - ja lehdenlukijana tietäisimme tuolloin, koska kannatta lähteä katsomaan postilaatikkoa varma tärppi tavoitteena ... tosin tuntuu siltä, että tavoitetasona onkin tyhjä laatikko ... voi hitsin hitsi nythän mä vasta hokasin, siinähän se on postin/itellan tavoitetaso --> postilaatikot tyhjiksi maaseudulla! Se toinen "lite bättre" on lumityöt ... siitä sitten toisella kerralla.

Eteenpäin sanoi mummo lumessa. Lite bättre!

2010

marraskuun 25. päivänä 2010

Pää se on mikä ihmistä rassaa, ollaanpa unessa tai valveilla. Työ ja vastuu painavat kun taas samalla jatko-opiskelu painostaa, kenties painajaisetkin ... näin näyttävät olevan tertut marjassani vai oliko se päinvastoin ... marjat tertussani, no ihan sama.

Nyt on puheiden lunastuksen hetki. Olen päättänyt – jo jonkin aika sitten, rapiat kaksi vuotta taaksepäin - lupautuessani tuolloin sivistyslautakunnan puheenjohtajuuteen kahdeksi vuodeksi … lupauduin silloinkin vähän pitkin hampain ... ei enää!

Siis ei enää 2011 vuoden alusta, ei en ole mukana lautakuntatyöskentelyssä ja päätökseni pitää … pitää paremmin kuin seula, siis se on kertakaikkiaan loppu.

Tämä päätös kuuluu sarjaan henkilökohtaiset syyt. Tässä tapauksessa syyt ovat oman ajankäytönhallinnoinnin puolella. Näyttä siltä, että 24/7 ei riitä, jos meinaa olla aktiivisesti mukana kaikissa niissä touhuissa mihin näppinsä on työntänyt. Helpottaa se varmaan toisia lautakuntakuntalaisiakin ja lautakunnan sidosryhmiä, kun se Kovanen ei enää ... olihan se jo kuusi vuotta - olikin jo aika.

Lautakuntatyössä on ollut mukavaa, joskaan ei ihan aina. Joidenkin asioiden osalta haasteet ovat olleet keskivertoa haastavammat. Oman näkemykseni mukaan haasteista on selvitty ja vieläpä melko lailla vähin vaurioin … riippuu tietenkin näkökulmasta. Puheenjohtajan posti on hoidettu, kuten on luvattu.

Haasteita riittää myös tulevaisuuteen, joista vähäisin ei liene tavoite työn ohella jatko-opiskelujeni loppuunsaattamiseksi. On niitä muitakin, joita en lähde tässä luettelemaan ... paitsi yhden; asunto-osakeyhtiöt ja uudistunut asunto-osakeyhtiölaki ... haastavaa!!!

Tässäpä näitä päässä vellovia tämän hetkisiä mietteitä, juuri nyt. Katellaan mitä elämä tuo tullessaan. Kun rassaiskin vain päätä ... eikä sen kummenpaa.

Hyvää Joulun Odotusta


lokakuun 14. päivänä 2010

Vesannon kunnankirjaston 130 vuotisjuhlan tervehdyssanat 14. päivänä lokakuuta 2010 /Raimo Kovanen sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

Arvoisa kutsuvieras. Hyvä juhlaväki ja kirjaston ystävät!

Toivotan Teidät kaikki tervetulleiksi Vesannon kunnankirjaston 130 vuotisjuhlaan ajatuksella: Mennyt työntää ja velvoittaa. Tuleva vetää ja innostaa.

Kirjasto on tiedon ja elämysten lähde. Se luo kuntalaisille edellytyksiä rikkaaseen ja virikkeiseen elämään koulutuksessa, työssä ja vapaa-aikana. Tässä tarkoituksessa kirjasto tarjoaa käyttöön tiloja, aineistoa, asiantuntijapalveluja ja pääsyn tietoverkkoihin.

Vesannon kunnan kirjasto – kunnallinen kirjasto - on perustettu vuonna 1880 ja se on alkujaan sijainnut kirkonkylän kansakoululla, sittemmin kunnantuvalla, vuonna 1966 kirjasto siirtyi uuteen koulurakennukseen Koulutielle ja vuodesta 2008 alkaen se sijaitsee - otollisella paikalla, viihtyisissä ja avarissa tiloissa - kyläraitin varrella aivan ydinkeskustassa Säästökulman talossa.

Tosin kirjastohistoriamme pitkäaikaisimman kirjastohoitajan Helmi-Maria Järvisalon tekemän selvitystyön mukaan Vesannon kappeliseurakunta perusti lainakirjastoseuran vuonna 1865 – käytettävissä ei ole tarkkaa tietoa siitä mitä lainakirjastoseuran toiminnassa tapahtui yli kolmen vuosikymmenen aikana.

Vuonna 1998 uudistettu kirjastolaki määrittelee kirjastotyön seuraavasti:
Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen sekä elinikäiseen oppimiseen.

Mutta kirjasto on myös merkittävä lasten ja nuorten kulttuurin keskus. Sen kautta he voivat saada kontaktin moniin taidemuotoihin, kirjallisuuteen, musiikkiin, elokuvaan, kuvataiteisiin jne.

Kirjastolaitoksen tehtävänä on luoda edellytykset kuntalaisten opiskelulle, taiteen ja kirjallisuuden harrastukselle, tyydyttää tiedon ja virkistyksen tarvetta sekä edistää omaehtoista kulttuuritoimintaa ja kulttuuriperinteen säilyttämistä.

Mielestäni yksi Vesannon kunnankirjaston erityistehtävistä voisi olla kirjaston kehittäminen kunnan tietopalvelukeskukseksi – jota se jossain muodossa jo onkin!

Tämän Päivän sana on digitaalinen – kaiken pitäisi olla digitaalista tai vähintään joka taloudessa pitää olla digiboksi – sisäinen tai ulkoinen. Täällä kirjastomaailmassa kaikenlaisia "bokseja" on varmaan ollut jo vuosikausia, nykyään puhutaan vuolaasti myös digitaalisesta kirjastosta.

On olemassa suomalainen versio digitaalisen kirjaston määritelmästä ja se tarkoittaa jotakin seuraavanlaista:

Digitaalinen kirjasto edistää tiedon ja kulttuuriperinnön saatavuutta verkossa.
Digitaalinen kirjasto tuottaa ja kerää, hallinnoi sekä säilyttää digitaalisia sisältöjä ja tarjoaa niistä palveluita asiakaslähtöisesti, suunnitelmallisesti ja laadultaan mitattavasti. - Siinä se määritelmä, mitäs ihmeellistä ja uutta siinä on tämänpäiväiseen Vesannon kunnan kirjastopalveluun verrattuna - no ehkäpä se sana digitaalinen - eipä juuri mitään muuta?

Digitaalinen, analoginen tai manuaalinen - Vesannon kunnankirjasto on joka tapauksessa lunastanut paikkansa kuntalaisten keskuudessa, sillä kirjastosta lainataan lähes 15 lainausta asukasta kohti vuodessa ja kävijöitä on vuositasolla noin kymmenen kertaa jokaista kuntalaista kohti. Kuntalaisista noin 40 % on kirjaston lainaajia. Kesäasukkaat ja muut lainaajat ovat tietenkin edellä mainittujen lukujen lisäksi. Niin se digitaalisuuskin on Vesannon kunnankirjaston arkipäivää jo nyt ja lähitulevaisuudessa.

Kuten televisiomainoksessakin sanotaan: Sivistys siirtyy - käykää kirjastossa. Siis täällä tiedon ja elämysten lähteellä.

Olette sydämellisesti tervetulleita. KIITOS!


elokuun 9. päivänä 2010

Alla olevassa tekstissä on mietteitäni vesantolaisista kesätapahtumista ja etenkin niiden järjestämisestä. Olen lähettänyt tekstin myös Paikallislehti Sisä-Savoon, pyytäen sen julkaisua lukijalta -osastolla.

HIENOSTI MENI, MUTTA MENKÖÖT!
Suomen lyhyt ja kiihkeä kesä on erilaisia rientoja ja festareita tulvillaan; tapahtumia riittää joka makuun? Monet kesätapahtumat ovat ikimuistoisia kokemuksia ja sellaisiksi ne mukavalla tavalla jäävät, kun osaamme varautua oikein ja oikealla asenteella, eikä ajatella - vain - hiertävää kiveä kengässä.

Kovien helteiden, ukkosmyrskyjen ja rankkasateiden keskellä ja niiden lomassa sää on suosinut meidän vesantolaisten kesätapahtumia. Hienoa SääUkko! Tapahtumista mainitakseni muutamia; Rokki soi Vesannolla, Reiska -MM, Hirvenjuoksu, Kesäasukastapahtuma, Vesanto- viikko ja siihen liittyvät erilliset tapahtumat ym. ym. Osallistujia tapahtumiin on riittänyt sata päin ja jopa tuhansittain. Kiitos osallistumisestanne.

Se mitä näiden tapahtumien järjestämiseen ja järjestelyihin yleensä liittyy - sitä voin vain hiukan arvailla - sillä itse en ole ollut mukana tämän kesäisten tapahtumien järjestelyissä – toki siitäkin on omakohtaisia kokemuksia menneiltä vuosilta. Olen sentään kuluvana kesänä ollut muutamien kesätapahtumien osallistujakuluttajana. Niistä saamieni ja kuulemieni kokemusten perusteella voin sanoa vesantolaisten olevan oivia tilaisuuksien järjestäjiä.

Se pyyteetön talkoohenki ja vastuuhenkilöiden nk. itsensä likoon laittaminen; se on näiden tapahtumien olemassa olemisen ja onnistumisen ehdoton kulmakivi. Tapahtumilla on myös sponsorinsa, tosin ne lienevät lähes aina samoja yrityksiä ja yhteisöjä, sillä pienellä kylällä ei ole paljon valinnan varaa sponsoreissa aktiivitoimijoista puhumattakaan.

Kaikille oman kortensa kokoon kantaneille esitän mitä parhaimmat kiitokseni omastani ja edustamani lautakunnan puolesta, näin se vesantolainen jo perinnekulttuuri ja uusi periytyväkulttuuri luo nahkansa ja pitää Vesannon kunnan ja vesantolaisen perinteen kaikkine ilmiöineen maailmankartalla.

Saadaan taas pyyhkiä tyytyväisinä hikeä otsalta, siivota jälkiä ja palailla arkeen. Kesätapahtumamme onnistuivat hyvin, jo yleisömääränkin puolesta. Meitä vesantolaisia – kuten myös monia muita - odottaa hiukan arkisempi ja rauhallisempi vuodenaika. Toki on meillä tapahtumia jäljellä loppukesälle - alkusyksyyn; Rantakalaa, Syyssävväys, tohtori Kiminkistä yms. Mikäpä meidän on mennessä niiden ikimuistoisten kokemusten ja muistojen kanssa, kun tiedämme uuden kesän odottavan tämän rauhallisemman hiljaiselon jälkeen ja kun se kivikin hävisi sieltä kengästä. Näin Vesannolla vesantolaisittain ajatellen.

Raimo Kovanen, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Vesannon kunta

__________________________

maaliskuun 31.päivänä 2010

Lasten hoidon rahallisiin tukimuotoihin liittyy monelaisia termejä; LAPSILISÄ, KUNTALISÄ, KOTIHOIDONTUKI, HOITOLISÄ, VANHEMPAINPÄIVÄRAHA yms .... Ollaanpa tarkkoja, että puhutaan oikeista termeistä oikeassa yhteydessä. Yritän selviytyä seuraavassa ... saas nähdä ???!!!!!

