Sidosryhmäosaaminen osaksi neuvottelutaitoa

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Neuvottelua vaativien asioiden kirjo on laaja. Panokset neuvotteluille ja neuvottelijoille ovat moninaiset, useasti laaja-alaiset ja yleensä erilaiset. Neuvottelu on vuorovaikutusta parhaimmillaan ja yleensä se koskettaa yhteistä elämäämme – elämämme monia osa-alueita. Neuvottelua voidaan pitää vuorovaikutuksellisena prosessina, jossa neuvottelija(t) pyrkii tavoitteisiinsa monella tapaa. Päästäkseen yhteisymmärrykseen ja neuvottelutulokseen neuvottelijat saman aikaisesti kilpaileva, tekevät yhteistyötä ja kompromisseja.

Neuvottelun vuorovaikutuksellinen suhde määritellään erikseen kaikissa neuvottelutilanteissa osapuolten yhteistyöhalukkuuden ja käyttäytymisen mukaan. Vuorovaikutuksellinen suhde määritellään joko kilpailulliseksi (distributiiviseksi) tai yhteistyöhaluiseksi (integratiiviseksi). Tällöin kyseessä on sosiaalipsykologinen neuvottelumalli, joka erottaa neuvottelutaidoissa kaksi merkittävää osaamisen osa-aluetta: 1) kilvoittelu, johon liitetään erimielisyys 2) taitava neuvottelija poistaa sopimuksen tieltä tarpeettomat esteet ja osaa arvioida milloin pitää pysyä lujana ja milloin on tarpeen hyväksyä kompromissi.

Neuvottelu sinällään muodostuu eri vaiheista ja nämä voidaan jakaa muun muassa seuraavasti: valmistautumisvaihe, aloittamisvaihe, asioiden käsittelyvaihe ja neuvottelun päättämisvaihe. Neuvottelutuloksen hyödyntäminen ja/tai voimaan saattaminen voidaan jossain yhteydessä myös nähdä yhtenä erillisenä neuvotteluvaiheena.

Suomenkielisenä sanana neuvottelu käsittää laajasti neuvotteluun liittyvät monipuoliset lähestymistavat ja näkökulmat. Englanninkielisessä kirjallisuudessa neuvottelu -sana jäsennetään useasti rinnakkaiskäsitteenä. Yksi tunnetuimmista englanninkielistä neuvottelua tarkoittava sana on negotiation tosin kaupankäyntineuvotteluissa käytetään useasti sanaa bargaining. Neuvottelua pidetään muutoksen hallinnan välineenä - prosessina -, jossa neuvottelijat (ihmiset) tapaavat määritelläkseen neuvoteltavaan asiaan liittyvät keskinäiset suhteensa, selvittämällä onko tarvittava muutos mahdollista ja millaisia ehtoja siihen liittyy. Sidosryhmäosaamisen osalta huomio kiinnittyy sidosryhmäverkostojen rakentamiseen, johtamistaitoihin ja oman sosiohistoriallisen kontekstin luomiseen.

Neuvottelu on monipuolinen vuorovaikutuksen muoto, jota voidaan tarkastella hyvin erilaisista lähtökohdista ja näkökulmista. Neuvottelussa kaksi tai useampi osapuoli, joilla on riippuvuussuhde ja eriävät intressit, sitoutuvat sosiaaliseen vuorovaikutukseen päästäkseen kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen. Sopimusneuvottelut kuuluvat suomalaisessa neuvottelukulttuurissa tyypillisesti sellaiseen tilanteeseen, jolloin ei lähtökohtaisesti ole tiedossa erimielisiä asioita, vaan osapuolet haluavat yhdessä käydä sopimusehtoja lävitse ja neuvotella niistä tarvittaessa. Kyseistä tilannetta voidaan myös pitää tietojenvaihtona varmistamalla yhteisymmärrys ja toisen osapuolen sitoutuminen sopimusehtoihin ja sovittuun asiaan. Sidosryhmäkontekstissa pelkästään yhteistyö päämääränä ei ole ainoa huomionarvoinen asia, vaan myös keinot, joilla yhteistyöhön päästään.

Yksi arkipäiväinen neuvottelutilanne liittyy hetkeen, kun puoliso kysyy: ”Mitä mieltä olet, jos värjään hiukseni harmaiksi?” Jos olet alkujaan rakastunut tummahiuksiseen puolisoon, niin on varmaan syytä neuvotella yhdessä (=integratiivinen vuorovaikutussuhde) kuinka päästään tilanteeseen, joka miellyttää molempia osapuolia. Siis rakastuitko puolisosi persoonaan, olivatko tummat hiukset ne, joiden pohjalta teit valintasi vai vaikuttivatko molemmat seikat puolison valintaan tai kenties aivan jotkut muut seikat? :)

Tiede, tieto, johtaminen, mentorointi ja hypoteesi

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Tiedettä ja sen tekemistä voidaan tutkia muun muassa sosiaalisena, psykologisena, poliittisena tai laajemmin yhteiskunnallisena retorisena ja tiedollisena toimintana. Tiedettä ei ole oikein pystytty yksiselitteisesti määrittelemään. Niinpä tieteen määritteleminen riippuu asiayhteydestä. Tosin fokuksessa useasti ei olekaan yksittäisen tiedekäsitteen määritelmä, vaan sen sijaan se, missä asiayhteydessä ja missä merkityksessä tiedekäsitettä käytetään.

Tieteellä tarkoitetaan toisaalla luotua, ihmistä ja yhteiskuntaa koskevien tietojen systemaattista kokonaisuutta [=tulokset] ja toisaalta tällaisten tietojen tarkoituksellista ja järjestelmällistä tavoittelua, jota voidaan kutsua tieteelliseksi tutkimusprosessiksi [Niskanen 1980, 13].

Jo antiikin kreikan filosofin ja Akatemian perustajan Platonin [427-347 eaa.] ajoista lähtien tieto on määritelty perustelluksi todeksi - uskomukseksi [käsitykseksi]. Tämä tarkoittaa, että voidakseen sanoa oikeutetusti tietävänsä jotain: 1) täytyy olla asiaa koskeva uskomus, 2) tuon uskomuksen on oltava tosi ja 3) uskomukselle on oltava perustelu. Siis kaikkien edellä mainittujen ehtojen on täytyttävä, jotta voi sanoa tietävänsä jotain. Siitä huolimatta ollaan haluttomia sanomaan, että kysymyksessä on aito tieto ja ehkä juuri siitä syystä tietoteoreetikot eivät ole pystyneet määrittelemään yhteisesti hyväksyttävää määritelmää tiedosta. Lisäksi on paradigma = yleisesti hyväksytty ja oikeana pidetty ajattelutapa. Paradigma on merkki tieteenalan kypsyydestä. Tutkimusala voi olla myös ilman jaettua paradigmaa. Tällöin alaa kutsutaan esiparadigmaattiseksi tutkimusalaksi.  

Käytännön kautta opittua kehittyvää taitoa voidaan kutsua hiljaiseksi tiedoksi [mm. Collins 1985; Polanyi 1985]. Tämä hiljainen tieto ei liity vain tieteeseen, sillä huomattava osa arkitiedostamme on erilaisten kokemusten synnyttämää taitojen, intuitioiden ja tottumusten muotoja. Kyseessä on tieto, jota ei voida tyhjentävästi esittää väitelauseiden muodossa. Useasti yhtenä hiljaisentiedon esimerkkinä pidetään polkupyörällä ajamisen taitoa. Tällöin kielellisen välittämisen vaikeus nousee esiin, jos pyörällä ajamista opetetaan puhelimitse [=tavallinen puhelin, ei siis älypuhelin] henkilölle, joka ei koskaan ole ajanut pyörällä eikä edes ole nähnyt polkupyörää. Tämä tehtävä edellyttää mahdollisuutta jollain tavoin päästä näyttämään esimerkkiä pyörällä ajamisesta [ehkä älypuhelin toimii jollain tavoin tässä], jolloin oppijalla täytyy olla mahdollisuus oman yrityksen ja erehtymisen kautta opiskella pyörällä ajamisen taito [=oltava pyörän käyttömahdollisuus] :)

Johtamisen ja mentoroinnin tehtävänä on nostaa esiin oppijan – aktorin piilevää osaamista. Kun syntyy uutta oivaltavaa oppimista sekä uutta tietoa, niin tällöin voidaan syntynyttä tietoa siirtää itsenäisesti käytännön sovelluksiin – kuten pyörällä ajamiseen. Hiljaisella tiedolla on muutamia kiinnostavia piirteitä, jotka tekevät niistä pulmallisia. Yksi sellainen on se, ettei ole olemassa ulkoista tuntomerkkiä, jonka avulla pystyttäisiin tunnistamaan taidon siirtyminen tai se hallinta. Siis pyörällä ajamista ei voi oikein muutoin todeta kuin näkemällä oppijan ajavan polkupyörällä tai nähdä ajaminen, vaikka älypuhelimen välittämän kuvan kautta :)

Yleisesti käytetty termi hypoteesi on ennakoiva tietoväite, jolla koitamme todistaa väitettä oikeaksi tai vääräksi. Konstruktiivisen tietoteorian [kognitiivisen psykologian ja humanistis-psykologian yhdistelmä] mukaan hypoteeseilla on hyvin rajallinen arvo, sillä erilaisten muistiinpanojen kokoaminen ja erilaisten muistiinpanojen muunnosten käyttö saattavat johtaa hyvin erilaisiin vastauksiin samoihin kysymyksiin samoista ilmiöistä. Ja kun emme voi olla varmoja havaintojen ja muistiinpanojen validiudesta ja reliabiliteetista voivat puutteet johtaa virheellisiin tietoväittämiin.

Tieteellisen tutkimuksen keskeisiä elementtejä ovat kokeet, havainnot ja tulkinta [johtopäätös], joita voidaan jopa kutsua tieteen perustaksi. Tätä metaforaa [kielikuva eli trooppi] ei saa tieteellisessä tutkimuksessa ymmärtää liian kirjaimellisesti. Tiede ja tieto ovat vaikeasti tulkittavissa, sillä hyvin paljon riippuu siitä, missä merkityksessä ja missä yhteydessä termiä tiede ja tieto käytetään.  

Työn tuottavuus – tuo kummajainen!

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: HS [28.9.] uutisoi: ”VM ennustaa talouden kasvupyrähdyksen jäävän tilapäiseksi.” Uutisessa valtiovarainministeriön mukaan talous kasvaa tänä vuonna [2021] 3,3 prosenttia, vuonna 2022 kasvua on 2,9 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuonna 2023.  Ministeriön ennusteen perusteella talouden kasvupyrähdys johtuu patoutuneen kysynnän purkautumisesta, koska väestön rokottaminen etenee ripeästi, liiketoiminnalle asetettuja rajoituksia puretaan ja kotitalouksien sekä yritysten luottamus tulevaisuuteen on vahvaa. Uutinen kertoo myös, että Suomen talouden keskeisinä heikkouksina valtiovarainministeriö pitää, muiden tutkimuslaitosten tapaan, väestön vanhenemista ja työn tuottavuuden heikkoa kasvua.

Työn tuottavuus, tuo kummajainen, on yleismaailmallinen arviointiperuste, joka kuvaa työvoimakustannusten tehokkuutta materiaalituotannossa. Yleismaailmallisesti sitä käytetään useinmiten: 1) yksityisellä alalla; kauppa, yritykset, yksityiset työnantajat ja 2) julkisella alalla; julkinen sektori ja jopa erilaiset maaryhmät [kuten; EU, Pohjoismaat, OECD yms.] mitattaessa yksittäisten eri tuotantojen tuottavuutta. Yritystalouden näkökulmasta ja miksipä ei myös julkisen talouden kyseessä ollessa ko. indikaattori on hyödyllinen talouden indikaattori, jolla mitataan työn tuottavuutta. Laskentakaavoja on useita, jotka ottavat eri tavoin huomioon erilaiset tuotantoon vaikuttavat tekijät. Monet niistä ovat, käsiteltäessä yritystoiminnan kehittämistä, keskeisiä tekijöitä yrityksen automatisointiin ja tuotteiden laadun parantamiseen, kustannusten ja materiaalinkulutuksen vähentämiseen, progressiivisiin logistiikkajärjestelmiin ja energiatehokkuuteen, verotuksen optimointiin ja pääomarakenteen parantamiseen. Yksi laskentakaava [monista] on, joka mitataan kuinka paljon työntekijä käyttää aikaa tietyn arvon tuottamiseen: W = T / Q. W= arvon tuottaminen , T= työhön käytetty aika, Q= työntekijä.

