Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Muutama ajatus maalittamisesta. Maalittaminen tyypillisimmillään tapahtuu tietoverkossa, jossa kohdetta/uhria loukataan tai uhataan niin kutsuttuna järjestelmällisenä toimintana - sitä tapahtuu myös face to face ympäristössä. Se, pitäisikö maalittaminen kriminalisoida jakaa myös asiantuntijoiden mielipiteitä, siis lainoppineetkaan eivät ole siitä yhdenmielisiä. Mm. OM:n [oikeusministeriö] tilaama selvitys [tekijä OTT Illman], joka on julkaistu 3.12.2020, antaa ymmärtää, ettei uutta erillistä lainvalmistelua maalittamisen kriminalisoimiseksi tarvita.
Kyseessä olevan julkaisun mukaan erillinen maalittamisen kriminalisoiva lainsäädäntö ei ratkaisisi ongelmaan, sillä jo olemassa oleva lainsäädäntö antaa kohtuullisen hyvät ”eväät” maalittamisen torjuntaan. Taas [Kuntalehti 9.12.2020] Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja [OTK Rytkölä] näkee maalittamisen torjumisen tarvitsevan selkeämpää lainsäädäntöä [rangaistussäännös] oikeudenhoidon ja hallinnon toimintakyvyn kuten myös sananvapauden turvaamiseksi.
OM:n julkaisun [3.12.] mukaan joidenkin sosiaalisen median ylläpitäjät pitäisi lailla [olemassa olevalla] velvoittaa valvomaan alustoillaan julkaistujen ”postausten” sisältöä ja jopa poistamaan ilmeisen rikoksen tunnusmerkistön täyttävät julkaisut.
SM [sisäministeriö] on puolestaan keväällä 2020 asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on mm. valmistella käytännön ehdotuksia tehostettuun maalittamisen vastaiseen toimintaan. Työryhmän puheenjohtajan [VTM Mankkinen] mukaan maalittamisen kohteena voi olla yksittäinen ihminen tai organisaatio kuten myös organisaatio, jossa maalittamisen kohteena oleva ihminen toimii.
Sanaan maalittaminen voi törmätä monessa eri yhteydessä. Wikipedia määrittelee, että maalittaminen = sodankäynnissä kohteiden määrittäminen tuhottavaksi, henkilön mustamaalaaminen sosiaalisessa mediassa. Maalittaminen ei siis ole siveltimellä maalaamista, jolloin maalipinnasta on mahdollisuus tehdä elävämpää, toki maalittamisellakin saadaan aikaan kokolailla elävää jälkeä ….
Sanakirja: maalittaminen = targeted harrasment / on line shaming.
Voinkin ajatella että, maalittamisesta on syntymässä ja on jo osin syntynytkin kulttuuri, joka kärjistää ja polarisoi ihmisten välistä luottamusta monella tavoin. Uskottavia roolimalleja tarvitaan, jotka ”uskaltavat” katkaista tämän yksittäisiä ihmisiä ja yhteiskuntaa musertavan negatiivisen kehityssuunnan - kun tuohon lainsäädäntöön ja/tai mahdollisiin uusiin rangaistussäännöksiin turvautuminen ei näyttäkään kovin yksioikoiselta. :(