KUNTALISÄ KESKUSTELUTTAA
Päivähoito on Suomessa subjektiivinen oikeus ja kunnalla on velvollisuus kaikissa tilanteissa järjestää hoitopaikka. Tämän tilanteen helpottamiseksi on keksitty kuntalisä, jotta annettaisiin mahdollisuus töissä käyville/opiskeleville vanhemmille/huoltajille jäädä kotiin hoitamaan lapsia.

Kokemusten mukaan kuntien päivähoitopaikkojen pulaa se ei merkittävästi ole helpottanut … jonkin verran tietenkin. Jos haluamme kaikille lapsiperheille ylimääräistä tukea, se on valtion tasolla tehtävä poliittinen ratkaisu. Mielestäni yksin kunnilla sellaiseen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Kotihoidon kuntalisä puhuttaa valtakunnaassa yleisesti, mutta myös täällä Vesannolla. Kuulun itsekin sen kannattajiin. Yleisesti kotihoidon kuntalisän perimmäinen tarkoitus ei ole tukea lapsiperheitä, vaan helpottaa päivähoitoon kohdistuvaa painetta.

Suomessa tämä (kuntalisä) on jostakin syystä käsitetty kaikille perheille tulevaksi lapsiperheiden tueksi. Näin sen perimmäinen tarkoitus ei ole ollut ja siksi kokeilut -joissakin kunnissa - ovat jossakin määrin epäonnistuneet. Kun tukea saavat myös vanhemmat/huoltajat, jotka hoitaisivat joka tapauksessa lapsensa kotona olipa kuntalisää tai ei.

Myös vesantolaiset lapsiperheet ovat nykyisin hyvin erilaisessa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa mitä aiempien sukupolvien lapsiperheet ovat olleet. Yhteiskunnan osallistuminen lapsista aiheutuvien kustannusten kattamiseen on vähentynyt ja vastuu on siirtynyt aiempaa huomattavasti enemmän perheille itselleen.

Päätökset, joiden seurauksena lapsiperheiden taloudellinen tilanne on heikentynyt voimakkaasti, ovat johtaneet siihen, että tavallisen perheen ei ole ollut mahdollista tulla toimeen yhden palkansaajan tuloilla enää viimeisinä vuosikymmeninä – ei ainakaan viimeisimmän viidentoista vuoden aikana. Perhepoliittiset verovähennysoikeudet poistettiin vuonna 1994. Lapsilisiä ja kotihoidontukea leikattiin voimakkaasti 90-luvun puolessa välissä ja jäljelle jääneet etuudet heikkenivät inflaation seurauksena, koska niitä ei ole sidottu indeksiin.

Taloudellisen tilanteen heikkeneminen on koskettanut erityisen voimakkaasti yksinhuoltajaperheiden lisäksi monilapsisia perheitä ja perheitä, joissa ovat pienet lapset. Verotusratkaisut (painotuksen siirtäminen ansiotuloverotukseen pääomatuloverotusta vähentämällä, sekä jokseenkin korkea arvonlisävero) vaikeuttavat lapsiperheiden asemaa, sillä lapsiperheiden tuloista suuri osa menee kulutukseen eli ruokaan, vaatteisiin ja esimerkiksi päivähoitomaksuihin.

Lasten kotihoidontuki helpottaa perheen toimeentuloa tilanteessa, jossa lasta tai lapsia hoidetaan kotona. Vanhempainrahakausi päättyy, kun lapsi on noin 9 kk:n ikäinen. Kotihoidontuen ollessa alhainen, eli vuoden 2009 alusta alle 3v lapsesta 314,28€/kk, maksimissaankin täydellä tulosidonnaisella hoitolisällä 482,47 €, se ei mahdollista pienten lasten kotihoitoa läheskään kaikille sitä toivoville perheille.
Hoitorahaa maksetaan jokaisesta tukeen oikeutetusta lapsesta erikseen.

Hoitoraha on
• yhdestä alle 3-vuotiaasta 314,28 e/kk
• muista alle 3-vuotiaista sisaruksista kustakin 94,09 e/kk
• yli 3-vuotiaista, alle kouluikäisistä sisaruksista 60,46 e/kk kustakin.

Hoitolisään vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot. Hoitolisä on enintään 168,19 e/kk. Sitä maksetaan vain yhdestä lapsesta.

perheen....tulot, joilla......vähennys........tulot, joilla ei
koko*).....saa täyden...... ..prosentti.......saa hoitolisää
2..........1 160 e/kk...........1,5.............2 622,48 e/kk
3..........1 430 e/kk...........9,4.............3 219,21 e/kk
4 <........1 700 e/kk...........7,9.............3 828,93 e/kk

* Perheen kokoon lasketaan mukaan enintään 4 henkilöä: vanhemmat ja enintään 2 alle kouluikäistä lasta. Lasta, jonka perusteella maksetaan vanhempainpäivärahaa, ei huomioida perheen henkilömäärässä.

Jos perheen bruttotulot ylittävät täyden hoitolisän tulorajan, perheen bruttotulojen ja täyden hoitolisän tulorajan (sarake 2) erotuksesta vähennetään perhekoon mukainen vähennysprosentti.

Tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet, että lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat kaikkein tärkeimpiä lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle. Useissa tapauksissa pienen lapsen paras hoitopaikka on oma koti ja paras hoitaja jompikumpi vanhemmista/huoltajista. Joka tapauksessa päätös lapsen hoitopaikasta kuuluu hänen vanhemmilleen/huoltajilleen, joilla on oltava mahdollisuus tehdä päätös ajatellen ensisijaisesti lapsen etua.

Kun näin on, niin useat kunnat ovatkin päätyneet maksamaan lakisääteisen kotihoidontuen lisäksi erityistä kuntalisää, jolla halutaan tukea vanhempien valinnanvapautta ja lasten kotihoitoa. Kuntalisää maksavien kuntien määrä on lisääntymään päin viimeisien vuosien aikana. Kuntalisän maksaminen on erityisen yleistä kasvavissa kunnissa, joissa päivähoitopaikkojen tarve on suuri.

Monen kunnan lapsipoliittisessa ohjelmassa suhtaudutaan myönteisesti lasten kotihoitoon ja siihen, että lasten kotihoitoa tuettaisiin kuntalisällä. Lapsiperheiden tukipalvelut ja erityisesti kotihoidontuen kuntalisä vaikuttavat myös kunnan julkisuuskuvaan ja kunnan arvostukseen kotipaikkaa valittaessa sekä asukastyytyväisyyteen.

Siksi onkin nyt tärkeää selvittää tarkemmin Vesannon kunnan päivähoitojärjestelmän kokonaistilanne sekä ennusteet siitä, miten viime vuosien muuttotappio ja työssäkäyvien lapsiperheiden määrä tulevaisuudessa tulevat vaikuttamaan päivähoidon kysyntään kunnassa. On myös selvitettävä millainen eläkepoistuma perhepäivähoidon ja päiväkodin henkilöstössä on odotettavissa sekä mahdollisten uusien/nykyisten päivähoitotilojen investointitarve tulevina vuosina.

Muutamissa selvityksissä tehdyt päivähoidon vs. kotihoidon kustannusten suora vertailu ei ota huomioon mahdollisia päivähoidon investointikustannuksia eikä kotihoidontuen kuntalisän vaikutuksia muille ”tukialueille” kuten lapsiperheiden tehostettuihin tukitoimiin, toimeentulotukeen jne. Laskelmat kotihoidontuen kuntalisän osalta on yksinkertaistettu koskemaan vain tilannetta, jossa kuntalisä ei vaikuta lainkaan päivähoidon kysyntään.

Kuntalisän vaikutus päivähoitopalvelujen kysyntään riippuu voimakkaasti siitä, minkä suuruinen kotihoidontuen kuntalisä on. Kuntalisän kustannuksiin kunnalle puolestaan vaikuttaa huomattavasti se millaisilla ehdoilla kuntalisää myönnetään. Erilaisia tuen myöntämisperusteita on lähes yhtä paljon kuin kuntalisää maksavia kuntiakin ja monissa kunnissa kuntalisän vaikutuksia on seurattu ja arvioitu varsin tarkkaan.

Keskimääräinen kotihoidontuen kuntalisä pari - kolme vuotta sitten oli 136 €/kk. Tukisummat vaihtelivat muutamista kympeistä satoihin euroihin. Joka tapauksessa kasvava joukko kuntia on päätynyt tukemaan lasten kotihoitoa riippumatta taloudellisesta tilanteestaan.

Esimerkkejä erilaisista rajoituksista, joilla tuen kustannuksia on pyritty kunnissa rajaamaan, ovat mm. tuen rajaaminen tietyn ikäisiin lapsiin (esim. alle 2v), suuntaamalla korvaus vain niille perheille, jotka ovat oikeutettuja tulosidonnaiseen hoitolisään sekä harkinnanvaraisuus. Kuntalisään on myös mahdollista liittää ehtoja lapsen hoitajasta sekä työssäoloehtoja lasta hoitamaan jäävälle vanhemmalle/huoltajalle. Koska kyseessä on kunnan vapaaehtoinen maksu, kunnan on mahdollista suunnata tuki haluamallaan tavalla.

Kotihoidontuen kuntalisän kustannuksien arvioiminen on erittäin haastava tehtävä. Siksi olisikin tärkeää selvittää mahdollisimman laaja-alaisesti päivähoidon todelliset kustannukset ja suhteuttaa erilaisten kuntalisämallien vertailu niihin.

Haastavassa elämäntilanteessa elävät pikkulapsiperheet ansaitsevat kaiken sen tuen, joka heille on mahdollista nykyisessä taloustilanteessa järjestää. Lapsiperheiden tukeminen on investointi, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi on tärkeää panostaa perusteellisen selvityksen tekemiseen lasten kotihoidontuen kuntalisästä.
--------------------

helmikuun 24. päivänä 2010

YHTEISHAKU ON PÄÄLLÄ
Tulevaisuutta voidaan lähestyä Rubinin (1995) mukaan kolmella eri tavalla. Voidaan nähdä ennakoivia lähestymistapoja, joissa oletus on, että tulevaisuus voidaan tietää ja todellisuus on ennustettavissa. Tämän ajattelun mukaan maailmaa ja tapahtumia ohjaavat tietyt luonnonlakien kaltaiset ”tosiasiat”.

Toinen lähestymistapa on tulkitseva, jossa pyritään selvittämään, kuinka erilaiset kulttuurit, toiminnot, yhteiskunnalliset tapahtumat ja asenteet luovat ja muuttavat todellisuutta. Tässä ajattelussa totuus on jakamatonta, mutta sitä voidaan tulkita eri aikoina eri tavoin.

Kriittisessä lähestymistavassa kyseenalaistetaan tulevaisuutta koskevat yleiset käsitykset ja ajatukset, koska näkemys kyseenalaistaa tiedon itsessään. Tulevaisuutta ei sinällään voi tietää, mutta sitä voidaan ennakoida. On myös sanottu, että tulevaisuuden erilaiset portit ovat auki.

Näistä meidän on valittava, mitä suuntaa haluamme kehittää. Oppimisen tulisi suuntautua tulevaisuuden tekemistä edistävään prosessiin, jossa oppija toimii aktiivisesti oman osaamisensa kehittäjänä. Hänen tulisi ottaa henkilökohtaista vastuuta omasta kehittymisestään.