Tilastokeskus määrittelee työn tuottavuuden seuraavasti: ”Työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuote [BKT eli arvonlisäys] tai tuotos sen aikaansaamiseksi käytettyjen työtuntien määrällä. Uusklassisen talousteorian mukaan talouskasvu syntyy työn tuottavuuden kasvusta.” Kuntaliitto puolestaan määrittelee työn tuottavuuden työn tehokkuudella: ”Tehokkuus tarkoittaa osittain samaa asiaa kuin tuottavuus. Kun tuottavuus mittaa sitä, kuinka paljon tietyllä panosmäärällä saadaan aikaan, tehokkuus mittaa sitä, kuinka paljon enemmän tietyllä  panosmäärällä voitaisiin saada aikaan.

Ajattelen valtiovarainministeriön pohdiskelevan työn tuottavuuden heikkoa kasvua nimenomaan Kuntaliiton määrittelemän työn tuottavuuden kasvun pohjalta – siis työn tehokkuuden näkökulmasta. Mokomakin kummajainen :) .

Ihmislähtöisempi johtajuus

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Lähtökohtaisesti ihminen [yleisesti], nähdään tietävänä ja toimivana olentona eli tiedon hankkijana ja arvovalintojen tekijänä, luonnollisesti tähän ryhmään kuuluvat myös etätyöntekijät sekä ihmislähtöisen johtajauuden koulukuntalaiset.

Näin sidosryhmäajattelijana ymmärrän etätyökontekstissa olevat ihmiset positiivisimmillaan yrityksen käytössä oleviksi resursseiksi, joista yritys voi hyötyä, vieläpä enemmän kuin yritys on joutunut panostamaan ryhmään.

Tässä yhteydessä voidaankin todeta ihmisillä olevan aika paljon tietoa itsestään ja omasta asemastaan olevassa olemassa yhteiskunnassa, siis tässä ajassa.

Tämä on myös liikemaailmassa hyvä tiedostaa, sillä tämän päivän liiketoimintaympäristössä etiikalla on paljon yhtymäkohtia liiketoimintaan ja sidosryhmäsuhteisiin – etiikka kuuluu ihmisyyteen ja sivistyneeseen kulttuurin kuten myös liike-elämään.

”Käynnissä on valtava myllerrys” [HS 16.9]. Kyseisessä uutisessa nostetaan esille; kuinka koronapandemia on vaikuttanut etätyöhön ja kuinka siihen liittyvä teknologinen murros tuo tullessaan laajan muutoksen työskentelytapoihin, jopa koko suomalaiseen työkulttuuriin. Uutistekstissä Akavan työmarkkinajohtaja näkee osan etätöissä olevista kokevan työn rytmittämisen  ja keskittymisen olevan helpompaa. Uutisen mukaan ollaan myös menossa ihmislähtöisempään johtajuuteen, voidaan puhua valmentavasta ja palvelevasta johtamisesta kuten uutisessa esiintyvä Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija asian kiteyttää. Olisiko tällä ajatuksella yhteys yritysetiikkaan.

 Johtamiseen liittyvää etiikkakeskustelua käydään monissa yhteyksissä tämän päivän liiketoimintaympäristössä, koska yritykset eivät voi yksinkertaisesti toimia ottamatta huomioon toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia. Johtajan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on kyky osata johtaa niin ihmisiä kuin asioitakin.   Mainitussa Hesarin uutisessa esiin nostetut keskustelut ja näkemykset perustuvat ymmärtääkseni aika pitkälti todennäköisyyteen, ei tutkittuun tietoon. Kun tähän yhteyteen lisätään vielä ajatus kollektiivisesta mielestä [collective mind] organisaatiossa, niin tällöin viitataan joukkoon vuorovaikutuksessa toimivia ihmisiä, jotka toteuttavat tehtäväänsä ”yhtenä miehenä” ja nivovat toimintansa toisiinsa älykkäällä tavalla. Kollektiivisen mielen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa oppimista ja harjoittelua, useasti monimutkaisten tarkkaavaisuusjärjestelmien luomiseksi ja ylläpitämiseksi, sekä organisaatiotoimijoiden keskinäisen luottamuksen saavuttamiseksi.

Ihmisten työ- ja organisaatiokäyttäytyminen on näkyvää, objektiivista ja konkreettista. Organisaatiosta voimme päätellä paljon tutustumalla organisaatiokarttoihin ja organisaatioiden sääntöihin, jotka eivät kumminkaan voi kertoa ihmisten kriittisistä uskomuksista, asenteista, arvoista ja kokemusmaailmoista, eikä organisaatiokulttuureista, jotka toimivat näkyvien organisaatiokäyttäytymisten taustavoimina. Toisin sanoen emme pysty organisaatiosta näkemään kaikkea tärkeää samalla tavoin, kun näemme ihmisiä ja heidän käyttäytymistään, koneita ja vaikkapa yrityksen pääkonttorin. Organisaatiotodellisuus näyttäisi näyttäytyvän subjektiivisena ja se elää ja asuu ihmisten mielissä.  Organisaatiot ovat toiminta-alusta, jossa ei voida onnistua – ei yksilöinä eikä ryhmissä – ellei niiden toimintaa valvota. Organisaatiossa ei ole aina välttämättä tilaa omaehtoiseen toimintaan. Voidaankin kysyä: kuinka helpoiten nopeasti uudistuva yrityskulttuuri toteuttaa organisaation tavoitteet, strategiat ja jatkuvuuden näkökulman?

Johtajuutta tutkivassa kirjallisuudessa [mm. Avolin, Walumbwa & Weber 2009 ja Gartzia & Baniandres 2015] linkitetään johtajuus useimmiten kahteen perusulottuvuuteen: ihmislähtöisyyteen [leadership] ja tehtäväorientoitumiseen [management]. Ihmislähtöisyydessä keskitytään henkilöstön auttamiseen ja huolehtimiseen, alaistaitojen kehittämiseen sekä positiivisiin suhteisiin, tukena olemiseen ja yhteistyöhön. Edellä mainittuihin kohteisiin lisäävät Kosicek, Soni, Sandbothe & Slack [2012] johtajan hyväksynnän; alaisen oman ”lahjan” esiin nostamat intohimoiset ja mielikuvitukselliset inspiraatiot. Ihmislähtöinen johtajuus hyväksyy myös alaistensa yksilölliset eroavuudet, huomioiden ne jokapäiväisessä työskentelyssään, olemalla aidosti kiinnostunut työntekijöidensä tarpeista [Judge 2016]. Tehtäväorientoitunut johtajuus puolestaan keskittyy vallankäyttöön, sääntöjen noudattamisen tärkeyteen ja organisaatiotavoitteiden saavuttamiseen [mm. Yukl 2012].

Työtehtävien toteuttamisen luonne, esimerkiksi etätyö, haastaa johtamistyylit ja johtamistyylien sopivuudet. Well, well jos mennään vuoteen 1932 ja Hermann Karl Hesseen [1877-1962, saksalainen runoilija, kirjailija, Nobelin kirjallisuuspalkinto 1946] ja hänen teokseensa Matka aamun maahan. Teokseen, joka kertoo matkalaisista ja heidän palvelijastaan, jossa palvelija auttaa ryhmän jäseniä pysymään hyvätuulisena ja pitämään yllä positiivista ilmapiiriä. Tähän teokseen pohjautuu palvelevan johtamisen ideologia, jonka isänä pidetään Robert Greenleafia ja hänen artikkeliaan vuodelta 1970 : The leader as servant = johtaja palvelijana [Northouse 2013]. Tieteellisessä kirjallisuudessa, joka käsittelee palvelevaa johtajuutta, käytetään yleisemmin termiä `seuraaja´ [follower]. On aloja ja asiantuntijaorganisaatioita; asianajotoimistot, investointipankit, konsultointiyritykset jne. jotka eivät tunnista seuraaja -roolia, vaan näkevät itsensä aktiivisena päätöksentekijä ja oman työnsä johtajana [Empson 2019].

Palvelevan johtajuuden fokuksessa ovat nimenomaan alaiset, silti johtajan persoonallisia ominaispiirteitä ei tässäkään johtamismallissa voi jättää huomioimatta. Palvelevalle johtajuudelle ominaisia piirteitä ovat: eettisyys, voimaannuttaminen ja arvon luominen, johdettavien ihmisten asettaminen etusijalle, emotionaalinen parantaminen ja käsitteellistäminen [Northouse 2013]. Hunter [2013] näkee palvelevan johtajan sovinnollisuudella ja ekstroverttiydellä olevan selvän yhteyden johtajuuteen. Edellä mainitut piirteet kuuluvat persoonallisuuspiirteiden Big Five -malliin [Goldberg 1990], johon kuuluvat myös tunnollisuus, tunne-elämän tasapainoisuus ja avoimuus.

Summa summarum: Herääkin kysymys kuinka muun muassa ihmislähtöinen johtajuus ja palveleva johtajuus eroavat toisistaan? Kun itse, yksinkertaisesti, vastaan omaan kysymykseeni: palveleva johtajuus on saanut `alkunsa´1930 -luvulla ja ihmislähtöinen johtajuus on noussut `parrasvaloihin´ 1980 -luvulla. Yhteistä molemmille johtajuus -ismeille on ihmislähtöisyys ja avoin vuorovaikutus :).

Tutkimus – osaamisen perusta!

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Otsikko: ”Tiedeväki otti imagovoiton selkokielellä” [HS 10.9.]. Kirjoituksessa viitataan Twitterissä olevien satojen tieteentekijöiden [140 merkin tiivistyksiä] tempaukseen, jossa tieteentekijät penkovat mitä mielenkiintoisempia kysymyksiä osaten omasta mielestään puhua niistä ymmärrettävästi. Lisäksi tekstissä nostetaan esille tavan kansalaisen vaikeutta arvioida tieteeseen kohdennetun rahoituksen myötävaikutuksella saatavien tutkimusten laadukkuutta ja, että tiederahoituksen perusteista kansalaisilla on silti oikeus esittää kriittisiä kysymyksiä siinä missä muustakin julkisen rahan käytöstä. Ja kysymyksiin toivotaan vastauksia selkokielellä.

Suomen Akatemian pääjohtajan haastattelu-uutisessa [HS 11.9.] pääjohtaja kertoo seuranneensa Twitterissä #minätutkin aihetunnuksella käytävää hyvin monenlaista keskustelua. Todeten osan käydystä keskustelusta olevan epäasiallista ja maalittavan tutkijoita, joka on hyvin valitettavaa. Pääjohtaja toteaa myös tiedeväen tarpeellisuudesta katsoa itse peiliin, sekä tarpeesta kertoa nykyistä enemmän tiederahoituksen vaikuttavuudesta, myös silloin kun sitä ei erikseen kysytä. Hän mainitsee myös julkisten kuvausten ymmärrettävämmiksi tekemisen tarpeellisuudesta, koska rahoitushakemukset ja rahoituspäätökset, sekä itse julkaisut ovat julkisia, todeten samalla tutkimuksiin liittyvien tutkimussuunnitelmien ja kansainvälisten arviointilausuntojen olevan julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä.

Ymmärtääkseni meillä kansalaisilla on aito tiedon intressi, jolloin voin ajatella kansalaisten haluavan avartaa ja täydentää kuvaansa todellisuudesta, jonka vuoksi on tärkeää, että tutkittu tieto saatetaan mahdollisimman hyvin julkisuuteen ja helposti kansalaisten ulottuville. Tutkimus suoritetaan hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla, tällöin hyvää tieteellistä käytäntöä koskevien ohjeiden soveltaminen ja noudattaminen on tutkijoiden [tiedeyhteisöjen] itsesäätelyä, jolle lainsäädäntö määrittelee rajat. Muun muassa tietosuojasta huolehtiminen on tieteellisen tutkimuksen menestymisen edellytys ja se turvaa tutkittavien luottamusta, siis tietosuojasäännökset suojaavat tutkimuksen kohteena olevien henkilöiden yksityisyyttä.

