Posti - Polman - Sidosryhmät

Tämän tekstin tuottaja Raimo Kovanen: HS [24.9.] 'Vähemmän pahaa on edelleen pahaa' haastatellaan Unileverin pitkäaikaista [2008-2018] pääjohtaja Paul Polmania, joka vieraili Suomessa Posti Oyj:n kutsumana.

Paul Polman [kuva: Google Lens]

Polman nostaa haastattelussa 'fokukseen' yhdysvaltalaisen Nobelistin, taloustieteilijän, kapitalismin supertähden, Milton Friedmanin [1912-2006]. Friedmanille jaettiin Ruotsin keskuspankin Alfred Nobelin muistopalkinto vuonna 1976 saavutuksistaan kulutusanalyysin, rahahistorian ja -teorian aloilla, kuin myös vakautuspolitiikan vaikeuksien osoittamisesta.

Friedmanin teoksista 'Kapitalismi ja vapaus' [1962] ja 'Vapaus valita' [1980, kirjoittajina mainitaan myös Rose D. Friedman] ovat olleet varsinkin suuren yleisön suosiossa. Friedmanin ajatukset ovat vaikuttaneet konservatiivisiin ja libertaristisiin liikkeisiin - varsinkin Yhdysvalloissa. Friedman puolusti 'vahvasti' liberalismia ja yksilön vapauksia. Fridmanin ‘näkemyksiä’ on paljon kritisoitu [myös Suomessa] –> hän ei ehkä itsekään olisi tänään samaa mieltä itsensä kanssa.

Haastattelussaan Polman viittaa Fridmanin, ehkä kuuluisampaan, ajatukseen –> yritysten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Tähän Polman toteaa: 'En usko, että Friedman tekisi samanlaista päätelmää nyt kuin 50 vuotta sitten. Maailma oli erilainen. Yritykset olivat paikallisempia ja valtioiden hallinnot erilaisia.' Tänään puhutaan sidosryhmistä!

Olen kirjoittanut blogiini [julkaistu ainakin Keski-Uusimaa lehdessä] 23 syyskuuta 2019 otsikolla Huomioiko Posti päätöksenteossaan riittävästi sidosryhmiään [mm. seuraavaa]:
Perinteisen, klassisen taloustieteen näkökulmasta yritys on ensisijaisesti vastuussa vain osakkailleen tai muille yrityksen omistajille, jotka odottavat yritykseltä mahdollisimman hyvää taloudellista tulosta. Tämä kapea-alainen perinteinen näkemys on saanut rinnalleen laajemman ja modernimman näkemyksen, koska klassinen näkemys ei nykypäivän markkinamekanismin ulkopuolella kannattele yrityksiä, ei varsinkaan Postin kaltaisia yhteiskunnan omistamia yrityksiä, joilla nähdään olevan paljon valtaa ja velvollisuuksia. Postin katsotaan tämän laajemman modernin vastuunäkemyksen mukaisesti saavan oikeutuksensa toiminnalleen viimekädessä yhteiskunnalta. Tästä syystä Postin toimintaa voidaankin lähestyä ajatuksella –> sidosryhmiä on tärkeää johtaa eettisesti oikein. Sosiaalinen vastuu saattaa joskus jäädä vähemmälle huomiolle, kun yritykset saattavat helposti nähdä sen kuuluvan yhteiskunnalle. Yritysjohdon, etenkin ylimmän johdon, pitää viimeistään ymmärtää globaaliin toimintaa liittyvät seikat mm. mitkä asiat sidosryhmiä kiinnostavat, liikuttavat ja pelottavat? Yritysjohdon on tunnistettava niiden vaikutus liiketoimintaan!

Polman on samoilla 'mietteillä' kertomassa Posti Oyj:lle samaa tarinaa, jonka olen kertonut neljä [4] vuotta sitten - Hups! minähän en olekaan hollantilainen Unileverin-X pääjohtaja :)