Millainen on oppimista tukeva toimintatapa, kun huomioidaan tulevaisuuden tekemisen näkökulmat? Tässä ajattelussa voidaan asettaa kyseenalaiseksi ainakin se, kuinka hyvin ylipäätään voidaan ”tietää” tulevaisuuden osaamistarpeet, kun suuret megatrendit vaikuttavat nekin kovin epävarmoilta. Vähintään yhtä haasteellista on se, miten tulevaisuus mielletään, ja toisaalta se, kuinka hyvin ammattitaidon elementtejä voidaan ennakoida – vai voidaanko ollenkaan?

Peruskoulun päättövaiheen yhteishaku jakaa ikäluokkia osittain – ehkä pakonsanelemanakin – kahteen kategoriaan;

- teoreettiset ja käytännöllisesti orientoituvat

Jako ei välttämättä ole aivan kategorinen, mutta se on pääosin tosiasiallinen. Siksi, että kaikilla paikkakunnilla nykyään ei karsita lukioon menijöitä, mutta se osa nuorista, joka hakeutuu ammatilliseen koulutukseen, joutuu pääsääntöisesti osallistumaan ”karsintoihin”, sillä pääseminen omalle alalleen ei ole mikään itsestään selvyys, ja nykynuorilla on iso mahdollisuus jäädä koulutuksen ulkopuolelle, varsinkin jos sattuu olemaan käytännöllisesti orientoitunut.

Valitettavasti on todettava, että oppilaiden ja heidän vanhempiensa/huoltajiensa vähäinen tietämys, mutta – ehkä myös kiinnostus - ammatillisesta koulutuksesta on se, joka asettaa oppilaanohjaukselle ne suurimmat haasteet. Lähtökohtaisesti peruskoulun oppilaanohjauksen tarkoituksena on auttaa ja ohjata oppilaita siten, että jokainen oppilas selviää mahdollisimman hyvin opiskelustaan peruskoulussa ja kykenee tekemään tarkoituksenmukaisia ja hänelle soveltuvia koulutusta ja uravalintaa koskevia ratkaisuja. Ja voisi elää hyvän elämän.

Oppilaanohjauksen avulla oppilas hankkii erityisesti yhteiskunnan ja työelämän, sekä ammatinvalinnan ja jatko-opintojen kannalta tarpeellisia valmiuksia. Hyvä oppilaanohjaus edellyttää paitsi koulun sisäistä yhteistoimintaa myös hyvin toimivaa yhteistyötä koulun ja ympäröivän yhteiskunnan välillä. Onneksi työelämään tutustumisjaksot ovat tulleet osaksi peruskoulutusta, joskin työelämäkokemusten ja työelämään tutustumisjaksojen mitoitusten tulisi olla suurempia.

Todettakoon muutosten työn luonteessa ennustavan myös sitä, ettei tulevaisuudessa ura ole yhtä keskeinen asia kuin se on aiemmin ollut. Digitaalitekniikkaan perustuvan globaalien elinkeinojen aikana ihmisillä on yhä työelämänsä, mutta työpaikat vai vaihtuvat usein. Samalla uusia tuote- ja menetelmäinnovaatioita tehdään kiihtyvään tahtiin. Työntekijöillä on jatkuva uudelleenkouluttautumisen tarve ja tarve oppia aivan uusia taitoja. Tämä tuo tullessaan melkoisia uusiutumishaasteita mm. ammatillisten tutkintojen tutkintovaatimuksille, mutta myös koko tutkintojärjestelmälle.

joulukuu 2009

joulukuun 17. päivänä 2009

Meillä täällä kotikunnassa on menossa moninaisia hyvinkin haasteellisia asioita, joista mainittakoon tämä kysteri (=tämä perusterveydenhoitoon liittyvä hanke), perusturvayhteistyö Tervon kanssa 1.1.2010 alkaen. Edellä mainitut ovat kunnanhallituksen ja perusturvalautakunnan hyppysissä olevia asioita.

Tämä perusturvallinen ristiretki Rautalammille päättyy 31.12.2009. Tämähän on juuri se ristiretki jota yritin vastustaa ja vastusti viimeiseen saakka. Tervon suunta on oikea jo logistisessakin mielessä.

Sivistyslautakunnassa on vuoden 2009 aikana ollut myös kokolailla mielenkiintoisenhaasteellisia asioita. Lautakunnan tekemistä opettajavalinnoista on valitettu (prosessi kesken), opettajakuntaan kuuluvan henkilön tekemisistä on valitusrumba meneillään.

Vesannon yhtenäiskoulu aloitti toimintansa elokuussa 2009 ja se näyttää olevan onnistunut jutska ainakin minun korviini tulleen palautteen perusteella

Haluan tällä vuoden viimeisellä kirjoituksellani ottaa kantaa perusopetuksen tuntijakouudistukseen ja nimen omaan taito- ja taideaineiden tuntimäärien puolesta.

Alla olevan tekstin olen lähettänyt myös Savon Sanomien lukijansanomiin julkaistavaksi. Saas nähdä julkaisevatko, mutta on se ainakin tässä luettavissa.


Eemeleitä ja Iidoja tarvitaan edelleen

1960–luvulla Vaahteramäen Eemeli, jolla oli sitä synnynnäistä luovuutta, osoitti ”elämänmuutoshallintaa” sillä hän oli älykäs ja äärimmäisen kekseliäs, mutta aikuiset eivät aina ymmärtäneet hänen kekseliäisyyttään, vaan pitävät sitä kurittomuutena ja metkuiluna. Aikuisena Eemelistä tulee kuitenkin kunnon kansalainen ja peräti kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Olisikin mukavaa tietää mitä Eemeli-päättäjä ajattelisi meneillään olevasta perusopetuksen tuntijakouudistuksesta ja nykyisestä peruskoulusta yleensä?

Nykyään – aika monet – päättäjistä ajattelevat, että perusopetuksen tulee antaa peruskoululaiselle vankka pohja elinikäistä oppimista varten. Onhan nykymaailma näyttänyt, että lasten tulee yhä nuorempana oppia elämää muutoksessa ja hallitsemaan muutosta omalla kohdallaan, käsittelemään ympäristöä ja siellä olevia ihmisiä, suodattamaan tietoa, oppia oppimaan ja hyväksymään erilaisuutta. Tämä kaikki tapahtuu yhä nuorempana, joka sinällään on surullista, mutta totta – maailma on muuttunut Eemelin ajoilta, lasten turvaverkostoon ei enää kuulu koko kylä.

Opetusministerin keväällä 2009 asettaman perusopetuksen tuntijakouudistus –työryhmän tavoitteeksi on asetettu hallitusohjelman mukaisesti vahvistaa taito- ja taideaineiden asemaa perusopetuksessa. Työryhmä koostuu hyvin monipuolisesta asiantuntijajoukosta.

Luovat kouluaineet ovat hyvin tärkeitä kaiken oppimisen kannalta. Ne edistävät lapsen kehitystä ja parantavat koulunkäyntimotivaatiota. Ne opettavat ja tuovat esille, etteivät matemaattinen ja sanallinen näkökulma ole ainoita ajattelun muotoja, mutta välttämättömiä, sillä ilman niitä ei perusopetus voi toimia.

Yleissivistävät taito- ja taideaineet ovat aina kuuluneet suomalaiseen kouluun. Taito ja taideaineita perusopetuksessa ovat musiikki, kuvataide, käsityö ja liikunta. Toivottavasti perusopetus ei koskaan joudu siihen tilanteeseen, jossa näitä ei olisi lainkaan – taito ja taide ovat koulun voima.

Taito- ja taideaineiden tuntimäärät ovat viimevuosikymmeninä koko ajan pudonneet, viimeisin pudotus vuonna 2004. Pudotuksesta huolimatta nimenomaan korkeatasoinen taideaineiden opetus on auttanut suomalaislapsia hyviin Pisa-tuloksiin. Hyvä opetus on aina luovaa, mutta taideaineissa se on opetuksen ydin.

On mielestäni tärkeää, että mm. tietotekniikka on saatava oppilaille yhteiseksi oppiaineeksi, jotta Suomen kehitys tietoyhteiskuntana ei vaarannu, kuten myös yhteisiin tavoitteisiin tulee sisältyä tekstin- ja kuvankäsittely, taulukkolaskenta ja internetin avulla tapahtuva tietojen haku, sekä sosiaalisen median sisällön tuotantotekniikan opetusta. Kaikki tämä ei mielestäni saa tapahtua taito- ja taideaineiden tuntimäärän kustannuksella.

Eemeli, tämä arkipäivän luovuutta täynnä oleva ”pojanvintiö” oli saavuttamassa kouluunlähtöiän. Eemelin äiti kysyi pikkuisen huolissaan: Kuinka sinun sitten käy kun aloitat koulun, kun olet tuommoinen vintiö? Hyvin, sanoi Eemeli. Kai minä sitten jätän metkut tekemättä, ehkä … kunhan käyn koulua.

Toivoa vaan sopii, ettei tämän päivän Eemeleiltä ja Iidoilta perusopetuksen tuntijakouudistus vie synnynnäistä luovuutta mennessään … metkut taas on eri juttu.

Raimo Kovanen
sivistyslautakunnan puheenjohtaja
Vesanto

Hyvää Joulua ja Onnekasta Vuotta 2010

P.S
Katsellaan mitä näillä sivuilla kirjoitellaan ensivuosikmmenellä - tänä vuonna on kirjoittamisen puhti ollut hiukan hakusalla. :)

KESÄKUU 2009

kesäkuun 9. päivänä 2009

Ei ole viimeaikoina oikein irronnut tuo kirjoittaminen - eikä oikein irtoaisi nytkään, mutta kun joka puoleta kuulee valituksia ja vain valituksia Rautalampiyhteistyön sujuvuudesta perusturvan suhteen, niin päätin kirjoittaa mielipiteeni asiasta tähän blogiini ... nimittäin asialle tarttes tehdä jotain, sillä Rautalampi on toimintatapansa näyttänyt!!!

Rautalampi isäntäkuntana ja Vesanto siinä mukana – ihmettelemässä - kuinka asioita hoidetaan! Ja niitähän hoidetaan ja meitä viedään kuin pässiä narussa oikein isännän elkein ja me vain ihmettelemme ja vikisemme?

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteutuksen tässä vaiheessa on varmasti paikallaan pysähtyä Vesannolla pohtimaan kysymystä, millaista tulevaisuutta me täällä haluamme?

Haluammeko teknokraattisesti ylhäältä hallinnoitua isäntää (Rautalammin päättäjät vs. perusturvalautakunta) ja siihen kuuluvaa keinotekoista hallintokulttuuria? Vai haluammeko ”ihmisen mittaista”, pitkään historialliseen jatkuvuuteen, omaan vahvaan paikallisidentiteettiin ja aktiiviseen kansalaisyhteiskuntaan nojaavaa koti-kuntaa?

Mielestäni nykyisellään Rautalampi-Vesanto yhteistyössä ei ole paikallisidentiteetistä tai kansalaisyhteiskunnasta häivähdystäkään ei ainakaan täältä Vesannolta katsoen. Voidaan tietenkin kysyä, että onko se ylipäätään tarpee, sen identiteetin ja kansalaisyhteiskunnan säilyttäminen?