Todettakoon, että kaikki tutkimustoiminta ei ole tieteellistä, kuten mielipidetutkimukset, markkinointitutkimukset, erilaiset suunnittelu- ja selvitystehtävät, tällöin tieteelliselle tutkimukselle asetetut käsittelyperusteet ja niihin liittyvät poikkeukset eivät ole käytössä. Henkilötietojen käsittely koskee muitakin kuin tieteellisiä tutkimuksia. Toki anonymisoituja tietoja ilman käsittelyperustetta voidaan tutkimuksissa käyttää, jolloin niihin ei sovelleta tietosuojasäännöksiä ja tällöin ei ole kyse henkilötiedoista. Se mikä tekee tutkijan työstä kiinnostavaa, mutta myös haastavaa on uuden tiedon hankinta, jolla nostetaan suomalaisen osaamisen tasoa. Suomen menestyminen perustuu osaamiseen, ei rahapelituottojen jakamisen kompurointiin!

Raimo Kovanen PhD Tutkijaliitto ry:n ja Academia.edu:n jäsen

Kuinka tekijä työnsä löytää?

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Tänään, keskiviikkona 25.8. yhtenä kuluvan kesän harvoista sateisista aamuista, Hesaria lukiessani eteeni avautui uutinen: ”Miten yhdistää avoimet työpaikat ja sadattuhannet työttömät?” Tätä, lähes ”maailmankaikkeuden” kestoaihetta ovat ko. uutisessa käsitelleet kolme rekrytointialan ammattilaista. Millään tavalla tilannetta ja uutisessa esille otettuja näkökulmia väheksymättä halua kuitenkin laittaa soppaan myös oman lusikkani, lusikkani, jolla hämmennän soppaa hiukan tutkijan näkökulmasta.

Uutisessa mm. kritisoidaan koulutusta ja korostetaan uuden oppimisen mahdollisuuksia. Yleisesti voidaankin ajatella osaavien ihmisten olevan niukka resurssi. Osaajien tarve on kasvanut koulutusta nopeammin, sillä asenteet muuttuvat ja jopa kehittyvä nopeammin mitä koulutus ehtii niihin vastaamaan. Oppiminen ei ole vain tietojen hankkimista vaan ammattilaiseksi tulemista. Ammattilaisuus edellyttää oman osaamisen kehittämistä, yhteisiin tavoitteisiin sitoutumista, joiden saavuttamiseksi ollaan valmiita henkilökohtaisesti ”taistelemaan” – se vaatii innovatiivisuutta. Innovatiivisuuden sanotaan olevan keskeinen osa liiketaloutta! Innovatiivisuus on mm. kykyä uusiutua, kehittää ja ottaa vastaan uusia ideoita, kaupallistaa ja toteuttaa – käyttää hyväksi aikaansaatuja ideoita. Yleisesti voidaan todeta innovatiivisuudelle löytyvän tarvetta – paitsi liiketaloudessa – myös koko yhteiskunnassa yleensä, sillä yhä kiihtyvässä kasvutahdissa on vaikeaa pysyä mukana ilman innovatiivisuutta. Kognitiivisen psykologian mukaan ihmisen maailma ja siinä samalla yhteiskuntakäsitys muotoutuvat ja kehittyvät kognitiivisen oppimisen tuloksena, joten arvostukset, ihanteet ja yhteiskuntakäsitys luovat pohjaa sille, kuinka ihminen käsittelee tietoa ja ohjaa toimintaansa tiedostaen tai tiedostamattaan päätöksiään tehdessään. Oppimiseen ei voi käskeä, sitä pitää jokaisen haluta. Osata tehdä mitä tarvitaan, vaatii aivoja … siis älyä lähtökohtanaan. Tarvittava äly ei lähde vain yhdestä päästä, vaan toimivasta yhteistyöstä ihmisten kesken. Tämän edellytys puolestaan on henkinen luottamus ja positiivinen suhtautuminen toisiin ihmisiin. Kukaan meistä ei voi olla kaikkea.

Me suomalaiset olemme pitäneet jotenkin mm. työntekoon liittyvää sosiaalista kulttuuria helposti pinnallisena näytelmänä. Olemme hellineet mielikuvaa, että tuttu suomalainen ”perustönkköys” on jotenkin kunnioitettavan aito asia ja sulava ”salonkikelpoisuus” jopa suorastaan moraalisesti arveluttava juttu. Useasti juuri näillä sulavasti kommunikoivilla, sosiaalisesti taitavilla henkilöillä on sekä hyvä tilannetaju ja mainio roolinottokyky, siis tunteet, äly sekä tehtävän suorittamisessa tarvittava ajankäyttö ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Kaikessa kiireessä on, älyään käyttämällä, älyttävä todellisen luksuksen olevan palvelutilanteessa käytettävä aika. Ihmisen elämän laatu ja ainutkertaisuus sekä tärkeys [myös palvelutilanteessa] ei löydy täysistä kalentereista, vaan läsnä olemaisesta ja älykkäästä ajan käytöstä.

Hesarin uutinen päättyy lauseeseen: ”Meidän tehtävänä on löytää työnantaja, jolla on asiakkaalle sopivaa työtä.” Ei mikään vähäpätöinen haaste, menestystä tehtävässä.

P.S. Olen lähettänyt oheisen tekstin Hesarin mielipide -sivustolle julkaistavaksi … saas nähdä :)

Maalittaminen

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Muutama ajatus maalittamisesta. Maalittaminen tyypillisimmillään tapahtuu tietoverkossa, jossa kohdetta/uhria loukataan tai uhataan niin kutsuttuna järjestelmällisenä toimintana - sitä tapahtuu myös face to face ympäristössä. Se, pitäisikö maalittaminen kriminalisoida jakaa myös asiantuntijoiden mielipiteitä, siis lainoppineetkaan eivät ole siitä yhdenmielisiä. Mm. OM:n [oikeusministeriö] tilaama selvitys [tekijä OTT Illman], joka on julkaistu 3.12.2020, antaa ymmärtää, ettei uutta erillistä lainvalmistelua maalittamisen kriminalisoimiseksi tarvita.

Kyseessä olevan julkaisun mukaan erillinen maalittamisen kriminalisoiva lainsäädäntö ei ratkaisisi ongelmaan, sillä jo olemassa oleva lainsäädäntö antaa kohtuullisen hyvät ”eväät” maalittamisen torjuntaan. Taas [Kuntalehti 9.12.2020] Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja [OTK Rytkölä] näkee maalittamisen torjumisen tarvitsevan selkeämpää lainsäädäntöä [rangaistussäännös] oikeudenhoidon ja hallinnon toimintakyvyn kuten myös sananvapauden turvaamiseksi.

OM:n julkaisun [3.12.] mukaan joidenkin sosiaalisen median ylläpitäjät pitäisi lailla [olemassa olevalla] velvoittaa valvomaan alustoillaan julkaistujen ”postausten” sisältöä ja jopa poistamaan ilmeisen rikoksen tunnusmerkistön täyttävät julkaisut.

SM [sisäministeriö] on puolestaan keväällä 2020 asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on mm. valmistella käytännön ehdotuksia tehostettuun maalittamisen vastaiseen toimintaan. Työryhmän puheenjohtajan [VTM Mankkinen] mukaan maalittamisen kohteena voi olla yksittäinen ihminen tai organisaatio kuten myös organisaatio, jossa maalittamisen kohteena oleva ihminen toimii.

Sanaan maalittaminen voi törmätä monessa eri yhteydessä. Wikipedia määrittelee, että maalittaminen = sodankäynnissä kohteiden määrittäminen tuhottavaksi, henkilön mustamaalaaminen sosiaalisessa mediassa. Maalittaminen ei siis ole siveltimellä maalaamista, jolloin maalipinnasta on mahdollisuus tehdä elävämpää, toki maalittamisellakin saadaan aikaan kokolailla elävää jälkeä ….

Sanakirja: maalittaminen = targeted harrasment / on line shaming. 

Voinkin ajatella että, maalittamisesta on syntymässä ja on jo osin syntynytkin kulttuuri, joka kärjistää ja polarisoi ihmisten välistä luottamusta monella tavoin. Uskottavia roolimalleja tarvitaan, jotka ”uskaltavat” katkaista tämän yksittäisiä ihmisiä ja yhteiskuntaa musertavan negatiivisen kehityssuunnan - kun tuohon lainsäädäntöön ja/tai mahdollisiin uusiin rangaistussäännöksiin turvautuminen ei näyttäkään kovin yksioikoiselta. :(  

Poliittinen rihlaus!

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Hesarin [13.5.] yksi uutisotsikoista kuuluu: ”Sdp vei perussuomalaisilta aseen.” Aseesta puhuttaessa puhutaan aika useasti myös rihloista. Aika moni aseenkäyttäjä tai ylipäätään aseista kiinnostunut henkilö tietää mistä puhutaan, kun puhutaan aseen rihlasta [=ura, naarmu]. Rihlauksen lähtökohtaisena tarkoituksena on parantaa osumatarkkuutta. Kun taas ballistisissa tutkimuksissa [rikostukinnassa] pyritään ase rihlojen perusteella jäljittämään aseenkäyttäjä [patruunaerän ostoon perustuva tunnistaminen] tutkittaessa henkirikoksen selvittämiskontekstissa luodin alkuperää .

Historiasta tunnetaan myös rihlasakset, joita käytettiin alkujaan juuri aserihlausten valmistuksessa, rihlaus tunnetaan myös kullanhuuhdonnassa käytettävän rännin pohjassa olevina poikittaisina esteinä, esteitä kutsutaan rihloiksi.

Perussuomalaisten aseesta puhuttaessa, jonka Sdp vei, tullaan eduskunnan EU:n elpymispakettikeskusteluun ja siihen kun Sdp yllättäen halusi panna asian hetkeksi pöydälle. Tällä ”pöytäyksellä” vietiin [hallitus] perussuomalaisilta keskeinen ase elpymispaketin käsittelyn viivyttämiseksi: [vahvistamaton tulkinta] kun on kerran pöydälle laitettu ei laitettua voida toista kertaa laittaa.

Mielestäni politiikkaan rihlaus voidaan kytkeä elpymispakettikeskustelun kontekstissa: varapuhemies Eerola ”hyllytettiin” ettei hän voi parantaa perussuomalaisten osumatarkkuutta [uudelleen pöytääminen, jota seuraisi periaatteessa ajallisesti määrittelemätön viivytysmahdollisuus] puhemiehelle kuuluvien oikeuksiensa perusteella, johtaessaan puhetta eduskunnassa joskus yön tunteina, kun tukipakettia vastustavilla edustajilla on tilapäinen enemmistö eduskunnassa.

Puhemies Vehviläinen perustelee Eerolan ”hyllyttämistä” perusuomalaisten yhdessä sopimalla sopimuksella: sopivan hetken tullessa ”pöydätään” keskustelu uudelleen ja siirretään elpymispakettiasian käsittely kertaheitolla syksyyn.” Siis hyllyttäminen siksi, kun ei ole tarkkaa tietoa voidaanko ”kullanhuuhdonnassa” laittaa sama asia useammin kuin kerran pöydälle.

Puhemiehen tehtävänä [PeL 42.2 §] on mm. valvoa, että menettelyssä noudatetaan perustuslakia ja eduskunnan työjärjestystä. Varsinaisten menettelysäännöstöjen lisäksi puhemiehen on kiinnitettävä huomiota muun muassa siihen, onko asian käsittelyyn olemassa laillinen aloite tai onko ehdotus vastoin perustuslakia tai eduskunnan jo tekemää päätöstä. Lisäksi puhemiehen edellytetään noudattavan tehtäväänsä hoitaessaan ja varsinkin johtaessaan puhetta täysistunnoissa ehdotonta tasapuolisuutta. Tästä syystä puhemies ei saa osallistua täysistunnossa keskusteluun eikä äänestykseen [PeL 43.3. §].

Nähtäväksi jää kuinka ”poliittinen rihlaus” kantaa tulevaisuuteen ja mitä perustuslakivaliokunta lausuu pöytäysasiasta? Uria ja naarmuja siitä on jo syntynyt!

OSUUSTOIMINTATUTKIMUS - KESTÄVÄN KEHITYKSEN KULTTUURI

Tekstin tuottaja Raimo Kovanen: Osuustoimintatutkimus on laajentunut viimevuosina niin maailmalla kuin Suomessakin. Osuustoimintaan liittyvä monimuotoisuus ja kulttuuriperinne ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja se on yksi syy siihen, miksi haluan tutkia tarkemmin osuustoimintaa ja siihen liittyvää  paikalliskulttuuri-identiteettiä, tämä jo pelkästään omaan syntymäpaikkanikin liittyen [Osuusmeijerin Myllytupa -rakennus].

