Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Tämä pohdiskeluni alkoi lukiessani Talouselämä -lehteä [nro 10/2021] siis lehden kansilehteä, jossa on teksti:
”VAIN
ROHKEILLE JA
ROKOTETUILLE.
Ulkomaanmatka
on toistaiseksi vain haave.
Kun reissuun taas pääsee,
moni asia on muuttunut.”
Pohdiskelen yllä olevaa tekstiä esivaikutelman-hissipuheen-pitchauksen näkökulmasta, kysymällä; osaatko kuvailla yhdellä tai muutamalla lauseella, millaista palvelua tarjoat [tai kuka olet] ja miten kuulijasi siihen reakoivat?
************************
Ensivaikutelman tekemiseen ei tule toista tilaisuutta [= kertakäyttöinen abstrakti tilaisuus]. On tärkeää oppia esittämään asiansa niin, että kuulija kiinnostuu ja haluaa tutustua siihen tarkemmin, siis kerro muutama mielenkiintoa herättävä avainkohta, älä yritä tunkea ensimmäiseen minuuttiin kaikkea mitä tiedät ja mitä haluaisit jakaa kuulijan kanssa.
—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Ensivaikutelma [first impression]= mielikuva, joka henkilölle syntyy ensimmäisen kohtaamisen alussa.
************************
Hissipuhe on iskevä, kompakti ja positiivisen mielikuvan herättävä esitys sinusta itsestäsi [yrityksestä] ja sinun [yrityksen] päämääristä. Hissipuheen kuulijoita on erilaisia, useimmiten kuulijalla on jotain, joka sinua kiinnostaa [jonka sinä tai yrityksesi tarvitsee esim. työpaikkana, rahana, pääomasijoituksena tai myyntituottona].
—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Hissipuhe [elevator pitch] = lyhyt yhteenveto liiketoimintasuunnitelmasta, prosessista tai tuotteesta sekä myyntipisteestä ja arvosta [tai sinusta itsestäsi].
************************
Pitchaus voi olla - vaikka suunnitelma, joka perustu selkeään visioon, intohimoon tai presentaatioon; idean pitää olla toimiva. Hyvä pitchaus perustuu usein älykkääseen esitykseen ja sitkeään harjoitteluun —> kuvaamiseen yhdellä tai muutamalla lauseella, kuka olet [tai yritys on] ja mitä teet. Pitchausta voidaan jossain yhteydessä kutsua kansanomaisemmin myös hissipuheeksi.
Lähtökohtaisesti Pitch -sana on englantia ja tarkoittaa esimerkiksi syöttämistä tai heittämistä pallopelissä.
—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Pitchaus [pitch] = oikean suoritustason löytäminen, joka on välttämätöntä jokaiselle tuotteelle [brändille]. Hyvät myyjät käsittelevät ”pitchiä” yhteistyökeskustelu -prosessina.
************************
Asiakaskokemus on asiakkaan [kokijan] tunnepohjainen kokemus sinusta, yrityksestä, tuotteesta tai palvelusta. Se muodostuu kaikista tunteista, kohtaamisista ja mielikuvista, joita kokijalle on kertynyt sinusta tai yrityksestä ja joka ohjaa voimakkaasti kokijaa [asiakasta]. Positiivista asiakaskokemusta voi ajatella henkilön tai yrityksen tahtotilana, jota ”esiintyjän” esiintymisellään tai yritys markkinoinnillaan tavoittelee. Henkilön tai yrityksen tuomasta (lisä]arvosta kertova luottamuslupaus tai asiakaslupaus kiteyttää ytimekkäästi sen; miksi potentiaalisen asiakkaan pitäisi luottaa sinuun, ostaa yrityksen tuote tai palvelua, lisäksi se kertoo kohderyhmälle, miksi sinä tai yritys on kilpailijoita parempi?
—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Asiakaskokemus [customer experience eli CX] = asiakaskokemus koostuu mielikuvista ja tunteista, jotka syntyvät asiakkaalle [kokijalle] kaikista kohtaamisista yrityksen edustajien, kanavien ja palveluiden kanssa.
************************
Summa summarum: Nykymaailmassa ei voi välttyä pitchauksilta tai hissipuheiden pitämisiltä, jos on mukana bisneksessä tai haluaa antaa lyhyen kuvauksen itsestään. Omasta itsestään tai yrityksen palveluista ja/tai tuotteista on pystyttävä kertomaan kuulijoille muutamassa minuutissa [joskus 30 sekunnissa] kaikki olennainen kompaktisti ja mieleenpainuvasti —> syntyy asiakaskokemus. Hyvä asiakaskokemus tarkoittaa kokijan saamaa kokemusta, joka vastaa hänen odotuksiaan. Asiakaskokemusta [tässä yhteydessä] mitattaessa mitataan sitä kokemusta mikä syntyy kokijalle. Ja kysymys kuuluu: miten muutamme omaa esiintymistämme niin, että kohtaamiset kuulijoidemme kanssa ja ”pitchauksemme” yleensä tuottavat enemmän suosittelijoita ja vähemmän arvostelijoita.