Erityisen ongelmallisena näen hallinnollisen paikallisidentiteetin huomioimisen puutteen ja sen vaikuttavuuden pitkälle ammatillista erikoistumista edellyttävällä toimialalla, kuten mm. terveyden- ja sairaanhoito ovat. Kaikki perusturvaan liittyvät päätökset tulevat ylhäältä annettuina – vesantolaisia kuulematta!!???!

Miten siis uudessa – tai itse asiassa jo muutaman kuukauden vallitsevassa – tilanteessa asukkaiden itsehallintoperiaate kykenee toteutumaan. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen keskeinen tavoite – palveluiden turvaaminen – ei nimittäin voi poistaa tarvetta huolehtia myös kunnallisen toiminnan perustan, asukkaiden itsehallinnon kehittämisestä.

On selvää, että edustuksellinen eli vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden varaan rakentuva päätöksentekojärjestelmä säilyy nähtävissä olevassa tulevaisuudessakin kunnan hallinnon pääperiaatteena.

Minulle (ja monelle muulle vesantolaiselle) on kuitenkin tullut sellainen käsitys, että luottamushenkilöiden varaan - perusturvaan rakennettu - päätöksentekojärjestelmä ei toimi Vesannolta Rautalammin suuntaan, ei sitten alkuunkaan. Kaikki päätökset tehdään yksipuolisesti Rautalammilla ja Vesannolla vain ihmetellään!

Yksi lähtökohta kuntayhteistyölle on kuitenkin ollut myös luottamushenkilöiden työmenetelmien ja luottamustoimen hoidon edellytysten parantaminen. Nyt (toimimaton) luottamushenkilöhallinto ei enää riitä takaamaan yhtäältä asukkaiden riittävän vaikuttamismahdollisuuden toteutumista ja toisaalta kanavoimaan huonosti toimivan järjestelmän kautta asukkaiden tarpeita, toiveita,ideoita ja panosta. Tähän ajatukseen olen päätynyt, koska katson Rautalampilaisten ydinpäättäjien johtavan kaikkea perusturvayhteistyötä, ohitse yhteisen perusturvalautakunnan.

Siksi tarve kehittää ja vahvistaa suoran demokratian keinoja on noussut aivan uudella tavalla tarpeelliseksi. Mahdollisuudet suoran ja osallistuvan demokratian keinojen käytöstä isäntäkunta Rautalampea kohtaan ovat olleet olemattomia. Nyt on vesantolaisten päättäjien vuoro ja tarve kehittää ja vahvistaa suoran demokratian keinoja ja viheltää perusturvayhteistyö poikki ja mahdollisimman pian. Toivottavasti jämäkkyyttä riittää.


PARIT AJATUKSET:

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

Pahinta pelkuruutta on se, että tietää, mikä on oikein, eikä tee sitä.

MAALISKUU 2009

maaliskuun 8. päivänä 2009
Nyt ei oikein irtoa tuo kirjoittaminen. Tuli pelkästään mieleeni seuraavanlainen värssy;
"Aisa katkes,
kärry kaatui,
huuto kuului,
kuolo saapui,
loppui hevoskaupat sulta.
-muistaen santtu ja salpert- "

Tämä nyt tällä kertaa näin hiihtoloman loputtua.

HELMIKUU 2009

helmikuun 28. päivänä 2009
Savon Teknia Oy:n osakkeiden - Vesannon kunnan omistaman osuuden – myyminen on ollut helmikuussa 2009 esillä kahdessa eri Vesannon kunnanhallituksen kokouksessa ja on jäänyt pöydälle edelleen.

Kyseessä on irtaimen kauppa ja tämän hetkiseltä ostotarjousarvoltaan 4 605,00 euroa. Kyseessä on siis muutaman tuhannen euron kauppa, kun ajattelen asiaa pelkkänä juridisena/fyysisenä tapahtumana. Tulevaisuuden vaikutuksilta saattaa olla kyseessä isompikin asia?

Vesannon kunnan on yleisen ”yhteiskuntasovun” säilyttämisen nimissä päätettävä saadusta ostotarjouksesta jotakin ja vieläpä kohtuullisen nopeassa aikataulussa.

Seuraavassa tekstissä on hieman avattu tilannetta ja sitä mistä oikein on kysymys:
Vuoden 2009 aikana Savon Teknia Oy:n, Karinvest Oy:n ja Etelä- Savon Pääomarahasto Oy:n hallitukset ovat selvittäneet rahastojen toimintamahdollisuuksia tilanteessa, jossa EU:n valtiontukisäännökset ovat muuttuneet.

Uusien valtiontukisääntöjen mukaan pääomarahaston omistuksesta on oltava yli 50 % yksityistä pääomaa, jottei rahaston sijoituksia lasketa valtiontuen piiriin.

Karinvest Oy:n ja Etelä-Savon Pää omarahasto Oy;n sijoitustoimintaa on vuoden 2007 elokuusta alkaen rajoittanut EU:N valtiontukisäännöstö, koska niiden omistajista on julkisia tahoja yli 50 %.

Savon Teknia on vuonna 2007 toteutetun osakeannin seurauksena yksityisenemmistöinen rahasto, jonka toimintaa EU:n valtiontukisäännökset eivät rajoita.

Rahastojen hallitukset ovat vuoden 2008 aikana neuvotelleet keskenään järjestelystä, jossa rahastoista muodostettaisiin yhdessä suurempi itäsuomalainen rahastokokonaisuus, jossa yksityisen omistuksen osuus olisi riittävä samalla kun kokonaisuuteen saataisiin uutta pääomaa.

Rahastojen yhdistäminen ja yksityistäminen on päätetty toteuttaa siten, että Savon Teknia tekee Karinvest Oy:n ja Etelä-Savon Pääomarahasto Oy:n julkisille omistajille osakkeiden osto ja/tai vaihtotarjoukset. Joensuun, Mikkelin ja Kuopion toivotaan jäävän omistajiksi edusta maan kuntakenttää. Lisäksi osana rahastojärjestelyä Savon Teknia Oy hankkii voitonjakokelpoisilla varoilla omia osakkeitaan.

Rahastojärjestelyn onnistuminen edellyttää, että kaikki osakkeiden osto- tai vaihtotarjouksen saaneet omistajat hyväksyvät saamansa tarjoukset. Lisäksi onnistuminen edellyttää, että Savon Teknia Oy:n hankkimistarjoukset toteutuvat suunnitellusti.

Savon Teknia Oy:nosake annin tavoitteena on saada uuteen Itä-Suomen Rahastoon yksityisiltä sijoittajilta vähintään 2,6 m € uutta rahaa samoilla ehdoilla kuin osto- ja vaihtotarjoukset on tehty.

Vesannon kunnalla on Savon Teknian osakkeita 750 kappaletta ja Savon Teknia tarjoaa osakkeista 6,14 euroa osakkeelta eli yhteensä 4 605,00 euroa.

Maakuntahallitus on hyväksynyt Savon Teknia Oy:n ostotarjouksen Pohjois-Savon liiton omistamien Savon Teknia Oy:n osakkeista noin 71 600 euron hintaan. Pohjois-Savon liitto osallistui loppuvuodesta 2003 kehittämisyhtiön osakeantiin 140 000 eurolla, joten osakekauppa aiheuttaa liitolle noin 68 400 euron tappion. Nykyisellään näiden osakkeiden omistaminen ei ole enää maakuntaliiton sijoitusstrategian mukaista.

Ehdollisen osakekaupan taustalla on myös EU:n tukisäännöstöjen muutos, jonka mukaan pääomarahaston omistuksesta on oltava yli 50 prosenttia yksityistä pääomaa, jottei rahaston sijoituksia lasketa valtion tuen piiriin.

Savon Teknia Oy on vuonna 2007 toteutetun osakeannin seurauksena jo yksityisenemmistöinen rahasto. Nyt se, sekä pohjoiskarjalainen Karinvest Oy ja Etelä-Savon Pääomarahasto Oy ovat neuvotelleet suuremman itäsuomalaisen rahastokokonaisuuden muodostamisesta ja uuden pääoman hankkimisesta sille.

Uudelle rahastollekin on turvattava riittävä yksityinen pääomaosuus. Siten osakeannin tavoitteena on saada Itä-Suomen rahastoon yksityisiltä sijoittajilta vähintään noin 2,6 milj. euroa uutta pääoma.

Alla on taloustunnuslukuja Savon Teknia Oy:stä

Lähde: Suomen Asiakastieto

Liikevaihto (1000€)..Tilikauden tulos (1000€)..Liikevoitto%
2007/12 ...87............- 155......................- 92,40
2006/12....31.............- 42.....................- 438,70
2005/12....70..............- 5.....................- 122,50
2004/12.....1............- 164...................- 3 520,00
2003/12...715..............316........................60,00


Operatiiviset vastuuhenkilöt
Toimipaikan ylin johto toimitusjohtaja; Kari Kuparinen

Vastuuhenkilöt kaupparekisterissä
Puheenjohtaja; Tengvall Pauli Antero

Yrityksen nimenkirjoituslauseke
Yhteisösääntöjen mukaan toiminimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja kumpikin yksin ja hallituksen jäsenet kaksi yhdessä.

Muut vastuuhenkilöt
Päävastuullinen tilintarkastaja; Malkki Jukka Anterus
Tilintarkastaja; Taskinen Esko Tapani
Tilintarkastaja; KPMG Oy Ab
Lähde: Kaupparekisteri, päivitetty 06.02.2009

Alla on valtuutettu Risto Simosen kannanotto - jonka hän on lähettänyt s-postilla minulle - Savon Teknian Oy:n osakkeiden myynnistä. Riston ajatus on mielestäni aivan OK. Mutta siinä on yksi ISO MUTTA; kun ja jos Vesannon kunta ei hyväksy Savon Teknia Oy:n esittämää ostotarjousta, niin silloin rahastojärjestely ei onnistu muidenkaan osalta. Onnistumisen edellytyksenä kun on, että KAIKKI ostotarjouksen saaneet tahot hyväksyvät tarjouksen.

Minun oma kantani Savon Teknia Oy:n osakkeiden osalta on, että MYYDÄÄN!

Kun katselen ko. yhtiön taloudellisia tunnuslukuja vuosilta 2004-2007 niin ei hyvältä näytä. Näin maallikkona tulee mieleen, että "yhtiön tarttes tehrä jotain" ja se jotain näyttäisi olevan tässä tapauksessa vapaiden voittovarojen käyttäminen omien osakkeiden lunastamiseen ... onhan tuota jatkoakin yhtiössä suunniteltu ... mutta kun tämä kansallinen ja ylikansallinen taloustilanne on juuri nyt tällainen ... rahastojen apua kyllä tarvitaan, mutta kuka niitä rahastoja ...???

Tässä aiemmin mainitsemistani s-postiini tulleista (kaikki se mitä s-postiini tuli) Riston ajatuksista yksi strategiavaihtoehto;
5) Jos ei myydä lainkaan, Vesannon kunnan osakeomistus tulisi Vesannolla tai Sisä-Savossa siirtää yksityisen holding tai muun yksityisen kunta ja aluekehitystä palvelevan yhtiön hallintaan.

Kehitysosakeyhtiö Hurmos olisi voinut kenties olla tällainen taho. Myös mahdollinen Sisä-Savon Seutukehitys Oy (nimi keksitty) tms. seudullinen taho, voisi kenties olla vastaava hallinnoiva taho. Miksei myös pieni vesantolainen yrityselämämme tukemista varten perustettava puskuriyhtiö.