Alkuvaiheessa olevan tutkimukseni tutkimusaiheen ja tutkimuksen voisi luokitella kuuluvan kauppatieteellis-humanistiseksi yhteiskuntatutkimukseksi. Tarkemmin ilmaistuna kyseessä on tieteellisin menetelmin tehtävä tutkimus. Tutkimuksen lähtökohtana on edistää ja vahvistaa sekä tuoda mahdollisesti uutta tietoa osuustoimintaan osallistuvien henkilöiden [jotka ovat samalla osuuskunnan omistajia ja palveluiden käyttäjiä ja saattavat olla myös työsuhteessa osuuskuntaan] osallisuudesta kansalaisyhteiskunnan kulttuurin muodostumiseen: kuinka paikallisesti perustettu osuustoimintamuotoinen yritystoiminta on vaikuttanut paikalliseen kulttuuri-identiteettiin, paikallisen agraariyhteiskunnan väestörakenteeseen sekä paikallisen yrityskulttuurin tunnistettavuuteen kestävän kehityksen viitekehyksessä.

Kulttuurin kestävän kehityksen liittäminen tähän tutkimukseen on haastavaa ja yksi syy siihen on se, että yhä useammat tunnistavat kestävän kehityksen eri konteksteissa: mm. tutkimuksissa, markkinoinnissa, johtamisessa, opetussuunnitelmissa ja politiikassa, niin kansainvälisellä tasolla kuin paikallistasollakin. Kestävän kehityksen käsite on noussut ”fokukseen” YK:n ympäristö- ja kehityskomitean [WCED] asettaman nk. Brundtlandin komission raportin ansiosta: Yhteinen tulevaisuutemme, johon on liitetty kestävän kehityksen määritelmä:

”Meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own  needs.” -Brundtland Comission, 1987

”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.”       

Määritelmä korostaa luonnonvarojen riittävyyden ja hyvän elämän mahdollisuuksien turvaamista nykyisille ja tuleville sukupolville, siis tavoitteena on hyvinvoinnin edellytysten siirtäminen seuraaville sukupolville.

Kulttuurin roolia ja sen huomioimista kestävän kehityksen tavoitteissa ei sanottavammin nosteta esille Brundtlandin raportissa tai ainakaan kulttuurin merkitystä ei erityisemmin eritellä ko. raportissa. Sen sijaan kehityksen ja kulttuurin suhteita on tarkasteltu YK:n ympäristö- ja kehityskomitean [UNESCON] Euroopan neuvoston ja komission raporteissa ja sopimuksissa kuten myös kansallisissa kestävän kehityksen ohjelmissa. UNESCO näkee asiapaperissaan [julkaistu 2012] kulttuurin kestävän kehityksen muutosvoimana ja jossain määrin myös mahdollistajana. Yleensä UNESCO on nostanut esille kulttuurin ja kehityksen välisiä yhteyksiä työhön liitettyinä. Asiapaperissaan [2012] UNESCO kiinnittää huomionsa aiempaa selväpiirteisemmin Brundtlandin Comission kolmeen pilariin [ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen] ja kulttuurilähtöiseen kehitykseen suhteessa pilareiden välisen kehityksen kestävyyteen. Tästä voisi vetää johtopäätöksenä sen, että olisiko UNESCOn näkemyksen pohjalta ollut WCED:n tarpeellista vahvistaa kulttuurille oma, neljäs pilari.

Kulttuurisen ulottuvuuden tunnettuuden lisääminen kestävässä kehityksessä sisältyy Agenda for Culture 21 -ohjelmaan, joka käynnistyi 2004 UNESCOn ja Yhdistyneiden kaupunkien ja paikallishallintojen kulttuurikomitean toimesta [=vastauksena kulttuurisen näkökulman puuttumiselle 1992 hyväksytystä Agenda 21 -ohjelmasta]. Kestävän kehityksen politiikassa kulttuurin nostamiselle ”fokukseen” on nähtävissä monia eri syitä, jotka on havaittu mm. ympäristö- ja alueellisessa kehityspolitiikassa [joskaan ohjelmien toteutukset eivät ole aina johtaneet toivottuun lopputulokseen].

Tämän tutkimuksen näkökulma kohdistuu siihen, kuinka maaseudulle paikallisesti perustettujen osuuskuntamuotoisten yritysten toiminta on vaikuttanut maatalous-elinkeinosta pääasiallisesti toimeentulonsa hankkineen väistön paikalliseen kulttuuri-identiteettiin, paikallisen agraariyhteiskunnan väestörakenteeseen tarkastellen edellä mainittuja elementtejä kulttuuriin kestävän kehityksen viitekehyksessä.

Tuomioistuimien riippumattomuus - itsestäänselvyys?

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Helsingin Sanomien haastattelussa [6.4.] Korkeimman hallinto-oikeuden [KHO] presidentti Kari Kuusiniemi nostaa esille huolensa tuomioistuinten riippumattomuuden säilymisestä tulevaisuudessa. Riippumattomuden, jota Suomessa on pidetty itsestäänselvyytenä.

Lehtijutussa viitataan tuomioistuinten riippumattomuutta koskeviin äkillisiin muutoksiin mm. Donald Trumpin presidenttikauden aikaisiin tapahtumiin Yhdysvalloissa, sekä Unkarin ja Puolan päättäjien pyrkimyksiin muokata tuomioistuimet tukijoikseen.

Henkilökohtaisesti ole päässyt oikeusopintojeni yhteydessä tutustumaan suomalaiseen oikeusjärjestelmään mm. ylempien laillisuusvalvojien toimintakenttään.

Pari ajatusta aiheesta: Nykytilanteessa ylipäänsä tuomioistuinten riippumattomuus, siis riippumattomuus oikeuslaitoksen ulkopuolisiin tahoihin nähden [ulkoinen riippumattomuus] ja yksittäisten tuomareiden riippumattomuus tuomioistuinlaitoksen sisällä [sisäinen riippumattomuus] on mahdollista nähdä periaatteessa jo lähtökohdiltaan ongelmallisena, sillä Suomen perustuslain [PeL] mukainen tuomioistuinten valvonta kuuluu ylemmille laillisuusvalvojille: valtioneuvoston oikeuskanslerille [presidentti nimittää] ja eduskunnan oikeusasiamiehelle [eduskunta valitsee].

Heidän toimivaltuutensa ovat lähes yhtenevät, poikkeuksena mainittakoon, ettei oikeusasiamies voi puuttua hallituksen eikä asianajajien valvontaan. Valtioneuvoston oikeuskanslerin asema nähdään haasteellisena tuomiovallan riippumattomuuden näkökulmasta suhteessa hallitusvaltaan ja sen valvontaan. Eduskunnan oikeusasiamiehen asema nähdään niin ikään haasteellisena riippumattomuuden näkökulmasta suhteessa lainsäädäntövaltaa käyttävään eduskuntaan ja sen valvontaan. Perustuslaki asettaa tuomioistuinten valvonnalle rajat, jonka pohjalle on rakentunut pitkäaikainen laillisuusvalvontakäytäntö.

Syyttäjäviranomaisiin [syyttäjiin] kohdistuvassa lainvalvonnassa on huomioitava syyttäjälaitoksen asema riippumattomana lainkäyttöön osallistuvana viranomaisena. Riippumattomuuden vaatimus ei suoraan ilmene lainsäädännöstä eikä sitä säädetä perustuslaissa, tosin epäsuorasti riippumattomuus ilmenee perustuslain 27 §:ssä, jonka mukaan valtakunnansyyttäjä ei voi toimia kansanedustajana. Syyttäjälaitoksen riippumattomuus on otettu lakiin [32/2019] ja syyttäjän Syyttäjälaitoksen riippumattomuudesta on Syyttäjälaitoksesta annetussa laissa säännökset [2 ja 10 §]. Oikeuskanslerilla on erityistehtävänä rangaistustuomioiden tarkastaminen ja hovioikeuden on toimitettava oikeuskanslerille tiedoksi käräjäoikeuksien tarkastamiskertomukset ja ilmoitettava seikoista, jotka saattavat johtaa virkasyytteen nostamiseen.

Poliisiasioilla on poliisin tehtävien monimuotoisuuden vuoksi yhtymäkohtia moniin muihin laillisuusvalvonta-asioihin. Poliisin toiminta ja siihen liittyvä poliisi- ja esitutkinta ovat ylipäätään keskeinen laillisuusvalvonnan kohde, kuten muun muassa oikeudellisen kokonaisuuden muodostamaan esitutkintaprosessiin liittyvät tulkintakysymykset, samoin kuin poliisi-, tulli-, ja rajaviranomaisten toiminnan yhteyteen liittyvän muun toiminnan laillisuusvalvonta.

Rikosprosessuaalisten pakkokeinojen käyttöä koskevat laillisuusvalvonta-asiat vapaudenriistoa koskevilta osin on keskitetty oikeusasiamiehelle; se on kehittänyt oikeusasiamiehen kanslian asiantuntemusta oikeudellisten tulkintojen tekemisessä ja koska pakkokeinojen käyttöä koskevia oikeudellisia tulkintakysymyksiä ei ole yleensä voinut sellaisenaan saattaa oikeustuomioistuinten ratkaistavaksi on mainitut pakkokeinoja koskevat laillisuusvalvonta-asiat keskitetty oikeusasiamiehelle.

On kuitenkin tärkeää, ettei oikeuskansleria suljeta pois kaikkien esitutkintaa koskevien asioiden käsittelemisestä ja siksi on perusteltua, että oikeusasiamiehelle ohjautuvat esitutkinnan toimittamisessa esiin tulevat keskeisiä oikeudellisia tulkintakysymyksiä koskevat asiat lukuun ottamatta kuitenkaan esitutkinnan toimittamatta jättämistä, keskeyttämistä ja rajoittamista koskevia asioita, joita käsittelevät molemmat ylemmät laillisuusvalvojat [= oikeuskansleri ja oikeusasiamies]

Laillisuusvalvonnalla on keskeinen tehtävä esitutkintaa koskevien velvollisuuksien ja toimivaltuuksien käytön ohjaamisessa ja näin ylempien laillisuusvalvojien tehtäväjako ei koske esimerkiksi viranomaisten passiivisuutta tilanteissa, joissa esitutkintaa ei käynnistetä eikä asia etene oikeudenkäyntiin saakka. Koska poliisitoimintaa [myös Suojelupoliisi, jota koskevia asioita on vähän] koskevat asiat ja ratkaisut ovat sekä oikeusasiamiehen kansliassa että oikeuskanslerinvirastossa.

Ennakollinen säädösvalvonta on lähtökohtaisesti keskitetty oikeuskanslerille. Todettakoon, että oikeusasiamiehellä on valtioneuvoston ja tasavallan presidentin laillisuusvalvonnassa oikeuskanslerin kanssa rinnakkainen toimivalta ja läsnäolo-oikeus valtioneuvoston istunnoissa ja presidentin esittelyissä, tosin käytännössä oikeusasiamiehen osallistuminen elellä mainittuihin on poikkeuksellista.

Salaiseen tiedonhankintaan ja tiedustelutoimintaan liittyvä ylempien laillisuusvalvojien laillisuusvalvonta kohdistuu siviili- ja sotilasviranomaisten toimintaan ja niille kuuluvien toimivaltuuksien käyttö on pääasiassa oikeusasiamiehen toimialueelle kuuluvaa valvontaa.

Poliisin toimintaan liittyvän salaisen tiedonhankintatoiminnan valvonta on yksi oikeusasiamiehen erikoistehtävistä, joka kattaa myös Tullin ja Rajavartiolaitoksen sekä puolustusvoimien salaisten tiedonhankintakeinojen käytön ja niiden hankintakeinot. Edellä mainituista tehtävistä kertyneen kokemuksen ja erityisosaamisen näkökulmasta ko. asiat on keskitetty oikeusasiamiehelle. Ylempää hallitusvaltaa koskeva laillisuusvalvonta kohdistuu oikeuskanslerin toimialueelle valvomalla esimerkiksi tiedustelutoiminnan strategista tasoa ja salaista tiedonhankintaa.

