HS 22.11.2022 Turun arkkihiippakunnan piispan kolumni

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Kolumnissaan, Kun ei jaksa, pitäisi jaksaa eniten, piispa Mari Leppänen nostaa “parrasvaloihin” nuorten mielenterveysongelmat. Piispa kirjoitta hyvin tärkeästä asiasta. Mielestäni kyseisen kolumnin sisältöä voi lähestyä myös termeillä arvot ja arvomaailma ja niiden muodostuminen.. Seuraavana suora sitaatti Leppäsen kolumni tekstistä: “Nuoret kuvasivat, kuinka väsyttävää on kuvailla oma elämäntarina kerta toisensa jälkeen aina uusille ihmisille: “Jos ei jaksa tai osaa kertoa, oletus on, että et tarvitse apua.” …… “ Nuorten kanssa työskentelevien aikuistan kysymys oli, halutaanko tilanteeseen muutosta ja nuorten syrjäytyminen poistaa? ….. Kysymys on aina yksittäisen nuoren hyvästä elämästä. Jokaisen nuoren voinnin kohentaminen on inhimillisesti katsottuna mittaamattoman arvokas askel. Samalla kysymys on yhteiskunnan tulevaisuudesta.”

Itse olen viime viikkoina pohdiskellut sidosryhmäajattelun näkökulmasta - oma ego pelissä - yksilön sosiaalista ympäristöä ja tässä ympäristössä toimivien yritysten toimintatapoja yksilön arvojen ja arvomaailman muodostumisessa [rakentumisessa]. Seuraavassa pieni ote aikaansaamastani tekstistä:

“Sidosryhmäkontekstissa sosiaalista ympäristöä, kuten perhe ja ystävät, pidetään tärkeänä pohdittaessa arvoja ja käyttäytymistä. Sidosryhmäsuhteiden muodostumista tarkastellaan useasti joko sosiologisesta, instituutioiden tai yhteistyön näkökulmasta, kun taas sidosryhmäajattelua lähestytään puolestaan etiikan, sosiaalisen vastuun ja ympäristötutkimuksen näkökulmasta. 

Ympäristöllä on iso merkitys arvojen muodostumiselle. Mielellään arvot yhdistetään yrityksen toimintatapoihin ja strategiaan,  jolloin ne toimivat ohjenuorina. Niillä viestitään, kuinka yrityksessä toimitaan, siis arvot nähdään työkaluina ja reunaviivoina työntekijöille. Tuntemalla yrityksen arvot voi henkilökunta hyödyntää ja hyötyä niistä peilaamalla toimintaperiaatteitaan vastaamaan yrityksen arvoja,  jotka voivat myös yksilötasolla heijastua oman egon muutoksina – ´oma ego pelissä´

Mielestäni on ilmeistä, että ihmisen elämänkaaren eri vaiheissa hioutuneet arvot ja arvoasetelmat muodostavat sidosryhmäkontekstissa maailmankatsomuksen ytimen. Sisäistetyt arvot ohjaavat konkreettisissa valinnoissa tai tavoitteissa. Arvojen kehittymistä säätelee todellisuus, se todellisuus, missä kullakin hetkellä tunnemme olevamme ja näin arvot luovat pohjaa henkilöbrändäyksellemme.”