Kysymyshän kuitenkin on hankkeistuksien rahoituspuitteista ja sitä ohjaavasta toiminnasta.

Siten Vesannolle jäisi myös edustus vähintäänkin yhtymäkokoukseen? Ja mahdollisuus hyödyntää viimeisintä tietoa etupiirissä.

Toisaalta:
Muutoin myisin kyllä omistuksen sillä ehdolla, että Vesannon kunnalle taataan Savon Teknian kautta palveluja yritysten teknologia ja -tuotekehityshankkeiden tarpeisiin - tarvittaessa kirjauttamalla se paperille.
/rs. Näin siis Risto.

PARIT AJATUKSET
"Älä unohda, että ihminen tarvitsee vain vähän elääkseen onnellisen elämän."
-Marcus Aurelius, roomalainen keisari, 121-180-

"Katettu pöytä on kaunein ilmansuunta."
-Johann Nestroy, itävaltalainen näytelmäkirjailija, 1801-1862-



helmikuun 23. päivänä 2009
Lueskelin viikonlopun aikana erästä lehtiartikkelia, jossa kerrottiin, että eettinen johtaminen ja päätöksenteko eivät välttämättä tarkoita hyvää tahtoa ja lempeyttä. Artikkelin mukaan ei ole niinkään itsestään selvää, että hienosti suunnitellut asiat toteutuisivat käytännössä.

Mitä eettisyys, moraali ja johdonmukaisuus ovat ja tarvitaanko niitä ylipäätään päätöksenteossa? Miten hyvä ja oikeudenmukaisuus – oikea ja väärä - liittyvät päätöksentekoon? Etiikka ja moraali käsitetään usein lähes synonyymeiksi. Ne erotetaan kuitenkin joskus niin, että etiikalla tarkoitetaan kokonaisvaltaista ajattelutapaa, jonka pohjalta ihminen suhtautuu moraalisiin kysymyksiin. Etiikka on taas tutkimusala, joka tutkii moraalia ja siihen liittyviä kysymyksiä, kuten eettisen toiminnan periaatteita, oikeaa ja väärää, hyvää elämää, sekä arvojen ja eettisten väittämien luonnetta

Perinteisesti länsimainen etiikka on filosofian osa-alue. Länsimaista etiikkaa ja sen tutkimusta kutsutaan myös nimellä moraalifilosofia, moraalioppi tai filosofinen etiikka. Etiikka on sidoksissa muuhun ajatteluun sen vuoksi, että vastaukset eettisiin kysymyksiin riippuvat usein vastauksista todellisuuskäsitystä tai – muita ajattelun osa-alueita - koskeviin kysymyksiin.

On todennäköistä, että moraalifilosofit ovat aikoinaan hahmottaneet omia - hyvän ja oikean ideoita - nimenomaan siksi, että he ovat kokeneet olevansa tietämättömiä, heikkoja, syntisiä ja affektiensa orjia, koska heillä on ollut eettisiä kokemuksia. Ilman eettistä kokemusta, ilman ahdistavaa, jopa raivostuttavaa, moraalista dilemmaa, kukaan ei viitsisi pohtia hyvän ikuista ideaa.

Artikkelia lukiessani ajatukseni ”sinkoutuivat” kunnallisenpäätöksenteon filosofointiin, kuinkas muutenkaan???!!! Päättäjien on uskaltauduttava katsoa itseään peilistä ja kohdattava omat virheensä ja puutteensa.

Kuntapäättäjät kantavat huolta kuntalaisista, mutta samalla he kokevat velvollisuudekseen toteuttaa omia tavoitteitaan päätöksenteossa. Tästäpä onkin syntymässä ristiriitatilanne, ja tällöin ollaan melkoisen haasteen edessä: miten viedä eteenpäin poliittista päätöksentekoa eettisesti ja johdonmukaisesti?


Voisinpa jopa ajatella, että tiukkapaikka testaa eettisen päätöksentekijän. Eettinen päätöksentekijä pyrkii näkemään ongelmallisetkin tilanteet valintana, jolloin hänellä on käytössään useita vaihtoehtoja ratkaisuksi. Ennen päätöksentekoa eettinen päättäjä hahmottaa, millaisia arvolatauksia vaihtoehtoihin sisältyy. Eettinen päätöksentekijä asetetaan tiukan paikan eteen, sillä samaan aikaan – päätöksenteon kanssa - hänen pitäisi olla herkkä kuuntelemaan kuntalaisia ja varsinkin sitä kuinka kuntalaiset ovat viestineet päätettävänä olevasta asiasta.

Kuntalaisen pitää tuoda viestinsä päättäjille niin selvästi, ettei päätös ainakaan toteutetun viestinnän vuoksi epäonnistu, ei ainakaan viestinnän puutteen vuoksi. Yleensä huonosti viestityt asiat näkyvät huonoina päätöksinä ja jopa tuloslaskelman viimeisellä rivillä saattaa epäonnistuneesta viestinnästä olla nähtävissä viitteitä.

Epäonnistuneet päätökset kertovat miten käy, kun päätöksenteko on näennäistä ja päättäjien keskinäisestä kilvoittelusta syntyy ”päätuote”. Kuinkakohan monta epäonnistunutta tai pikemminkin väärää päätöstä kuntapäättäjät olisivat jättäneet tekemättä, jos kuntalaiset olisivat avanneet suunsa ja selväsanaisesti esittäneet kritiikkinsä? Montako lupaavaa päätösideaa on taas jäänyt raakileeksi, kun toiset päättäjät ovat hymistelleet ”idean isän” ympärillä antamatta omaa tukeansa ja kehityspanostansa sitä kipeästi tarvitsevalle?

Edellä on muutamia "filosofiasiamietteitä" evääksi, kun lähdetään toteuttamaan sisäsavolaista yhteenkuuluvuutta ja ryhdytään pohtimaan neljästä eri kuntakulttuurista (Vesanto, Tervo, Suonenjoki ja Rautalampi) muodostuvaa Sisä-Savo –nimistä kuntaa. Eri teoriamallinen miettiminen etukäteen on viisasta, ettei sitten tarvitse palata entiseen ns. ”häntäkoipienvälissä”.

Eiköhän päättäjien joukosta löydy muutamia persoonia, jotka osaavat vääntää rautalangasta niin dramaattisen esimerkin, että itsestäänselvyydet voi muuttaa oikeaksi elämäksi. Niinhän se on, että tyypillisen huono lopputulos ei johdu yksittäisestä ”teknisestä katastrofista” vaan sen aiheuttavat viestinnän ja päätöksentekokulttuurin ongelmat. Nämä ongelmat ovat voitettavissa, jos ja kun tahtoa riittää filosofoida ratkaisumalleja etukäteen.



PARIT AJATUKSET
"Mikään ei ole vaarallisempaa kuin henkilökohtaisten intressien vaikutus julkisiin asioihin."
-Jean-Jacques Rousseau, ranskalainen filosofi, 1712-1778-

"Usko viisauteesi vain, jos se tulee sydämmestä, ja hyvyyteesi vain, jos se tulee ymmärryksestä."
-Arthur Schnitzler, itävaltalainen kirjailija, 1862-1931-



helmikuun 15. päivänä 2009
Neuvotteluväre on myönteinen - otsikoi S-SS pääkirjoitustaan 12.2, - ja jatkaa; ”Sisä-Savossa on kuntien poliittisten päättäjien keskuudessa aistittavissa tällä hetkellä positiivista värettä. Tästä väreilystä tulee pitää kiinni ja ruokkia sitä, koska kunnat tarvitsevat joka tapauksessa toisiaan tulevina vuosina.”

Niin tarvitsevat ja ovat tarvinneet tähänkin saakka. Yhteistyötä Sisä-Savossa on tehty kautta aikojen, jo vuosikymmeniä. Ei yhteistyö ja sen tarve ole mikään uusi asia, ei ainakaan Sisä-Savossa. Sisäsavolaisen yhteistyötarpeen suurin haaste on yhteistyön toteuttamistavassa.

Kun lukee tämän aamun (15.2.) Savon Sanomia, niin sieltä kumpuaa esille monella tavalla savolaisuuteen liittyvä yhteistyön tarve, joista näyttävämmin esillä ovat ”nokkamiehet” Paronen Kuopiosta ja Tolonen Siilinjärveltä. Tolonen kertoo joidenkin avausten olleen liian suoraviivaisia ja juuri se on haitannut oikeaa – varsinaista – asiaa.

Näitä suoraviivaisia avauksia on ollut myös täällä Sisä-Savossa ja ne ovat haitanneet varsinaisen asian eteenpäinmenoa. Tutuksi on tultava entistä enemmän henkilökohtaisella tasolla ja lähtökohtana on oltava; keskustellaan asiat auki ja sovitellaan ne yhteen. ”Vanhaa kuonoa pitää ravistella”, kuten Paronen lehtiartikkelissa mainitsee.

En tiedä kuinka tutuksi kuntapolitiikassa täytyy tulla, jotta luotettaisi toisiinsa ja oltaisi valmiita tekemään järkeviä päätöksiä. Kuten tämän kirjoitelmani toisessa kappaleessa mainitsen, on Sisä-Savossa tehty yhteistyötä jo vuosikymmeniä. Vuosikymmenten saatossa poliittiset ”nokkamiehet” ovat – ainakin osin – vaihtuneet, mutta aina he ovat olleet tuttuja keskenään ja keskustelleen asiat auki ja sovitelleet ne yhteen – vanhaa kuonoa on ravisteltu.

Saapas nähdä kuinka sitä kuonoa ravistellaan nyt, kun paikallislehtemme pääkirjoituksen mukaan sisäsavolaisten poliittisten päättäjien keskuudessa on aistittavissa positiivista värettä???!!! Mielenkiintoisimpia tässä tulevat olemaan ne ravistelun tulokset - joihin se positiivinen väre - tällä kertaa johtaa?

Savolaisuus näyttäisi olevan kova sana Savon Sanomien S2 -sivuilla tänään sunnuntaina. Yhdellä se sivuista esitellään Maaningan tyttöä Tuulikki Pöllästä, joka on Jaana Pölläsen sisko ja tämä Jaana on - tietääkseni - taas hyvinkin tuttu kesävesantolaisen kapellimestari Risto Hiltusen kanssa - tai on ainakin ollut. En tiedä - saattaa olla - Risto Hiltusen suonissa vesantolaislähtöistä väreilyä, jos ei tämän, niin ainakin sen toisen vesantolaisen Hiltusen Riston on.

Tuulikki laulaa Kuorosodassa (tv:stä tuttu) Marionin tiimissä. Samalla sivulla ”mainostetaan” parrasvaloihin Pöljältä, sieltä Siilinjärven ”nokkamies” Tolosen johtamasta kunnasta, pyrähtänyttä Kristiina Komulaista. Kristiina juontaa tätä Kuorosotaa!

Tässä tuonnoin – vuosia sitten - sain lukea Savon Sanomien ”nurkkavitsistä” jotensakin näin: "Pöljäläismies oli nousemassa Kuopion torinlaidalta linja-autoon ja kysyi kuljettajalta, että paljonkos se kyyti Pöljälle maksaa, johon kuljettaja, no sama verra ku toesillennii.”