Tiedustelutoimintaa koskevaan lainsäädäntöön kohdistuvaa oikeuskanslerin säädösvaltaa pidetään tärkeänä. Oikeuskanslerin harjoittaman tuomioistuinten ja asianajajien valvonta ja niissä esille tulleita eri näkökulmia on tarkoituksenmukaista hyödyntää salaisen tiedonhankinnan ja tiedustelutoiminnan valvonnassa, samoin oikeusasiamies voisi salaisen tiedonhankinnan ja tiedustelutoiminnan valvonnan edellyttämällä tavalla valvoa myös tuomioistuimia, vaikka niiden yleinen valvonta on keskitetty oikeuskanslerille.

Oikeusasiamiehen kanslialle on pitkäaikaisen työnjaon tuloksena kehittynyt laajaa osaamista laillisuusvalvonnasta vankienhoidossa kuten myös muihinkin suljettuihin laitoksiin kohdistuvasta laillisuusvalvonnasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja sosiaalivakuutuksen laillisuusvalvonnan osaaminen suuntautuu pitkälti erityisesti säädösvalvonnassa ja valtioneuvoston valvonnassa esillä olevien rakenteellisten kysymysten tarkasteluun, joten voidaan todeta, että oikeuskanslerinvirastossa näkökulma on, osin luontevasti, eri tavoin suuntautunutta ja sen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä sosiaalivakuutuksessa liittyvät asiat ohjautuvat oikeusasiamiehen kanslian toimialaan.

Lasten ja vammaisten henkilöiden sekä vanhusten ja turvapaikanhakijoiden oikeudet kuten myös YK:n yhteissopimuksiin perustuvat erityistehtävät vapautensa menettäneiden ja vammaisten henkilöiden oikeuksien valvonnassa ovat osaltaan ohjautuneet oikeusasiamiehen toimintaan, kuten muutoinkin haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden [saamelaiset, romaanit ja muut erityisryhmät] edunvalvonta mukaan lukien yleinen edunvalvonta.

Oikeusasiamiehellä on käytännössä ollut selvästi enemmän yleistä edunvalvontaa ja näin oikeusasiamies on ollut edunvalvonnassa aktiivinen ja kantelut ovat tosiasiallisesti myös painottuneet hänelle. Ylipäänsä kysymys on haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä, joiden etujen asianmukainen valvonta on olennainen edellytys sille, että he voivat elää turvattua elämää ja siksi onkin tärkeää, että myös edunvalvontaan kohdistuva laillisuusvalvonta pohjautuu hyvään asiantuntemukseen ja tämä puolestaan puoltaa edunvalvontaan kohdistuvan laillisuusvalvonnan keskittämistä pääsääntöisesti oikeusasiamiehelle, jolle on kehittynyt asiantuntemusta muodostaa hyvä pohja tulevalle kehitykselle, koska on tärkeää huolehtia myös siitä, että näiden perustuvaa laatua olevien oikeuksien toteutumisen laillisuusvalvonta on korkealla tasolla ja kattaa sektorin osa-alueet ja ulottuvuudet.

Edellisestä voin vetää johtopäätöksenä sen, että hyvään valvontaan perustuva suomalainen oikeusvaltio [oikeusjärjestelmä] on pääasiassa lähtökohdiltaan turvallinen, luotettava ja toimiva. Mutta, jos joku tuleva hallitus kyseenalaistaa nykyisen oikeusvaltion periaatteet, niin se voi jopa yhden äänen enemmistöllä vaikuttaa eduskunnassa äänestettäessä lainsäädännön muuttamisesta, joka voi koskea esimerkiksi hyvää valvontaa tai tuomioistuinten toimivuutta – perustuslain muuttaminen on jo vaikeampaa.

Yksi mielenkiintoinen ja vakava laillisuusvalvonnan toimivuuteen liittyvä case saatiin kokea pääsiäisen aikoihin [v. 2021], kun perustuslakivaliokunta ”tyssäsi” hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoituksista. Liikkumisrajoituksiin liittyvä lainvalmistelu ei toiminut odotetusti, kun perustuslain puolustaminen jäi viimelopuksi perustuslakivaliokunnan tehtäväsi. Herääkin kysymys: onko ylimmän laillisuusvalvojan toiminta ollut riippumatonta vai pitikö oikeuskansleri hallituksen esittämän perusoikeuksien rajoittamista koskevan lakiesityksen läpimenoa perustuslakivaliokunnassa [poliittiset voimasuhteet huomioiden] itsestäänselvyytenä, vai pettikö valvonta, vai oliko jokin muu syy - pitääkö olla huolissaan onko [lainvalmistelu-valvonta-tuomioistuin] riippumattomuus enää itsestäänselvyys?

ENSIVAIKUTELMA – HISSIPUHE – PITCHAUS – ASIAKASKOKEMUS

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Tämä pohdiskeluni alkoi lukiessani Talouselämä -lehteä [nro 10/2021] siis lehden kansilehteä, jossa on teksti:

”VAIN

ROHKEILLE JA
ROKOTETUILLE.
Ulkomaanmatka
on toistaiseksi vain haave.
Kun reissuun taas pääsee,
moni asia on muuttunut.”

 

Pohdiskelen yllä olevaa tekstiä esivaikutelman-hissipuheen-pitchauksen näkökulmasta, kysymällä; osaatko kuvailla yhdellä tai muutamalla lauseella, millaista palvelua tarjoat [tai kuka olet] ja miten kuulijasi siihen reakoivat?

************************

Ensivaikutelman tekemiseen ei tule toista tilaisuutta [= kertakäyttöinen abstrakti tilaisuus]. On tärkeää oppia esittämään asiansa niin, että kuulija kiinnostuu ja haluaa tutustua siihen tarkemmin, siis kerro muutama mielenkiintoa herättävä avainkohta, älä yritä tunkea ensimmäiseen minuuttiin kaikkea mitä tiedät ja mitä haluaisit jakaa kuulijan kanssa.

—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Ensivaikutelma [first impression]= mielikuva, joka henkilölle syntyy ensimmäisen kohtaamisen alussa.

************************

Hissipuhe on iskevä, kompakti ja positiivisen mielikuvan herättävä esitys sinusta itsestäsi [yrityksestä] ja sinun [yrityksen] päämääristä. Hissipuheen kuulijoita on erilaisia, useimmiten kuulijalla on jotain, joka sinua kiinnostaa [jonka sinä tai yrityksesi tarvitsee esim. työpaikkana, rahana, pääomasijoituksena tai myyntituottona].

—> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Hissipuhe [elevator pitch] = lyhyt yhteenveto liiketoimintasuunnitelmasta, prosessista tai tuotteesta sekä myyntipisteestä ja arvosta [tai sinusta itsestäsi].

************************

Pitchaus voi olla - vaikka suunnitelma, joka perustu selkeään visioon, intohimoon tai presentaatioon; idean pitää olla toimiva. Hyvä pitchaus perustuu usein älykkääseen esitykseen ja sitkeään harjoitteluun —> kuvaamiseen yhdellä tai muutamalla lauseella, kuka olet [tai yritys on] ja mitä teet.  Pitchausta voidaan jossain yhteydessä kutsua kansanomaisemmin myös hissipuheeksi.

 Lähtökohtaisesti Pitch -sana on englantia ja tarkoittaa esimerkiksi syöttämistä tai heittämistä pallopelissä.

  —> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Pitchaus [pitch] = oikean suoritustason löytäminen, joka on välttämätöntä jokaiselle tuotteelle [brändille]. Hyvät myyjät käsittelevät ”pitchiä” yhteistyökeskustelu -prosessina.

 ************************

Asiakaskokemus on asiakkaan [kokijan] tunnepohjainen kokemus sinusta, yrityksestä, tuotteesta tai palvelusta. Se muodostuu kaikista tunteista, kohtaamisista ja mielikuvista, joita kokijalle on kertynyt sinusta tai yrityksestä ja joka ohjaa voimakkaasti kokijaa [asiakasta]. Positiivista asiakaskokemusta voi ajatella henkilön tai yrityksen tahtotilana, jota ”esiintyjän” esiintymisellään tai yritys markkinoinnillaan tavoittelee. Henkilön tai yrityksen tuomasta (lisä]arvosta kertova luottamuslupaus tai asiakaslupaus kiteyttää ytimekkäästi sen; miksi potentiaalisen asiakkaan pitäisi luottaa sinuun, ostaa yrityksen tuote tai palvelua, lisäksi se kertoo kohderyhmälle, miksi sinä tai yritys on kilpailijoita parempi?

  —> wiktionary.org määrittelee substantiivin seuraavasti [vapaasti käännettynä]: Asiakaskokemus [customer experience eli CX] = asiakaskokemus koostuu mielikuvista ja tunteista, jotka syntyvät asiakkaalle [kokijalle] kaikista kohtaamisista yrityksen edustajien, kanavien ja palveluiden kanssa.

************************

Summa summarum: Nykymaailmassa ei voi välttyä pitchauksilta tai hissipuheiden pitämisiltä, jos on mukana bisneksessä tai haluaa antaa lyhyen kuvauksen itsestään. Omasta itsestään tai yrityksen palveluista ja/tai tuotteista on pystyttävä kertomaan kuulijoille muutamassa minuutissa [joskus 30 sekunnissa] kaikki olennainen kompaktisti ja mieleenpainuvasti —> syntyy asiakaskokemus. Hyvä asiakaskokemus tarkoittaa kokijan saamaa kokemusta, joka vastaa hänen odotuksiaan. Asiakaskokemusta [tässä yhteydessä] mitattaessa mitataan sitä kokemusta mikä syntyy kokijalle. Ja kysymys kuuluu: miten muutamme omaa esiintymistämme niin, että kohtaamiset kuulijoidemme kanssa ja ”pitchauksemme” yleensä tuottavat enemmän suosittelijoita ja vähemmän arvostelijoita.

Politiikka - matematiikka

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Kriisitietoisuutta herättelevä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen [THL] laskelma, jonka mukaan Suomessa voisi olla vaalien aikaan [kunnallisvaalit 21.4.] 2 600 - 11 200 koronavirustartuntaa päivässä [HS 9.3. pääkirjoitus] on johtanut oikeusministeriön tekemään päätöksen [päätöksen valmistelussa mukana kaikkien puolueiden puoluesihteerit, puolesta 8 ja vastaan 1], jolla kunnallisvaalit siirretään pidettäväksi kesäkuun 13. päivänä 2021. Kyseisen HS:n pääkirjoituksen otsikko kuuluu: Politiikka ei ole matematiikkaa.

Pientä pohdintaa: Laskelmoivalle ajattelulle on olennaista representoitavuus tai esitettävyys. Olevan täytyy olla reprensentoitavissa, jotta se on mitattavissa tai laskettavissa. Tämä muodostaa eron pohdiskelevaan ajatteluun, joka toimii mitattavan ja laskettavan piirin ulkopuolella, johon politiikkakin yleisesti ottaen oman ajatusmaailmani mukaan kuuluu. Mutta mielestäni politiikka voidaan laskelmoivan ajattelun kautta johtaa matematiikkaan. Laskelmoiva ajattelu viittaa laskelmaan ja laskemiseen. Laskelmoitavuus on olioiden [=viruksen sisältämä DNA] mitattavuutta ja laskettavuutta. Laskelmoivaan ajatteluun kuuluu perusteen vaatiminen: jotta jokin voi olla, niin täytyy sillä olla peruste [=tartuntojen määrä].

Asioiden välinen suhde toimii laskelmoinnin alueena. Elikkä koronavirustartuntaa päivässä [2 600  -11 200] toimii asioiden välisenä suhteena. Siis poliittisen päätöksenteon [vaalien siirtäminen] perustana on matematiikkaan perustuva koronavirustartuntojen määrä [viruksen sisältämien DNA:n määrä ennuste THL] huhtikuun 21. päivänä 2021. Mielestäni tämä kuvastaa, että politiikka on myös matematiikkaa, joka siirsi vaalipäivän :)

Tieteessä [moderni tiede] todellinen ymmärretään kausaalisen syy-seuraus-suhteen piirissä. Seurausta edeltää jokin syy, todellisella täytyy olla jokin kausaalinen syy. Kun todellisuus ymmärretään kausaalisesti, tulee syy-seuraus-suhteeseen tarkkailua tietyssä viitekehyksessä [=keskeiset tekijät ja niiden väliset suhteet], puoluesihteerit ja oikeusministeriö = politiikkaa, THL:n laskelmat = matematiikkaa ja kuntavaalien siirto = seuraus.