PARIT AJATUKSET:
"Miten usein hiipuvat mahtavimmatkin voimat, koska mikään tuuli ei puhalla niihin!"
-Jeremias Gotthelf, sveitsiläinen kirjailija, 1797 - 1854-

"Jos haluat elää iloisesti, kanna mukanasi kahta säkkiä, toista antamista varten, toista sinne panemista varten. Silloin muistutat prinssejä, ryöstät ja teet onnellisiksi maakuntia."
-Johann Wolfgang von Goethe, saksalainen runoilija, 1767 - 1835-

helmikuun 7. päivänä 2009
Lueskelin lauantaiaamupäivällä (7.2.) Helsingin Sanomien kuukausiliitettä, jonka viimeisellä aukeamalla ”esittäytyy” meille monille - menneiltä vuosilta - televisiosta tuttu meteorologi Juha Föhr otsikolla - Vanha diiva viihtyy varjossa. Tekstissä Juha Föhr sanoo myös ”En voisi viettää vapaa-aikaani kattoon tuijotellen. Elämänlaatu merkitsee minulle itseni älyllistä kehittämistä.”

Lehtijutussa Föhr sanoo kuunnelleensa viimeaikoina mm. roomalaista oikeutta koskevia luentoja sekä opiskelevansa kileliä; italiaa, saksaa, ranskaa ja venäjää. Hän kertoo olevansa kiinnostunut suurista linjoista, koska lyhytnäköinen ajattelu ei johda mihinkään. Juuri tämä – lyhytnäköinen ajattelu – on se, joka nappasi minun ajatukseeni siinä määrin, että ajatukseni lähtivät ”laukkaamaan” kuntapolitiikkaan.

Meidän kuntalaisten ei pitäisi olla niin lyhytnäköisiä tulevaisuutemme suhteen, että annamme kuntapäättäjien tehdä sellaisia päätöksiä kuin päättäjät itse haluavat. Kaikkien kuntalaisten olisi kiinnostuttava omasta tulevaisuudestaan ja pyrittävä vaikuttamaan tulevaisuuteensa omien vaikutuskanaviensa kautta. Emme saa viihtyä varjossa – emme ainakaan liian pitkään kattoa tuijotellen, sillä oman elämisemme laatu on kyseessä!

Kuntalaisten osallistuminen kotikunnan päätöksentekoon edellyttää luonnollisesti omakohtaista kiinnostusta kunnan asioihin ja halua vaikuttamiseen. Yksilöllisten edellytysten ohella kuntalaisten osallistumiseen vaikuttavat mm. ne, millaisia mahdollisuuksia osallistumiseen ja vaikuttamiseen on tarjolla?

Nyt uuden valtuustokauden alussa onkin hyvä kysyä miten kotikuntamme Vesanto huolehtii kuntalaistensa tiedonsaannista sekä asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksista.

Päätöksenteon avoimuus on yksi demokratian kulmakivistä. Pelkkä päätöksistä tiedottaminen
ei vaan näyttäisi riittävän. Kunnan on jo lain mukaankin tiedotettava myös vireillä olevista asioista. Valmisteluvaihe - ja siitä tiedottaminen - onkin kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta usein kaikkein olennaisinta.

Kuntalain 27 §:ssä on esimerkinomainen luettelo niistä toimenpiteistä, joilla kuntalaisten osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää:

1. palvelujen käyttäjien valitseminen kunnan toimielimiin
2. kunnan osa-aluetta koskevan hallinnon järjestäminen
3. tiedottaminen ja kuulemistilaisuuksien järjestäminen
4. asukkaiden mielipiteen selvittäminen ennen päätöksentekoa
5. yhteistyön järjestäminen kunnan tehtävien hoitamisessa
6. oma-aloitteisen asioiden hoidon, valmistelun ja suunnittelun avustaminen
7. kunnallisen kansanäänestyksen järjestäminen

”Osallisuuspykälää” on jossain määrin moitittu hampaattomaksi ajatuksella, että kunnallehan ei koidu sanktioita, vaikka se ei mitään mainituista keinoista käyttäisikään. Ja näinhän se valitettavasti on!

Kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta on tärkeää, että kuntaorganisaatiosta annetaan kuvaus, jonka perusteella kuntalainen tietää, minkä tahon puoleen voi kääntyä, jos haluaa johonkin tiettyyn asiaan pyrkiä vaikuttamaan.

Yleensä kuntien kotisivuilta löytyvät tiedot luottamuselinten – valtuuston, hallituksen ja lautakuntien jäsenistöstä, nämä tiedot löytyvät myös Vesannon kunnan kotisivuilta. Niin ikään valtuutettujen yhteystiedot – osoite ja/tai puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite – ovat saatavissa kotikuntamme kuntalaisten käyttöön lähes jokaisen valtuutetun osalta. Hallituksen ja etenkin lautakuntien jäsenten yhteystiedot ovat myös melko kattavasti saatavilla.

Tässä edellä mainitussa HS:n kuukausiliitteessä on myös mielenkiintoinen artikkeli opetusministeristämme Henna Virkkusesta. Artikkelissaan hän kertoo mm. jääneensä puolen pisteen päähän opiskelupaikasta Jyväskylän yliopistoon – siis ensimmäiselle varasijalle – kesällä 1994. Kun kesän aikana ei kuulunut kutsua yliopistoon, joka kieli siitä, että kukaan valittu ei perunut paikkaansa – hän soitti opiskelijaksi valitulle Arto Nybergille (myös tv:stä tuttu), että lykkää Arto opintojesi aloitusta, niin hän pääsisi aloittamaan. Nyberg ei lykännyt.

Tässä opetusministeriämme koskettelevassa lehtiartikkelissa näyttää olevan myös otsikko ”Pitäisikö Virkkusta varoittaa, että tällainen huumori voi olla hänelle kohtalokasta (tällä viitataan Virkkuseen poliittiseen kepeään liioitteluun)?

Kuinkahan kohtalokasta se tämä (vähäinen) blogi -huumori on ollut minulle, kun jäin syksyn vaaleissa ensimmäiseksi varavaltuutetuksi yhden kokonaisen pisteen erolla (äänellä). Pitäisiköhän minunkin soittaa ja yrittää ... ????

PARIT AJATUKSET:
"Mitä suuremman vaikeuden ihminen voittaa, sitä suurempi hänen voittonsa on."
-Marcus Tullius Cicero, roomalainen valtiomies, puhuja ja filosofi, 106-43 e.Kr.

"Kun raivaat pois hierarkiset esteet, ihmettelet itsekin, mitä kaikkia ideoita niiden alta paljastuukaan."
-Gerhard Cromme, teollisuusjohtaja, syntynyt 1943-

TAMMIKUU 2009

tammikuun 30. päivänä 2009
Kunnallispolitiikka antaa aina aihetta tyytymättömyyteen. Tyytymättömyys on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Varsinkin silloin kun narisijatyytymätön ei kanavoi tyytymättömyyttään toimintaan, vaan keskittyy valittamaan. Tyytymättömän suusta tulee hyvin harvoin rakentavaa ehdotusta.

Nuoremmasta sukupolvesta sanotaan usein ”isot tavoitteet, pieni ego”. Voi olla, että nuoremmat sukupolvet muuttavat ego -ajatteluaan omien arvojensa suuntaan ajatuksella; "me ymmärrämme tulevaisuuden kehitystrendejä ja muokkaamme niistä ihmisille sykähdyttäviä asiakokonaisuuksia – tässä ja nyt".

Nuoremman sukupolven edustajia olisikin nähnyt – useamman - mielellään vesantolaisen kunnallispolitiikan johtopaikoilla. Mutta on toki hyvä juttu se, että heitä on saatu yleensä mukaan kuntapolitiikkaan.

Kun esitän kysymykseni yllättävälle taholle, saatan saada yllättävän vastauksen. Aivotoimintaani avartaa kummasti, kun huomaan, että joku osaa katsoa läpeensä tuttua tilannetta aivan eri kantilta kuin itse katson.

Nykyajan nettisukupolvi ei automaattisesti kunnioita auktoriteetteja, ei sitten alkuunkaan. Eikä tarvitse. Tiedon jakajaa pitää arvostaa enemmän kuin tiedon omaajaa, joka panttaa sitä. Nuoret ovat kehitysoptimisteja.

Johtamisguru Gary Hamel peräänkuuluttaa uudenlaista johtamista, joka kyseenalaistaa huippujohtajien ylivertaisen viisauden. Aivan kuten netissä syntyy – nettisukupolven myötä - uutta tietoa ja innovaatioita vapaaehtoisen yhteistyön varassa, samalla tavalla myös johtavien kuntapäättäjien pitäisi antaa kaikille päätöksentekijöille mahdollisuus osallistua päätöksenteon valmisteluun.

Onkin kiinnostavaa nähdä toteutuuko Hamelin kehitysoptimismi. Hän kun uskoo siihen, että myös perinteisten organisaatioiden johtajajäärät voivat muuttua. Tarvitaan vain avointa keskustelua, kriittisiä kysymyksiä ja uusia toimintatapoja, joihin voi ottaa edistyneemmiltä – nuorelta sukupolvelta – mallia.

Hyviä päättäjiä tarvitaan huonoinakin aikoina. Päättäjäporukan imago on äärimmäisen tärkeä, jos he haluavat olla positiivisesti kiinnostava kohde parhaitten osaajien keskuudessa, siis sen nuoremman nettisukupolven!

PARIT AJATUKSET:
”Arvostakaa nuoria! Miten voitte tietää, ovatko he jonakin päivänä kaikkea sitä, mitä te olette nyt.”
- Konfutse, kiinalainen filosofi, 551-479 e.Kr.


”On onnellista asua perityssä talossa. Tähän onneen liittyy kuitenkin eräs puute: se, että ei ole saanut olla itse rakennuttaja.”
- Wilhelm von Scholz, saksalainen kirjailija, 1874-1969 -


tammikuun 18. päivänä 2009
Meillä Vesannon kunnassa ovat luottamusmiespaikat vielä jakamatta – ovat ainakin lopullista sinettiä vaille valmiit. Niinhän sitä sanotaan monessa yhteydessä – ehkä myös tässä – asia tai työ on aloittamista vaille valmis. Näiden luottamusmiespaikkojen jaon – ainakin johtavien – en voi sanoa olevan aloittamista vaille valmiina, mutta se voin kylläkin sanoa, että valmista ei ole tullut, vaikka on aloitettu.

Ottamatta kantaa kehenkään yksittäiseen vesantolaiseen persoonana saanen todeta, että nykyisin pitää - Vesannollakin - kiinnittää yhä enemmän huomiota luottamushenkilötoiminnassa vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen merkitykseen. Taustalla ovat yhteiskuntamme muutokset ja luottamushenkilöiden yhä kasvavat osaamisvaatimukset.

Elämme palveluyhteiskunnassa, jossa ihmisten persoonallisilla ominaisuuksilla on suuri merkitys – ja se koskee myös poliittisia päättäjiä, niin valtakunnan tasolla, kuin myös meillä täällä Vesannolla. Vuorovaikutustaidoista ja sosiaalisista taidoista on monenlaista hyötyä - liike-elämä on tämän tiedostanut jo hyvin varhain - politiikassa vuorovaikutustaidot on todettu erityisen hyödyllisiksi.

Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot kohottavat luottamushenkilön kompetenssia eli pätevyyttä omalla alallaan. Ne mahdollistavat korkeatasoisen yhteistyövuorovaikutuksen ja luovat yhteenkuuluvuutta ihmisten välille. Ne antavat hyvän pohjan yhteistoiminnalle ja keskinäiselle kanssakäymiselle. Usein vuorovaikutustaitoja pidetään itsestään selvyytenä, ikään kuin jokainen oppisi ne luontaisesti – kuten kävelyn ja puhumisen. Näin ei kuitenkaan näytä olevan!