Johtopäätöksenä tästä voin vetää, että laskelmoiva ajattelu ei ole ainoastaan matematiikkaa tai mitään muutakaan vain numeroiden parissa tapahtuvaa, vaan se voi olla tutkivaa, suunnittelevaa, toiminnallista tai vaikkapa poliittista matematiikkaa. Se on mahdollisen ja/tai potentiaalisen selvittämistä ja sen mukaan toimimista.

Tässä pieni nyanssi laskelmoivaan ajatteluun:

“Laskeva ajattelu pakottaa itsensä pakkoon hallita kaikkea oman menettelytapansa oikeellisuuden perusteella. Se on kykenemätön käsittämään, että kaikki laskennassa laskennallinen, jo ennen kuin laskeminen tuottaa kulloisetkin summansa ja tuloksensa, on jo kokonaisuus, jonka yhtenäisyys tosin perustuu laskemattomaan. Laskemattomuus ja sen outous pakenee laskennan otteesta. Silti se, mikä aina ja kaikkialla lähtökohtaisesti on laskennalliselle aikeelle luoksepääsemätön, ja silti arvoituksellisessa outoudessaan koko ajan lähempänä ihmistä kuin kaikki nuo olevat, joihin ihminen perustaa itsensä ja aikeensa, voi aika ajoin virittää ihmisen olemuksen ajattelulle, jonka totuuteen ”logiikka” ei kykene kajoamaan. Ajattelu, jonka mietteet eivät ole laskettavissa, vaan jota määrittää muu kuin oleva, voidaan kutsua olennaiseksi ajatteluksi.” (Heidegger 2010, 57.)

Strateginen ajattelu - sidosryhmäajattelu

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Strategia -sanaan liittyviä termejä ovat mm. merkittävä, tärkeä, ajanpeluu, pyramidihuijaus, sotatiede, temppu, rikossuunnitelma, toimintasuunnitelma jne. niitä voi [leveästi ajatellen] kutsua myös strategia -sanan synonyymeiksi.

Strategi =strategos [=lähtöisin antiikin Kreikasta n. 510 eaa.] tarkoittaa alkuperäiseltä ajatukseltaan armeijan johtamista.

Businessmaailmassa [liikkeenjohto] strategia tarkoittaa yrityksen tai julkisen palvelun toiminnan toteuttamiseen liittyvää strategiaa.

Pari ajatusta strategisesta ajattelusta. Timo Juhani Santalainen kauppatieteiden tohtori [KTT] ja valtiotieteen lisensiaatti [VTL], joka on erikoistunut tutkimaan organisaatioiden strategista johtamista määrittelee strategisen ajattelun seuraavasti [kirjassaan Strateginen ajattelu]: ”Strateginen ajattelu on näkemistä -yhtä aikaa moneen suuntaan. Se on kykyä nähdä ylhäältä alas ja tarkkailla kokonaisuuksia, alhaalta ylös ja ymmärtää liiketoiminnan syvällistä logiikkaa sekä sivulle ja ottaa oppia muilta. Se on myös taitoa katsoa taaksepäin ja hyödyntää hiljaista tietoa menneistä menestystarinoista sekä eteenpäin ja visioida tulevaisuutta. Kaiken tämän tavoitteena on oppia näkemään vielä kuviteltavissa olevan tulevaisuuden yli siten, että pystyy luomaan haluamansa tulevaisuuden.”

Santalainen toteaa myös: ”Yksi ainut strategiatyön raami ei enää riitä. Johtajien on mentävä tavanomaista syvemmälle analysoidessaan organisaation tilanteita ja tehdessään tulevaisuutta rakentavia valintoja. Vahvan strategisen ajattelun avulla saavutetaan jäljittelemätöntä johtamisetua.”

Mielestäni strateginen ajattelu, analysoitaessa organisaatiojohtamisen tilanteita ja tehtäessä tulevaisuutta rakentavia valintoja, on ottanut kolailla paljon ”sisällöllisiä” vaikutteita  sidosryhmäajattelusta, joka ponnistaa sidosryhmäteoriasta [Freeman 1984].

Sidosryhmäajattelulla [vapaasti ilmaisten] tarkoitetaan tapaa nähdä organisaation toiminta sidosryhmien aikeiden ja käsitteiden kautta, jolloin panostenhaltijat eli sidosryhmät ovat vuorovaikutuksessa organisaation kanssa ja tekevät näin sen toiminnan mahdolliseksi, jolloin mahdollistuu em. osapuolten käytännön vuoropuhelu ja tällöin yritysjohdon pitää toimia aktiivisena välittäjän yrityksen ja sen sidosryhmien välisessä vuorovaikutuksessa ja toisaalta olla välittäjänä yrityksen ja sen sidosryhmien välillä, jolloin saadaan yhdessä rakennettua kaikkia osapuolia mahdollisimman hyvin tyydyttävä toimintatapa … huh huh tulipa kompleksinen lause. :)

Ja taas strategisella ajattelulla [joka mielestäni ei pohjaudu mihinkään yksittäiseen organisaatioteoriaan] tarkoitetaan kykyä tarkkailla toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja reagoida niihin nopeasti, siis päivittää jatkuvasti ajatusmaailmaa ja reagoida välittömästi muutoksiin. :)

Noin niin kuin lopputulemana: ylipäätään johtajan on osattava organisoida asiat niin, että ne toimivat sujuvasti ja tuovat menestyksen – ajattelutavasta riippumatta. :)

Pari ajatusta B2B markkinoinnista [Case -Mikon pääsy markkinoille]

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Iso osa yrityksistä joutuu kilpailemaan markkinoilla, joilla pelaajia on paljon ja monentasoisia. Tällöin ei riitä, että tarjoaa ”lisää samaa lajia”. Siis vaikkapa Mikon menestys riippuu siitä, pystyykö hän tarjoamaan ”lisää jotain erilaista”.

Vertailevia markkinatutkimuksia on aina käytetty yleisesti liiketoiminnan apuvälineinä. Toki onkin erittäin tärkeää ymmärtää, miksi kuluttajat pitävät yhtä tuotetta/tuotemerkkiä toista parempana. Tämä on kuitenkin eri asia kuin se nykyisin yleistyvä tilanne, jossa yritykset tarttuvat innokkaasti jokaiseen uuteen trendiin; ei siksi, että ne olisivat täysin vakuuttuneita omasta kyvystään saada tuloksia juuri sen avulla, vaan siksi, että on olemassa olettamus – harhaksikin sitä voi kutsua – että juuri se johdattaa tavoitellun aarteen luo. Aarteita vain on valitettavan harvassa.

Tätä nykyään on kuitenkin perinteisen markkinatutkimuksen tilalle tulossa ja tullutkin jo niin kutsuttu kilpailijaseuranta. Yritykset ovat toisin sanoen ryhtyneet vakoilemaan toisiaan. Kilpailijoista kerätty tieto antaa taatusti yritykselle hyvät mahdollisuudet tulevien vaaratilanteiden ennakoimiseen ja välttämiseen. Näin on myös Mikon tehtävä päästäkseen menestyväksi toimijaksi haluamalleen markkina-alueelleen.

Useasti menestyminen on saavutettu eriyttämällä/eristämällä yksi liiketoiminnan aspekti, jolla kilpailijat eivät ole vielä tarjonneet kaikenkattavaa palvelua. Tämä edellyttää syvällistä tietoa alasta – ei pelkästään kilpailijoista, vaan myös aivan erityisesti kuluttajista sekä heidän tarpeistaan ja mieltymyksistään – kuluttajakäyttäytymisestä.

Kilpailuun keskittyminen – nyt me päihitämme ne! – vähentää suuresti mahdollisuuksia tilaisuuksien luomiseen. Kilpailu voi johtaa siihen, että jäädään kaikkien ulkopuolelle. Jatkuva ”hyökkääminen” ei ole ainoa keino kilpailuedun aikaansaamiseen. Liittoutuminen tarjoaa usein paremmat mahdollisuudet molempia osapuolia hyödyntäviin tuloksiin. Ja millä tahansa teolla, joka voi muuttaa potentiaalisen ystävän ikuiseksi viholliseksi, saattaa olla kauaskantoisia ja suorastaan tuhoisia seurauksia.

Mikon on opittava toimimaan suuremman sisäisen luottamuksen turvin. Hänen ei pidä ”hyökätä” pelkästään sivuun joutumisen pelosta. Hänen ei pidä ”hyökätä” siksi, että ”niin meillä on aina ollut tapana tehdä”. Mikon on opittava tarkkailemaan avoimin mielin markkinoita ja opeteltava hyödyntämään yrityksensä potentiaali heti tilaisuuden tullen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaiken on oltava valmiina ennen kuin sitä tarvitaan, sen sijaan, että jatkuvasti vahditaan kilpailijoita ja yritetään selvittää, mitä seuraavaksi tarvitaan. ”Odotellaan ja katsellaan” -asenne voi johtaa siihen, että ohikiitävät tilaisuudet pääsevät helposti karkaamaan tiehensä, ja sen jälkeen Mikko on väistämättä pakotettu seuraamaan markkinoita – pääsemättä koskaan edes kunnolla mukaan puhumattakaan siitä, että pääsisi johtamaan niitä.

Tällä en tarkoita, etteikö kilpailijoita tarvitsisi tarkkailla. En väitä, että olisi lakattava hankkimasta tietoja kilpailijoiden suunnitelmista tai seuraamasta, mitkä ovat heidän viimeisimmät keksintönsä omalla toiminta-alallani. En myöskään ehdota, että olisi luovuttava ennalta ehkäisevistä ”iskuista” oman markkina-asemansa turvaamiseksi.

Sen sijaan tarkoitan, että liian monet yritykset ovat nykyisin valmistautuneet ”noukkimaan” markkinoilta valta-asemaa käyttävien [markkinajohtajien] pöydiltä pudonneita murusia. Ne ovat valmistautuneet siihen, että antavat muiden tehdä raskaimman työn, suorittaa läpimurrot, luoda ja tuottaa vaikuttavia tuotteita, ja sitten ne toivovat hyötyvänsä hieman itsekin tekemällä jotain tästä johdettua ja sovinnaista.

Yleensä kannattaa liittoutua jonkin markkina-alueellaan toimivan alan ”markkinajohtajan”  kanssa ja pyrkiä etsimään omasta tuotevalikoimasta juuri se oikea tuote, joka sopii markkinoille ja liittotumiskumppanin tuotevalikoimaan niin, että Mikon tuote/tuotteet tukevat markkinajohtajan tuotteita ja päinvastoin —> kyseessä voisi olla vaikkapa komplementtituotteet/tuote, joka soveltuu hyvin kokonaisuuteen. Näin Mikko pääsee markkinoille ja voi miettiä koko ajan seuraavaa siirtoansa tuotteittensa ja tuotekehityksensä suhteen.

“Pahinta nykyisyydessä on tulevaisuus.” - Gustav Flaubert-

Kapitalismi – Kiinan sosialistinen kapitalismi

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Arvostamani taloustieteilijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Sixten Korkman kirjoittaa tänään [2.2.] Hesarin kolumnin; Kestääkö kapitalismin perusta? Tekstissään Sixten Korkman toteaa muun muassa: ”Näin hän [Mae West] tuli kiteyttäneeksi yksityisomistukseen ja markkinatalouteen perustuvan kapitalismin vahvuuden. Se on tehokkain vaurautta luova järjestelmä, jonka maailma on nähnyt. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen sillä ei ole kilpailijaa. Kukaan ei kaipaa Pohjois-Korean oloja.”

Ja Korkman kirjoittaa edelleen ”Vahvin kapitalismin moraalinen myyntivaltti on vapaus eli se, että markkinatalous sallii yksilön vapauden ja vaatii sitä. Tätä korostivat aikoinaan Anders Chydenius ja Adam Smith kuten myös Friedrich Hayek ja Milton Friedman sekä monet muut, jotka näkevät kapitalismin vapauden ja demokratian edellytyksenä.”

Kielitoimiston sanakirja [2012] selittää kapitalismi sanan seuraavasti: ”Kapitalismi on talousjärjestelmä, jossa tuotantovälineet kuten tehtaat ja koneet ovat yksityisen omistuksessa. Kapitalistinen järjestelmä on pääomavaltainen järjestelmä, eli se perustuu rahan valtaan. Kapitalismin vastakohta on yhteisomistukseen perustuva sosialismi.”