Lähtökohtana vuorovaikutuksen hedelmälliselle toimivuudelle ovat sosiaalisesti toimiva ympäristö ja ulospäin suuntautuneet persoonallisuudet. Ja juuri tätä - sosiaalisesti toimivaa ympäristöä ja näitä ulospäin suuntautuneita persoonia - me tarvitsemme Vesannon kunnan tulevaisuuden luomisessa, ja tulevia haasteita neuvottelemalla ratkottaessa.

Neuvottelu, se on juuri sitä vuorovaikutusta parhaimmillaan. Neuvottelutyyli on taas riippuvainen neuvottelijan persoonallisuudesta. Neuvottelutyylejä on – varmaan - yhtä monta kun on neuvottelijaakin. Neuvottelutyyleissä sanotaan olevan neljä erilaista päätyyliä: suostutteleva, jämäkkä, vakuuttava ja joustava neuvottelutyyli. Nämä tyylit sisältyvät vuorovaikutuksen peruskategoriassa alistumisen, ystävällisyyden, dominoivan ja aggressiivisuuden kategorioihin (lähde: Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot -kirja)

Jokainen - tai ainakin jokainen, joka pyrkii johtavaan poliittiseen asemaan, siis vallan käyttöön – löytää jostakin edellä mainitusta neuvottelutyylistä itsensä. Jos ei itse löydä, niin kyllä se naapuri löytää!!!!?????

Ja eikun siitä vaan - persoonallisuudet peliin - ja neuvottelemaan vuorovaikutteisen sosiaalisesti!

PARIT AJATUKSET:
” Jos katsot pelkoa silmiin, se iskee sinulle silmää.”
- Venäläinen sananparsi -

” Ehkä on olemassa parempia aikoja, mutta tämä aika on meidän.”
- Jean-Paul Sartre, ranskalainen filosofi ja kirjailija, 1905 -1980 -

”Kaupan avaaminen on helppoa. Vaikeaa on sen aukipitäminen.”
- Kiinalainen sananparsi -

tammikuun 9. päivänä 2009
No, nyt se on sitten tehty ja aivan omakätisesti allekirjoitettu yhtenä allekirjoittajana viidestä ”kunnallisvalituspapru”.

Tämä ”valituspapru” koskee Vesannon kunnanvaltuuston joulun alla (15.12.2008) pidettyä kokousta. Tässä kokouksessa oli hyväksyttävänä mm. Vesannon kunnan talousarvio vuodelle 2009.

Kyllä toki kyseistä kunnallisvalitusta allekirjoittaessani tunsin piston sydämessäni … mutta kirjoitin kuitenkin, kuten lehtijutussa (SS 6.1.2009) olen luvannut.

Valtuustonkokouksessa talousarvion 2009 käsittelyn ”päällä ollessa" valtuutettu Veli teki muutosesityksen talousarvion tekstiosaan (liittyen perusturvahallinnon isäntäkunta-asiaan) niin, että lykätään perusturvan isäntäkuntana aloittavan - Rautalammin kunnan - aloitusajankohtaa vuodella eteenpäin. Siis näin: Rautalammin kunta aloittaa perusturvaisäntäkuntana 1.1.2010 eikä 1.1.2009 kuten budjetin tekstiosassa kirjoitetaan.

Tässä vaiheessa valtuustonpuheenjohtaja Esko totesi valtuutettujen joukossa olevan jäävejä (kuntalaki 52 § 1 mom.) asian käsittelyn suhteen ja niin minut jäävättiin kolmen muun valtuutetun kanssa asian käsittelystä. Todettakoot tässä samalla, että Velin tekemä esitys hävisi äänestyksen jälkeen - puheenjohtaja Eskon - äänen ratkaistessa.

No tässä tämä jääväämisasia siinä yhteydessä ja tähän tyytyminen …. mutta kun hyväksytty kokouspöytäkirja tuli julkisuuteen, niin tämän julkitulleen pöytäkirjan mukaan mm. minut on jäävätty KOKO talousarvion käsittelystä - JA JUURI TÄMÄ TOTAALINEN JÄÄVÄÄMINEN - on se seikka, joka kirvoitti minut allekirjoittamaan kunnallisvalituksen, sillä en yhdy pöytäkirjan mukaiseen päätökseen; olevani jäävi koko talousarvion käsittelyn osalta.

Tässä on tietenkin huomioitava myös se seikka, että valtuutettu Velin esittämä tekstimuutos sattuu koskemaan, juuri tätä, perusturvaisäntäkunta-asian siirtämistä yhdellä vuodella eteenpäin - juuri sitä asiaa - jota myös olen itse esittänyt jo aikaisemmin yhteistyötoimikunnassa ja kunnanhallituksessa. Tosin myös kunnanhallituksessa minut jäävättiin (kl 52 § 1 mom. = yhteisöjäävi) jälkikäteen ja pidettiin asian tiimoilta uusi kokous.

Kuten em. kunnanhallituksen kokouksen päätyttyä - jossa esitykseni HÄVISI isäntäkuntamallin aloittamisen lykkäämisestä vuodella - sanoin tuolloin "kiukkuni" nielenväni (tässä asiassa) ja näin teinkin - muutaman keskustelun ja puhelun jälkeen.

Mutta kun SITTEN tässä valtuuston kokouksessa tulin jäävätyksi koko talousarvion käsittelyn ajaksi (kts. valtuuston 15.12.2008 kokouspöytäkirja 64 §), niin olen katsonut aiheelliseksi laittaa nimeni kunnallisvalitukseen, jonka myötä - toivottavasti - talousarvion käsittelystä jääväämiseni ja samalla myös isäntäkunta-asia tulee uudelleen käsiteltäväksi – jos tulee?

Perusteluna koko näkemykselleni isäntäkuntamallin käyttöönoton lykkäämiselle on ollut yksiselitteisesti se, että; asia on lähes ala-arvoisen huonosti valmisteltu, Rautalammin kunnassa ei ole ko. hallintokunnalla vakinaista asiansaosaavaa johtavaa viranhaltijaa, eikä kuntien yhteinen perusturvahenkilöstöorganisaatio ole puoliksikaan valmis puhumattakaan tukipalveluiden toimimisesta Rautalammin ja Vesannon kuntien välillä. Kuinka henkilöstö jaksaa ja tuntee olonsa motivoituneeksi ja turvalliseksi - kysympähän vaan?

Voin vain - saamani tiedon perusteella - arvailla perusturvapalveluiden toimivuutta kuntalaisiin päin. Perusturvapalveluiden tarjoaminen kuntalaisille on sentään PERUSTEHTÄVÄ perusturvahallintokunnan osalta?

Ja lisäksi, näen tämän ”yhteistyöviritellyn” vain välivaiheena ja ylimääräisenä vaivana molemmille kunnille suurempaan kokonaisuuteen mentäessä, johon olemme lähitulevaisuudessa pakotetut.

Henkilökohtaisesti minulla ei ole ”antipatioita” ketään yksittäistä henkilöä kohtaan ei Rautalammilla eikä Vesannolla.

Kunnallisvalitus, mikä se sitten on?
Valtuuston ja kuntayhtymän päätökseen sekä kunnanhallituksen ja lautakunnan oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella hallinto-oikeudelta. Kunnallisvalitus on tehtävä kirjallisena. Kunnallisvalituksen voi tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös muut asianosaiset ja kunnan jäsenet. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista kirjallisella valituksella lähimmälle hallinto-oikeudelle.

PARIT AJATUKSET:
"Elämä on ihastuttavaa, sitä pitää vain katsoa oikeiden silmälasien läpi."
- Alexander Dumas vanhempi, ranskalainen kirjailija, 1802-1870 -

"Se, että haluaa mielipuolisessa maailmassa olla järkevä, on jo itsessään mielipuolista."
- Voltaire, ranskalainen kirjailija ja filosofi, 1694-1778 -

"Jos jalomielisyyden on oltava täydellistä, sen täytyy sisältää pieni annos kevytmielisyyttä."
- Marie von Edner-Eschenbach, itävaltalainen kertoja, 1830-1916 -

kunnallispolitiikassa koettua vuonna 2008

joulukuun 19. päivänä 2008

Äskettäin luin eräästä lehdestä tekstin, jonka on kirjoittanut Anni Vepsäläinen. Tekstin otsikkona loistaa "sloukan" VASTUUTTOMIEN AIKUISTEN AIKAKAUSI?

Tästä otsikosta ja tekstistä ylipäätään nousi mieleeni perusturvayhteistyö Rautalammin kunnan kanssa ja ennen kaikkea ne tehdyt päätökset tai paremminkin päätöksen tekoon liittyvät SEIKKAILUT, niin Rautalammilla kuin täällä Vesannollakin.

Yhteistä säveltä asiaan ei löytynyt enempää Rautalammin päättäjiltä kuin Vesannon päättäjiltäkään. Voi voi ... Varmaan tässä on peiliin katsomisen paikka, NIIN puolella, KUIN toisella. Näyttää siltä, että päättäjät - niin puolella, kuin toisella - siirtävät vastuun toisaalle.

Lähtökohtana on kuitenkin se, että vastuu on vakio ja toisen osapuolen vastuu kasvaa - tässä yhteydessä - väistämättä lähes kohtuuttoman suureksi. Tästä ilmiöstä ja ennen kaikkea tästä tehdystä päätöksestä tulevat esimiesten (kunhan he sitten joskus ovat tulleet valituiksi) lisäksi kantamaan oman huolensa, niin tukipalveluiden kuin perusturvan työntekijät - molemmissa kunnissa.

Sillä päivän selvää on, että näillä valmisteluilla jotka päättäjille esiteltiin päätöksenteon pohjaksi, isäntäkuntamalli ontuu melko pahasti pitkälle tulevaisuuteen (josko onnistuu koskaan) ja syypäitä tähän ovat asioiden valmistelija - ehkä enemmän siellä naapurin puolella. Ja juuri pää syitä olivat edellä mainitut valmistelemattomat asiat, minkä vuoksi esitin asian valmisteluille lisää aikaa.

Haluaisin uskoa aikojen olevan muuttumassa yksituumaisempaan suuntaan -perusturvayhteistyön suhteen - ja näin vastuunkantajia saadaan roppakaupalla lisää. Voimalla on aina vastavoimansa. Meidän "vastuuttomien" (samassa veneessä ollaan ollaampa sitten puolesta tai vastaan) päättäjien valtakautta seuraa - toivottavasti - tervettä jämäkkyyttä korostava pitkä aikakausi.

Lopullisen päätöksenteon yhteydessä minut sitten jäävättiikin pois kuvioista. En tosin ollut ainut loppusuoralla pois jäävätyistä. Tätä samantyyppistä näytelmää on saanut seurata lehdistön välityksellä Rautalammin suunnalta samaisen päätöksenteon yhteydessä ... mutta, että me vesantolaisetkin ...

Tehdyllä päätöksellä synnytetään - passiivissa - muiden luomaa huonoa ilmapiiriä tulevien päätöksentekijöiden ja vastuunkantajien suuntaan. Mutta onko reilua tai edes järkevää pistää kaikki vastuu surutta muiden piikkiin? Peiliin katsomista muiden toimien ohella tulisi harrastaa hiukan useammin!!!!

Terve - aikuinen - vastuunkantaminen päätöksenteossa ei sitten tarkoita - ollenkaan - yksituumaista puurtamista tai jatkuvaa yksituumaisuutta. Ratkaisuja asioiden hoitamiseen voi hakea vaikkapa rennosti huumorin kautta, vaikka luulempa, että tästä perusturvayhteistyöstä ja sen onnistumisesta on huumori kaukana.

HYVÄÄ JOULUA JA PERUSTURVALLISTA VUOTTA 2009

marraskuu 2008

Marraskuun 27. päivänä 2008
Pienten ja keskisuurten yritysten menestyminen vaikuttaa selkeästi kuntien menestymiseen. Pienet yritykset ovat innovatiivisia, joustavia, tehokkaita ja sijaintipaikkaansa hyvin sitoutuneita, vastaavathan ne kuntalaisten lähipalveluiden saatavuudesta. Siksi pk -yritysten toimintaedellytysten edistäminen on kaikkien kuntalaisten yhteinen etu.

Yleistesti voidaan lähteä siitä – myös Vesannolla, että hyvinvointi tulee yrityksistä. On hyvin järkevää edistää kaikin tavoin vesantolaisen yrittäjyyden kehittymistä, syntyä, toimivuutta ja jatkuvuutta.

Vesannolle – Vesannon kunnalle - on luotava sellainen imago, että yrittäjät hakeutuvat mielellään tänne. Yritysten etabloituminen Vesannolle, sekä verkottuminen täällä - sisäisesti ja ulkoisesti – on ymmärtääkseni tavanomaisen helppoa.

Vesannolla on tarjolla sekä omakotitalo- että yritystontteja. Kuntapäättäjä ovat päättyvällä valtuustokaudella vieneet eteenpäin omakotitalotonttien saatavuutta – Juurikanranta – lienekkö tuosta tonttipulasta kärsitty koskaan Vesannolla?

Yritystonttien ja valmiiden yritystilojen saatavuus on Vesannolla hyvällä mallilla. Valmiiden teollisuustilojen saatavuudessa lienee kehittämisen varaa, mutta neuvotteluhalukkuutta kunnasta löytyy tarpeen ilmetessä.

Kirjasto keskellä kylää on HIENO JUTTU. Sivistyslautakunta sai muutamien yksittäisten kuntalaisten aloitteesta ”runnottua” kirjastoajatuksen läpi päätöksenteon eri portaissa. Lieneekö siitä lautakunnan jäsenille tullut kiitoksena se, että yhtä lukuunottamatta, nykyisen lautakunnan jäsenet jäivät vaille jatkopestiä uuteen valtuustoon – siis kolme lautakunnan varsinaisista jäsenistä putosi valtuustosta – siinä menivät mukana puheenjohtaja kuten myös varapuheenjohtaja.

Yhtenäiskoulusuunnitelma uusine organisaatioineen on luettava myös sivistyslautakunnan meriitiksi - ainakin näin lautakunnan sisältäpäin katsoen - vaikka äänestäjät näyttivät olevan eri mieltä. Valtuusto tekee asiasta lopullisen päätöksen joulukuun puolivälin tietämissä.

KIRJASTO KESKELLÄ KYLÄÄ on koko kylän imagolle HIENO JUTTU aivan fyysistä olemusta myöten, vaikka äänestäjät eivät osanneet sitä arvostaa - ainakaan vaalitulosten perusteella arvioiden, viittaan tällä lautakunnan jäsenten saamaan äänimäärään!!!! Käykää kuntalaiset kirjastossa ja nauttikaa siitä. Siellä ovat myös hyvät ja nykyaikaiset kokoustilat käytettävissämme.

Yritysten ja yrittäjyyden lisäksi kuntalaisten hyvinvointi tulee toimivista julkisista palveluista ja juuri sitä ne kirjastopalvelut ja tulevat yhtenäiskoulupalvelut edustavat parhaasta päästä.

Toivoa sopii, että uudet johtavat luottamushenkilöt nimetään osaamisperusteisesti, eikä vaan saatujen äänimäärien perusteella. On päivän selvää, että tilanneosaamista, tilannetajua ja kokonaisuuden hahmottamista vaaditaan kaikissa, mutta ennen kaikkea hyvin vaativissa päätöksentekotilanteissa, pelkällä isolla äänimäärällä ei ole - juuri siinä tilanteessa - paljon käyttöä. Päättäjien tilannenäkemys ja oman tilannekokonaiskuvan luominen ovat pienen kuntapolitiikan keskeisin valtti päätöksentekohetkellä.


Hyvä kello kauas kantaa, huono kello vielä kauemmaksi! Tämä koskee myös päätöksenteon kantavuutta!!!!????


Marraskuun 3. päivänä 2008
Vaalien jälkeistä elämää? Näyttää sitä sitäkin oleva, voin sanoa sen jo viikon kokemuksella. Omakohtaisena kokemuksena totean vaalitappion tulleen, joka ei tietenkään ole mikään hieno juttu, siis tappio mikä tappio vaikka se olisi vaalitappio. Se mihin tämä tappio johtaa on sitten aivan toinen juttu!

Kun ajelen työmatkaa päivittäin reilut 160 kilometriä, joka ottaa vuorokausiajastani yli kaksi tuntia. Ajellessa on aikaa ajatella tulevaa, mutta miettiä myös mennyttä. Aamulla (ma 3.11.) maa oli jäässä ja maantie oli vietävän liukas .... ainakin Karttulaan saakka. Oli kaunista katsella kun harmaus oli jäätynyt valkeudeksi. Maanantaiaamuna kunnanhallituksen puheejohtaja Heikki ajeli edelläni Kuopion suuntaan tosin hän karisteli minut kannoiltaan jo alkukilometreillä, liekö ajanut nastarenkailla, kun taas itse totuttelen ajamaan kitkarenkailla - jotka ovat elämäni ensimmäiset - saas nähdä kuinka äijän käy kitkojen kanssa pidemmän päälle?

Kun näin Heikin Passatin takavalot - vain hetkellisesti - tuli mieleeni vaalitulokset ja se, että kuka oikeasti voitti ja kuka hävisi. On jotenkin hauskaa, että aina vaalien jälkeen monilla päättäjillä on niin kovin erilainen näkemys vaalituloksesta ja jopa oma häviö saadaan näyttämään melkein voitolta. Heikki ei liity tähän pohdintaani ei häviäjänä eikä voittajana, vaan hän antoi Passattinsa takavaloilla kimmokkeen pohdinnalleni.

Vesannon valtuustoon tuli yksi uusi puolue. Perussuomalainen Risto sai paikan ehkä hiukan yllättävästi, mutta Risto sai paikan ja pulinat pois - onnittelut Ristolle! Mies saattoi myös pongahtaa valtuustoon - osin ehkä - soinilaisuuden ansiosta.

Kuntamme tarvitsee edelleen isäntää tai/ja emäntää, joka/jotka ilmoittaa minne mennään, millä mennään ja milloin mennään ja ketkä ovat kyydissä tällä matkalla! Tarvittaessa osa jätetään pysäkille, jos matkaseura ei miellytä tai kyydissä käyttäydytään sopimattomasti. Toivoa sopii "paikkajakojärjestelijöiden" onnistuvat paikanjakotyössään!!!???

Oma vaalitappio - ei ole meitsille elämän ja kuoleman kysymys - tosin se antoi yhden näkökulman lisää ajatella asioita. Saas nähdä mitä tämä näkökulma tuo tullessaan??? Tosiasiassa neljä vuotta kunnallispolitiikan kuvioissa toi mukanaan myös yhden kokemusmaailman lisää elämääni. Sen kokemusmaailman merkkaan meriitiksi CV:heni. Kiitos äänestäjilleni, mutta kiitos myös äänestämättä jättäneille, sillä juuri Te avasitte silmäni näkemään asioita, joita en ehkä aikaisemmin osannut nähdä. Onneksi oli se nolla euron vaalibudjetti.

Putoamiseni valtuustosta - vaikkakin yhdellä äänellä - antaa elämälleni uudenlaisen perspektiivin ja tietenkin lisää aikaa omille muille harrastuksilleni, joista mm. jatko-opiskeluni on jäänyt kunnalispolitiikan varjoon viime vuosina.

Kolikolla on aina kaksi puolta - se poliittinen puoli - ja se toinen, jota ryhdyn nyt strategioimaan. Tähän strategiaan ei välttämättä liity tulevaisuudessa kunnallispolitiikkaa - ensimmäisen varavaltuutetun velvollisuuksiin liittyvä posti hoidetaan tietenkin, mutta äänestystulosta on kunnioitettava. Kyllä elämää on vaalien jälkeen ja se saattaa olla tuloksellisempaa ja jännittävämpää ....

lokakuu 2008

lokakuun 12. päivänä 2008
Syysloma-aika ja tietenkin "vaalikiireet" vievät mehut, joten en malta keskittyä tämän viikkoiseen kirjoitelmaani tämän enempää.

Hyvää syksyä!
P.S. muistakaahan käydä äänestämässä yksi tulosta tuottava vaalinumero on numero 17.


lokakuun 7. päivänä 2008
Tässä kunnallisvaaleihin liittyvää tekstiäni, joka löytyy myös Suomen keskustan vaalisivuilta.

EHDOKASNUMERONI 17

ekonomi KTM, oppisopimusjohtaja Vesanto, Keskusta Valtuutettu

Elämän viisaus:
Ihmisen persoona muodostaa lähtökohdan ja päätepisteen kaikelle sille, mitä sanotaan, ja sille, miten sanotaan.
- Robert Musil -

Minulle arvokasta kotikulmilla:
- lapsiperheiden, nuorison ja vanhusten hyvinvointiin liittyvien asioiden sujuvuus ja ennakointi
- lähipalveluiden turvaaminen
- yrittämisen mahdollisuudet ja edellytykset oltava kunnossa, tuettava oman kunnan yritystoimintaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla
- palveluiden turvaamisen päätöksenteko säilyttävä vesantolaisissa käsissä
- vesantolaisuus ei saa tarkoittaa itseisarvona Vesannon kuntaa
- kunnassa yksi koululaitos varhaiskasvatuksesta lukioon = yhtenäiskoulu
- Vesannon lukio ei saa olla itseisarvo, vaan lukiokoulutuksen säilyminen Vesannolla
- kuntatalous terveellä pohjalla
- järkevä ja toimiva kuntayhteistyö useamman naapurikunnan kanssa.

Näin vaikutan nyt:
- valtuutettu
- kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja
- sivistyslautakunnan puheenjohtaja
- Savon Energiaholding Oy:n hallintoneuvoston jäsen
- varajäsenyyksiä muutamissa muissa maakunnallisissa yhteisöissä
- Savon koulutuskuntayhtymän johtoryhmän jäsen
- Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry:n hallituksen jäsen

PARIT AJATUKSET
"Yleinen mielipide on järvi, joka, kun se padotaan ja sitä pidetään paikoillaan, nousee niin kauan, kunnes se syöksyy vaahdoten yli äyräidensä, peittää maan ja repii kaiken mennessään."
- Ludwig Börne, saksalainen kirjailija 1786-1837 -

"Rohkeus ei ole sitä, että ihminen ei suostu näkemään vaaraa, vaan sitä, että hän katsoo sitä kohti ja voittaa sen."
- Jean Paul, saksalainen kirjailija 1763-1825 -