No, entä Kiina ja sen sosialistinen kapitalismi, jota Korkmanin tekstissä ei kylläkään mainita? Tätä nykyään Kiina lasketaan taloudelliseksi suurvallaksi. Tähän taloudellisen suurvallan yhteyteen voidaan melko helposti lisätä ominaisuudet: sotilaallinen ja poliittinen suurvalta. Kiina on onnistunut nousemaan [vuoden 1978 jälkeen tehdyn talouden liberalisoinnin seurauksena] ostovoimalla mitattuna maailman suurimmaksi taloudeksi [USA:n jälkeen]. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Kiina on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista ja on ollut sitä jo vajaat 40 vuotta.

Kiinan bruttokansantuotteesta [BKT] noin 60% tulee ei valtion omistaman sektori vastuulla olevasta toiminnasta. Eikä kyseessä ole mikään pieni summa, sillä Kiinan BKT oli [2017] 13,45 biljoonaa USD [USA 20,51 biljoonaa USD], elikkä ei valtion sektori vastaa koko lailla 8,07 biljoonasta USD suuruisesta BKT:n tuottamisesta. Edellisestä voin vetää johtopäätöksenä, että Kiinassa vallitsee sosialistinen markkinatalous [=sosialistinen kapitalismi]. Kiina on vuonna 1993 muuttanut perustuslakiaan kuulumaan niin, että maan suunnitelmatalous muutettiin sosialistiseksi markkinataloudeksi.

EU-valtioiden yhteinen BKT oli vuonna 2017 18,76 biljoonaa USD, siis isompi kuin Kiinan, mutta pienempi kuin USA:n. Tästä voin taas vetää johtopäätöksenä näin EU-laisittain, että kiinalainen sosialistinen kapitalismi alkaa koputella kannoillamme ja huudella latua p****le, vai oliko se havuja p***le, kuten myöhemmin Euroopan parlamentin jäsen [1996-2004] Marjo Matikainen huutaa täräytti Oberstdorfin MM-kisoissa 1987.

Taloudellista tulevaisuuttamme ajatellen on syytä ottaa, täällä EU:ssa, pohdiskeluumme mukaan yhä useammin kiinalainen sosialistinen markkinatalous [=sosialistinen kapitalismi] ettei vaan yllättäen Kiinan suunnalta havuja heiteltäisi ladullemme liika – pidot [luisto] paranee, mutta taloutemme heikkenee, toisin kuin Kiinassa.

Niin, tämän tekstin alussa mainittu Mae West [amerikkalainen näyttelijätär] sanoi: I`ve been rich and i`ve been poor – believe me, rich is better [olen ollut rikas ja köyhä – usko minua, on parempi olla rikas]. Tuota on kyllä vaikeaa uskoa :)

Kuulua vai olla kuulumatta?

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Aluksi pari pohdintaa. Millainen on laskelmoiva ihminen —> kaavailla tai suunnitella itsekkään ovelasti mahdollisuuksiaan tai toimintaansa [=suom. sanakirja] ja millainen psykopaatti —> ominaisia piirteitä ovat, pinnallinen viehätysvoima, itsekeskeisyys sekä myötäelämiskyvyn, syyllisyydentunnon ja pidäkkeiden puute [=wikipedia]. Psykopaatit pystyvät esittäytymään ja esiintymään miellyttävinä ja jopa hurmaavina hurmaten helposti ”uhrinsa”. Siis sidosryhmäajattelijoihin voi kuulua keitä vaan, myös laskelmoivia sekä psykopaatti -tyyppejä. Mihin joukkoon itse kuulut tai haluat kuulua - pohdiskellaampa sitä??

Lähtökohtaisesti oman sidosryhmänäkemykseni ja ajatteluni taustalla on R. Edward Freemanin sidosryhmäteoria. Freeman, joka on yksi sidosryhmäteorian kuuluisimmista kehittäjistä ja joka on yhdistänyt sidosryhmäjohtamiseen yhteiskuntavastuuajattelun. Sidosryhmäajattelun haasteeksi nousee se, millä perusteella sidosryhmien vaatimuksia priorisoidaan?

Näin sidosryhmäajattelijana ihmisten omiin vaatimuksiin ja tarpeisiin perustuva priorisointi on ajatusteni fokuksessa, kun pohdiskelen kohtaamieni ihmisten toimintaa ja heidän kannanottojaan eteemme tulevien asioiden ja kysymysten yhteydessä - myös menneiden. Amerikkalainen sidosryhmäajattelu suuntautuu helposti ja vahvasti taloudelliseen ajatteluun ja omien etujen turvaamiseen, kun taas suomalainen sidosryhmäajattelu suuntautuu enemmän sidosryhmäverkoston sisäiseen ajatteluun, joka on dynaaminen ja joustavasti muuttuva ja jonka odotuksiin voidaan vastata ja joiden arvot ja odotukset tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa.

Yleisesti puhutaan yhdestä sidosryhmäteoriasta, jonka sisälle voidaan ajatella muodostuneen erilaisia koulukuntia ja ”alateorioita” riippuen vähän siitä missä kontekstissa mikin asia nousee esille. Hiukan kärjistäen koulukunnat voidaan jakaa kahteen ryhmään: moraaliseen ja vanhempaan strategiseen koulukuntaan. On hyvä pohtia mitä tässä yhteydessä tarkoittaa strateginen ja mitä moraalinen? Strategiseen liitetään useasti tehokkuus, kasvu, kannattavuus [=pikavoitot :)] siis ei niinkään arvon tuottaminen, kun moraaliseen taas liitetään pitkän aikavälin arvon tuottaminen, kestävän talouskehityksen luominen ja sosiaalinen vastuu. Molempien ryhmien yhteinen nimittäjä on menestyminen – vähän eri menetelmin.   

Menestyksestä puhuttaessa laskelmointi ja laskelmoiva ihminen nousee herkästi asteikossa korkealle. Silti useasti menestys syntyy tekemisestä, jossa on mukana sydän ja tunne, olkoon se sitten ahdistusta, sydänsurua, riemua, innostusta tai melkein mitä tahansa jota on vaikeaa laskelmoinnin keinoin toteuttaa – yrittää kyllä voi. Kun mukana on sydän ja tunne ja kun siihen lisätään nöyryys syntyy melkoinen ”koktaili”. Syntyneen ”koktailin” hyötyjä ja vetovoimaisuutta voisimme me kaikki [psykopaatit, laskelmoivat yms.] pohdiskella enemmän omissa postauksissamme ja ulostuloissamme nöyryyden näkökulmasta.      

Nöyryys kuuluu osana hyvää tiedettä - tieteen tekemistä. Tieteen tekeminen vaatii nöyryyttä luovuttaa tutkimuksensa ja artikkelinsa vertaisarvioitavaksi, joka tarkoittaa tutkimuskohteen ja tutkimustulosten luovuttamista ja luopumista jopa omasta teoriasta, jos sen selitysarvo näyttäytyy viime lopuksi puutteellisena.

Muutos on aina mahdollinen!

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Tänään 20.1.2021 klo 18.59 [Suomen aikaa] se päättyy, päättyy se, mikä alkoi neljä vuotta sitten valtaan tulolla ja vähemmällä äänimäärällä kuin kilpailijansa, sillä Hillary Diane Rodham Clinton sai tuolloin 65 844 954 ääntä [48,2%] ja kilpailijansa, joka voitti, ja josta tuli Yhdysvaltain 45. presidentti Donald John Trump 62 979 879 ääntä [46,1%] ja hänen valtakautensa päättyy tänään klo 18.59.

Hesarissa Anna-Sofia Berner kirjoittaa [20.1.2021] Trumpia käsittelevässä esseessään mm: ”Jos ette taistele hullun lailla, teillä ei pian ole enää kotimaata”. Edellä kerrottu liittyy Trumpin loppiaisena pitämään puheeseen, jonka jälkeen Trumpin kannattajat ryntäsivät Capitolille tappelemaan ja valtasivat kongressirakennuksen.

Toisessa Hesarin uutisessa [Pekka Mykkänen] käsitellään tänään klo 19.00 [Suomen aikaa] virkavalansa vannovaa presidentti Joseph Robinette ”Joe” Bidenia [äänimäärä 2020 vaaleissa 81 268 867 ääntä (51,3%) ja Trumpin 74 216 747 ääntä (46,9%)]. Artikkelissa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Markku Henriksson sanoo ”On siinä vanhalle miehelle hommaa”. Viitaten tällä valtaan nousevan presidentti Biden Jr:n olevan 78-vuotias eli Yhdysvaltain historian vanhimman presidentin. Henriksson toteaa myös ”Senaatissa melkein kaikki jäsenet ovat olleet tekemisissä Bidenin kanssa. Ja hänellä on taitavan, rauhallisen ja diplomaattisen neuvottelijan maine”.

Luettuani kokonaisuudessaan Hesarista edellä mainitut artikkelit tuli, jostain syystä, mieleeni joistakin johtamiskirjoista tuttu toteamus: Yritykseen, jonka ilmapiirissä on toivomisen varaa [kriisejä] tilataan yleensä ilmapiiritutkimus. Nyt Bidenin valtakauden alussa amerikkalaisen yhteiskunnan ilmapiirissä on varmaan sen verran toivomisen varaa [kriisejä], että ilmapiiritutkimukselle olisi ehkä tarvetta?

Näin arkijärjelläni, kun muuta ei ole, ajattelen ilmapiiritutkimuksen tekoa hyvin ongelmakeskeisenä. Yleensä ihmiset eivät halua ilmapiiritutkimuksia, mutta kun on pakko, niin he alkavat miettiä mm. miksi meillä on asiat pielessä, he väistämättä joutuvat loukkaamaan toinen toisiaan, he loukkaantuvat itse ja kokevat, että heitä syytetään epäoikeudenmukaisesti. Tämä johtaa helposti lisääntyviin ongelmiin. Tästä voin vetää johtopäätöksenä: mitä enemmän me haemme syitä, sitä kauemmaksi me joudumme varsinaisen ongelman ratkaisusta - se on vaarallista puuhaa!

Hesarin artikkelin [Mykkänen] mukaan Bidenin kauden alussa hänellä on kuusi alkua vaikeuttavaa kriisiä: korona, virastojen koronamaskipakko, koronarokotukset, Pariisin ilmastosopimus, WHO, Keystone XL -öljyputkihanke … itse lisään luetteloon seitsemänneksi Trump. Näitä kriisejä ei korjata ilmapiiritutkimuksilla, mutta muutos on aina mahdollista. Lycka till!          

Joululahja, jonka ahnehdin heti saman tien!

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Mustat joutsenet - ennalta arvaamattomat muutosvoimat - käänsivät vuonna 1991 totutut kuviot ylösalaisin. Näin Esko Aho kertoo kirjassaan, jossa Aho asettaa mullistavan vuoden tapahtumat paikoilleen, osaksi laajempaa kuvaa. Mielestäni kirja on lukemisen arvoinen - saa paremman kuvan [jos näkee tarpeelliseksi] 1990-luvun alun laman syistä ja tehdyistä “virheistä”.

Itse olen kokenut tuon kyseisen vuoden 1991 aikana monenlaisia muutosvoimia - varsinkin ne tehdyt “virheet” omatkin - joiden seurauksia saan kantaa mukanani minuutti minuutilta päivästä toiseen, nyt jo 30-vuotta. Mustia joutsenia en sentään ole livenä nähnyt - unissani kylläkin. Tosin ei tainnut Ahokaan …

Tuon vuoden 1991 tapahtumat tulevat uniini tuon tuosta, muodossa jos toisessa. Useasti uniini tulee painajaisia, joissa ratkon ongelmia. Tänään [31.12.2020] sain lukea Hesarista psykologian dosentti Katja Valliin liittyvän jutun: Unien tulkki. Tässä lyhyt ote tekstistä: “Käytämme valveilla hyvin paljon aivokapasiteettia toisten ihmisten eleiden ja ilmeiden tarkasteluun ja yritämme ennakoida, mitä toinen ajattelee ja tuntee. Onko evoluutio ja luonnonvalinta suosinut tällaista piirrettä myös unennäössä? Tätä kutsutaan sosiaalisen simulaation teoriaksi. On siis mahdollista, että uhkiin varautumisen lisäksi unet ovat valmentaneet meitä sosiaalisia tilanteita varten.”

Näin sidosryhmätutkijana on helppoa samaistua edellä kerrottuun, sitaatin sanomaan. Sosiaalinen ympäristö ja sen muutosvoimat - aika pitkälti - meistä ihmisistä johtuvina, tavalla tai toisella, määrittelevät tulevaisuuttamme, uniamme ja ehkä mustien joutsenten mukanaan tuomia ennalta arvaamattomia muutosvoimia. Parempaa Vuotta 2021!

…. joulupukin “omistuskirjoitus”

IMG_20201231_142614.jpg

Pientä pohdintaa pikaluottotoimijoiden [pikavippifirmojen] valvonnasta

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Pikaluottotoimijoiden toimintakenttä ja toimijoiden kirjava toimintakulttuuri näyttäytyvät valvontaviranomaisten valvonnan ja sääntelyn osalta varmaan vähintäänkin haastavilta. Mielestäni valvontatoimenpiteiden riski-perusteisuus ei toteudu: Pikaluottotoiminnan volyymiin [päässyt laajentumaan vähän salaa] nähden valvontaorganisaatio on ”melko kevyt”, toimijat ovat `oivaltaneet` valvonnan olevan valikoivaa, jossa on tukeuduttu huomattavan paljon muiden toimijoiden [kuin viranomaisvalvonta] ´valvontakykyyn´: Kuluttajat, tuomioistuimet jne. Kun virallista valvontaa ei ole voitu kohdistaa riittävästi eri valvonta-alueille, eikä viranomaisvalvonta ole ollut kokonaisuudessaan riittävää ovat valvottavat `tukeutuneet` omavalvontaan perustamalla Suomen Pienlainayhdistys ry:n.

Viranomaisvalvonta on puuttunut pikaluottotoimintaan vasta esille tulleiden sääntelyrikkomustodisteiden perusteella tosin lainsäädäntökin on ollut, vuosina 2005-2010,  hyvin ”minimaalista” jonka vuoksi toimijoille on jäänyt aikalailla vapaat kädet luoda toimintatavat lähes haluamallaan tavalla, jossa viranomaisten valvontakoneisto ja -menetelmät eivät ole pysyneet Hyvän valvonnan -kriteeristöllä riittävällä tavalla mukana. Valvojilla ei ole ollut [2005-2010] riittävän tarkkaa tietoa siitä millaisia valvontakeinoja ja menetelmiä he voisivat käyttää. Mielestäni juuri luottotoiminnan valvottaviin kohdennetut valvontaresurssit suhteessa toimijoiden riskitasoon eivät ole olleet [2005-2010] riittävällä tasolla.

Pikaluottotoiminta on muodostunut heterogeeniseksi ja valvontakoneisto ei ole pystynyt, resurssien niukkuuden vuoksi, riittävästi puuttumaan yksittäisen toimijan toimintaan riittävän ajoissa, koska valvontatoimintaa on kohdennettu yleiseen toiminnan riskillisyyteen. Mielestäni edellisestä voidaan vetää johtopäätöksenä se, että valvontatoiminnan riskikeskeisyys ja suhteellisuus eivät ole olleet ´balanssissa´ toimijoiden riskitasoon nähden. Kuten totesin tässä aikaisemminkin: Valvottavat ovat oppineet tuntemaan valvojan valvontatoimenpiteet ja sen seurauksena valvottavat ovat pystyneet rakentaman oman toimintakulttuurinsa lähes oman halunsa mukaisesti.

Valvontaviranomaiset ovat `heränneet` pikaluottotoimintaan liittyvien todellisten riskien olemassaoloon vasta vuonna 2010, siihen saakka tietoa valvottavista on toki kerätty/kertynyt, mutta toiminnan valvonta on tapahtunut jälkikäteen puuttumalla epäkohtiin. Vuoden 2010 jälkeen valvontaviranomaiset ovat alkaneet `rakentaa` selkeää pitkän aikavälin visiota valvonnan täytäntöönpanotavoista ja täytäntöönpanorakenteista ja siitä kuinka valvonnan täytäntöönpanoa ja valvontaa tulisi kehittää. Mielestäni vasta tällöin alkoi rakentua valvontaviranomaisten ns. pitkän aikavälin visio riskien paremmasta tunnistamisesta ja arvioinnista, sekä uusien valvontakeinojen ja toimenpiteiden kehittämisestä. Nyt valvontaviranomaiset alkoivat laatia ja julkaisivat ohjeita ja ohjeistuksia, jotta valvottavat pystyisivät helpommin selvittämään itselleen, mitä vaatimuksia sääntely heihin kohdistaa ja mitä heiltä odotetaan. Yhtenä sääntelyn noudattamisen edistämisen keinona on myös ollut korostaa viranomaisen velvollisuutta ja edistää tiedon tuottamista omasta toiminnastaan ja omaan toimialaan liittyen.

Valvontaviranomaisten tehostaessa valvontatoimintaansa pikaluottoyhtiöiden `omavalvontayksikkö` Suomen Pienlainayhdistys ry päätti lopettaa toimintansa vuonna 2013. Pikaluottotoiminta on ollut valvontaviranomaisten erityisen huomion ja tehostetun valvonnan kohteena useamman vuoden 2010 lainsäädäntömuutosten jälkeen. Viranomaisten huomion ja valvonnan tehostamisesta huolimatta, sekä reagoivan täytäntöönpanon ja reagoivan valvonnan taustalla olevasta ajatuksesta valvojan ja valvottavan pitkäaikaisesta `suhteesta` eivät ole tulokset kuitenkaan toteutunut toivotulla tavalla, koska valvottavien oma halukkuus olla noudattamatta sääntelyn ehtoja nostaa edelleen riskiä haitallisen toiminnan jatkuvuuden todennäköisyydestä ja siitä aiheutuvien haittojen yhä suurenemisesta.

Pikaluottojen valvontaan tarkoitetussa lainsäädännössä, joista mainittakoot muun muassa hallintolainkohta [HL 434/2003 2 §], jossa säädetään hallintolain `hyvistä perusteista` nostaa esiin implementaatioon liittyviä monia ongelmia. Niistä vaikuttavin lienee ns. ´sisäänrakennettu ongelma´ = säädöksiä toteuttavat eri viranomaiset, tuomarit ja kohdetahot kuin lainvalmistelijat. Julkisuuslaissa [621/1999] on säädetty, että viranomaisen on tiedotettava toiminnastaan ja palveluistaan sekä yksiköiden ja yhteisöjen oikeuksista ko. toimintaan ja toimialaan liittyen. Pikaluottomarkkinoiden toimintaa valvovat mm.: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, kuluttaja-asiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, joiden valvontastrategiat mielestäni poikkeavat toisistaan, samoin mielestäni valvonnan `hajauttaminen` ei tue valvojien ammattimaisuutta.

Onko valvoja tiukka vai armelias? Valvooko valvoja `kirjaimellisesti` vai `säätelyn hengessä` pyrkiikö valvoja selittämään säätelyn ehtoja vai arvioiko hän ehtojen noudattamista poliisimaisesti? Se kuinka eri valvontaviranomaiset saavat tietoa toistensa valvontamenetelmistä/-strategioista ennakoivasti näyttäytyy aiheeseen liittyvän materiaalin mukaan olevan koko lailla ohutta. Edellä kuvatun perusteella voin vetää johtopäätöksenä, että DREAM -kehikko viranomaistoiminnan kehittämisestä pikaluottomarkkinoiden valvonnassa on vasta [raportin ikä huomioiden] enintään `hautumisvaiheessa`, sillä valvontaresurssien kohdentaminen riskikeskeisyyden ja suhteelisuuden [suhteellisuusperiaate] mukaisesti ei toteudu, vertaa HL [24/2010], laki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta [661/2012, 7 §] sekä Hallintolaki [HL 6 §]. Lisäksi valvottavien sääntelyn noudattaminen toteutuu heikosti, vaikka valvottavien tietämättömyys ja kyvyttömyys eivät voi enää kesäkuun 2013 jälkeen nousta valvontarikkomusten merkittäväksi tekijäsi, vaan merkittävä tekijä on valvottavien haluttomuus noudattaa sääntelyä.

Valvottavilla on myös pyrkimyksenä aina löytää uusia `porsaanreikiä` bisneksensä toiminnan jatkuvuudelle. Valvojien ammatillisuuden toteutumisen, sekä ammatillisuuden riittävän tason olemassaolon suhteen en voi yhdistää pikaluottomarkkinoiden valvontatoimintaa OECD:n kriteeristöön, jonka mukaan valvojien on oltava riittävästi koulutettuja (substanssi, mutta myös valvontatoiminta laajemmin) ja johdettuja valvontaesimiehen toimesta, tällöin saadaan tehokkaammin valvottavat noudattamaan heihin kohdistettua sääntelyä. Lisäksi valvojien on tunnistettava tekniset vaatimukset, osattava tunnistaa ja arvioida riskit, osattava hyödyntää toimintatapoja, joilla edesautetaan sääntelyn noudattamista, ohjeistusta, neuvontaa, ongelmien ratkaisutaitoja, sekä tunnistamaan valvonnankohteena olevien yritysten toimintatavat. Kun ja jos edellä mainittu Hyvän valvonnan -valvontakriteeristö olisi ollut pikaluottotoiminnan alusta saakka kunnossa eivät pikaluottomarkkinat olisi päässeet ryöstäytymään valvojien `käsistä` niin kuin vuosina 2005-2010 on päässyt käymään.     

Avoimen keskustelun kautta pääsemme yhteiseen johtopäätökseen - sidosryhmien hallintaan!

Tekstin tuottaminen Raimo Kovanen: Tänä aamuna [to 19.11.] lukiessani Hesaria huomioni kiinnittyi EK:n uudesta puheenjohtajasta tehtyyn juttuun. Uuden puheenjohtajan ikäkymmen alkaa samalla numerolla kuin minulla [kuulumme tähän engl. baby boomers -sukupolveen 1946-1964]. Hän toivoo isoäidin näkökulmasta, että pojanpojallaan olisi samanlaiset mahdollisuudet kuin hänellä on ollut: ”Työläisperheeseen syntyneenä olen voinut kouluttautua diplomi-insinööriksi ja saanut työskennellä mielenkiintoisissa työtehtävissä maailmalla ja Suomessa". Edellä mainittuun isoäidin toiveeseen on minun helppoa samaistua omastani isoisänä olemisen näkökulmasta - tosin hiukan erilaisesta kontekstista katsoen, mutta myös työläisperheeseen syntyneenä.

Uusi puheenjohtaja avaa jutussa omia ajatuksiaan mm. keskusteluyhteydestä maan hallituksen suuntaan, työllisyysasteeseen, työurien pidentämiseen, työperäiseen maahanmuuttoon ja syrjäytymisen ehkäisemiseen, kuten myös koronaepidemiaan. Kaikki edellä mainitut ”jutskat” ovat päivästä toiseen fokuksessa olevia otsikoita - uuden puheenjohtajan ajatusavauksina eivät siis mitään uusia ja maailmaajärisyttäviä – olemassa olevina tosiasioina järisyttäviä kylläkin. Se kuinka uudella naisenergialla saadaan vallitsevaan tilanteeseen muutosta, vaatii juuri sitä avointa keskustelua mihin uusi puheenjohtaja jutussa viittaa.  Toivon valitulle puheenjohtajalle menestystä tehtävässään Johanna Kurkelan laulun sanoin: ”Kun mä herään aamulla - Juon aamukahvit pöydän alla - En laita hiuksiani ollenkaan - Minä muutun tänä aamuna - Tänä aamuna - Katson elämää ja hehkun halua - Mennä sen mukana - Puhun ihmisille kauniita - Kuin tuntemattomat ois tuttuja - Hypin suojateiden viivoilla - Väleihin en mä saa pudota - Olen nuorempi kuin muistinkaan - Sillä minä muutun tänä aamuna - Katson elämää ja hehkun halua - Mennä sen mukana - Katson elämää ja hehkun halua - Mennä sen mukana”

Voinen sidosryhmäajattelijana ajatella uuden puheenjohtajan mietteistä näin: on kysymys [Baby Boomersien tapaan] siitä, että hän pyrkii sidosryhmäjohtamisen menetelmiä hyödyntäen rakentamaan ja ylläpitämään hyviä suhteita, inspiroimaan sidosryhmiään ja luomaan yhteen hiileen puhaltavia yhteiseksi parhaaksi toimivia yhteisöjä - onnea ja menestystä tehtävässä!